I mejeridisken kostar de ostar jag
köper runt 60 kr/kilo, men jag köper bara när de rabatterats så
att kilopriset understiger 40 kr. Mjölk, fil och yoghurt säljs
ibland för halva priset, när de har ”kort datum”. De smakar
inte sämre för det.
I grönsaksdisken fluktuerar priserna
ännu mer. Potatis kan kosta runt en krona kilot vid midsommar, tio
gånger mer nu. Chilifrukt och paprika beror på skörd och årstid.
Just nu kostar chilin 59 kr/kilot och paprikan 24,90 kr. Ibland
kostar bägge mer än det dubbla.
Hur gör man då pengar på detta? Det
är som vanligt – köp billigt, passa när det är dyrt. Jag
skriver ofta upp en rad varor på inköpslistan. Väl i butiken
väljer jag utifrån prislapparna. Eller också skriver jag
”grönsaker” och improviserar bland zucchini, aubergine, paprika
och broccoli för att sedan konstatera att det går lika bra med
selleri.
Andra plockar på sig vad de vill ha
och tänker: ”Det jämnar ut sig.” Det gör det säkert, men då
är det inget spartips och blir klart dyrare i längden. Sedan kan
man kanske ifrågasätta friskheten i att köpa en chilifrukt
för 75 öre, men rata den när den kostar 1,50 kr. Gör jag av med
en i veckan blir skillnaden tio öre om dagen. Jag har råd. Egentligen.