lördag 8 september 2018

Kronraset – jämnar det verkligen ut sig?

I våras berättade jag om min rädsla för vart svenska kronan är på väg och jag har inte precis blivit lugnare.

Det kvittar ju nästan hur mycket avkastning man gnetar ihop ifall ens pengar samtidigt får allt mindre köpkraft. Värdet på bostaden sjunker, bensinen blir dyrare osv. Då är det en klen tröst att det finns andra som har det värre.


Jag tycker nämligen inte att vi borde behöva jämföra oss med Venezuela (landet som enligt ”oberoende” och politiskt neutrala Sveriges Radio hamnat i svårigheter pga det låga oljepriset) eller ens med Pakistan och Etiopien, men så har det tydligen blivit efter att kronan successivt jobbat sig nedåt.

När man växlar in sina kronor blir det ju som allra tydligast hur lite ”bang for the buck” det blir och en kompis till mig utbrast efter sommarens semester att ”nu blir man ju tvungen att vara för Euron”. Mitt svar på det: Nej. Nej, nej, nej!!! Att permanent växla bort vår valuta är som att kissa på sig för värmens skull.


Så vart ska vi istället? Jag vet inte. Tycker ni att det finns skäl att gardera sig för att kronraset fortsätter och hur gör man det enklast?

23 kommentarer:

  1. Självfallet måste du gardera dig. Menar du att du inte sett detta, det har ju pågått i decennier. Det är inte tillfälligt, det är djupt strukturella problem med Sverige. Enklast är kanske att alltid ha globalfonder och en portion guld.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har som sagt skrivit om det tidigare, men jag blir mer och mer orolig.

      Radera
  2. Riksbanken har bara att hantera konsekvenserna av politikernas oförmåga att förstå grundläggande ekonomiska samband. Så jag håller våra politiker mer ansvariga än Ingves, även om han gått helt bananas sista åren. Så tänk över hur du röstar i år. Vilket parti har ens pratat ekonomi?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pratat har de nog. Det är de duktiga på, att prata.

      Radera
    2. -> investeraren: Jag vet att du vurmar för Medborglig Samling, och jag håller med om att det förmodligen vore det bästa för Sverige. Men ni har ju totalt misslyckats med att nå ut till er potentiella målgrupp. Ingen jag pratat med har ens hört talas om er. Så tyvärr, ni borde få min röst men det känns som en halv röst på rödgröna träsket. Ebba får min röst istället, en liten belöning för att de vaknade upp ur DÖ-koman.

      Radera
    3. Har du följt KD så ser du att att DÖ lever vidare precis som tidigare. Ingenting är ändrat i praktiken. Det är mkt enkelt att se för den med öppna ögon.

      Det tog SD +20 år att nå dit de är idag, vilket inte är konstigt då Sv har ett system som gynnar stora partier. Politik är ett maraton, inte en sprint. Mvh

      Radera
    4. Håller med. Räknar med att ni tar mer plats om 4 år, då får ni min röst också. Just nu känns det viktigast att få bort vänstern.

      Radera
  3. Det är ju bara att se på NOK, CHF, DKK exempelvis så ser man ju att det går att ha en stark valuta utan att ha Euro. Snarare borde man titta på hur det går för Grekland när man har Euro och inte kan sänka valutakursen...
    Men som privatperson går jag ändå på linjen "att permanent växla bort vår valuta". Jag håller bara ett absolut minimum i SEK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte känns det som att EU rensat ut problemen och nu ser fram emot en period av återhämtning. Snarare känns det troligt med nya kriser både här och där. En del globalister tycks se en lösning i att då fördjupa samarbetet och dessutom inkludera Turkiet. Erdogan är inte min vision av en trygg hamn.

      Radera
  4. Larsson, om det är listan du jämför med så är svaret enkelt: växla över till dollar, då går du som "index"
    Om du tänker på köpkraft i allmänhet så har det ju visat sig att i långa loppet är tillgångar att föredra, och då alltså inte kontanter. Blandade tillgångar i form av diversierad portfölj av det gamla vanliga: tallriksmodellen består av fastigheter, aktier och räntebärande papper. Eventuellt krydda med någon råvara.
    Aptitlig anrättning, även för en vegetarian ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart är det köpkraft i allmänhet jag tänker på. Det som svider mest är bostaden, där jag har mycket pengar uppbundna utan möjlighet att byta valuta. Så då känns det rätt att hedgea (dumt verb på svenska) sig lite i övrigt.

      Jag har t ex råvaran uran. Aptitlig är mycket sagt...

      Radera
    2. Oj det var tråkigt att höra att bostaden är tyngst. Med tanke på kraschen just nu alltså.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

      Radera
    3. Inte tyngst, det sa jag inte, men tung. Och svårflyttad, tappar kronan tappar ju bostaden eftersom den kommer säljas i SEK.

      Krasch och krasch... Den har tappat några procent och just nu på väg uppåt. Svårt att se att bostäderna i Stockholm ska tappa mycket mer i det närmaste.

      Radera
  5. Ta upp ett lån (SEK) på bostaden, köp en cocktail av grekiska och italienska statsobligationer (EUR).
    Voilá!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kreativt, men något bolån vill jag inte ha. Verkar både farligt och onödigt :-).

      Radera
    2. Man kan leda en häst till vattnet...

      Radera
  6. Verkligen eländigt om valutan tappar mer än 100%...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer än 100 procent behöver vi nog inte vara rädda för, men det är eländigt nog om det skulle bli 30.

      Radera
    2. Konstigt nog har både Venezuela och Argentina tappat mer än 100% enligt din första bild. Hur nu det kan vara möjligt?

      Radera
    3. Aha, du menar så! Nja, det är inte procent av hur mycket valutan tappat utan någon slags uträkning av avkastningen:

      ((Current value - original value) / original value) x 100 = rate of return

      Jag känner att mina pedagogiska kvalitéer nådde ett nytt bottenrekord nu. Ber om ursäkt för det.

      Radera
  7. Hej

    Det är därför jag endast vill ha runt 60% utdelningar i SEK. Att sprida riskerna är en viktigt del av min investeringsfilosofi.

    Hälsningar Tandläkaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Själv har jag överhuvudtaget inte fokuserat så mycket på utdelning.

      Radera