lördag 22 september 2018

Vi står inte ut (med att leva som vi lär)

Alla har vi en hycklare i oss. Det är svårt att vara en förebild för sina barn och att inte snacka skit om personer man ogillar eller peka finger åt grannens stadsjeep samtidigt som man flyger på semester till andra sidan jorden. Det är inte lätt att vara människa.

Men en grupp som tycks ha särskilt svårt att leva som de lär är nätverket #Vistårinteut som säger sig kämpa för att unga ensamkommande ska få stanna i Sverige. På Facebook har de nästan 75000 ”gilla”-markeringar och följare. Oavsett vad man tycker om sakfrågorna kan de flesta enas om att världen behöver mer engagemang. Så vad händer då när gruppen får konkreta möjligheter att hjälpa till?


Jo, det ska jag berätta. Nu har runt femtusen afghaner hamnat i kläm mellan den så kallade gymnasielagen och Migrationsverkets regler. De som redan fått avslag på sina asylansökningar i alla instanser får ingen plats på Migrationsverkets boenden och i väntan på beslut från Migrationsöverdomstolen är många av dem hemlösa.

Så vad är problemet? 75000 svenskar vill ju hjälpa dem. Om var femtonde asylaktivist tar emot en asylant i sitt hem är problemet löst. Jag läser tråden i deras Facebookgrupp för att se hur fördelningen går.


Döm om min förvåning när jag läser inlägg efter inlägg som istället kräver hjälp av Socialen, uppmanar till massaktioner mot ansvariga ministrar, brev till Amnesty och mediala påtryckningar. De skriver att behandlingen är omänsklig, ovärdig, oförsvarlig. Regeringen ska skämmas, Sverige ska skämmas, det mesta i versaler med TREDUBBLA UTROPSTECKEN!!!

Jag har scrollat flera hundra kommentarer och hittills har jag inte sett en enda aktivist skriva att de kan fixa tak över huvudet åt en afghan i sin bostad, friggebod eller husvagn.


Det minsta de kan göra är väl att erbjuda en slant till den som gör det i deras ställe? Har de inga pengar kan de ju jobba extra och gå ihop flera stycken för att finansiera boplatser. Det är alltid lättare att vara generös med andras pengar, men visst är det märkligt att människor som värnar om denna grupp över allt annat och tycker att det är hemskt att de inte bereds plats i vårt samhälle inte vill offra mer än ord i en Facebookgrupp.

Vi behöver i alla fall inte känna kollektiv skuld för att fenomenet skulle vara typiskt svenskt. När Youtubern/skribenten Paul Joseph Watson undersökte hur många flyktingar brittiska mångmiljonärer som J.K Rowling och Bob Geldof inhyst i sina slott och herrgårdar upptäckte han att trots att de varit väldigt tydliga med att Storbritannien ska ta hand om flyktingar har de inte precis visat vägen:

13 kommentarer:

 1. Har alltid haft svårt för så kallade kändisar som ofta gnäller på SD, regeringen och allt och alla för att man inte röstar rätt, ställer upp för de ensamkommande och så vidare. När de själva får frågan vad de har gjort är det ofta ingenting, mer än gnälla i (o)sociala medier och kvällsblaskan. Just dessa personer som figurerar i #vistårinteut har jag aldrig begripit mig på faktiskt. De känns mer som en undergruppering till någon form av vänsternätverk med syfte att underminera rättssamhället och där folk får utlopp för allt gnällande. Deras åsikter går ofta ut på att det är alla andra som ska göra något, de håller sig till att öppna truten och konsumera syre. Men att som du skriver leva som man lär, om man nu tycker det är så viktigt att låta folk utan skyddsskäl stanna illegalt, ja då får de väl bekosta det ur egen ficka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte ur egen ficka får man väl åtminstone börja där och vara med och bidra om man tycker att det är en bra idé. Annars blir det bara läpparnas bekännelse.

   Jag vill inte idiotförklara kändisar som brinner för något, men det faktum att de är kändisar ger dem bara en större megafon. Har de inget att säga tjänar det ingenting till. I vissa fall (ganska många på sistone) tycks de tro att de räcker med att säga "Jag heter X, ni känner igen mig ifrån Y och jag tycker att ni ska göra Z". Då har de överskattat sin dragningskraft, eller underskattat sin publik.

   Radera
 2. Jag har femton års erfarenhet av att ha arbetat i en av Stockholms invandrartäta förorter, ungefär lika länge har jag bott i ett av dem. Redan för tjugofem år sedan förstod jag och många med mig att det här kommer inte att hålla, och det har sannerligen inte förbättras, integrationen är ju ett skämt. När man pratar med dessa invandringsvurmare som varken lyfter sina arslen eller ett finger för att göra något utan gapar mest om att vi ska ta hand om dessa människor, då brukar jag fråga - vilka ska gör det? För de är aldrig de själva, utan någon annan. Nej jag är inte för den invandringspolitik som har förts, eller avsaknad av den. Tycker att den ska stramas åt rejält, för att det håller helt enkelt inte. Ändå tror jag att jag har hjälpt fler än de flesta, för i situationen ser man människan.
  Alla dessa "godhetsapostlar" kändisar och andra som brinner i sin övertygelse, konstigt nog oftast människor med uppblåsta egon som i handling inte efterlever sina ord, är oftast de mest oansvariga.
  Helt Apropå gårdagens inlägg, ungefär som i en bostadsrättsförening, de som gapar mest om att vilja och ska ha, tillför alltid utan undantag minst är min erfarenhet./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett annan omständighet är att de sällan själva bor i dessa områden. I Stockholm bor de som "inte står ut" påfallande ofta på Södermalm, som måste vara det mest etniskt segregerade området i hela Storstockholm. I det enskilda fallet kan det ju finnas skäl till det, men det är märkligt att nästan ingen av dem väljer att bo i Tensta, Rinkeby, Fittja osv.

   Radera
 3. Ja det är detta fenomen som jag tycker liknar företagare som gillar bidragssamhället. Någon annan ska betala för att de ska hjälpa någon att få jobb och betala lönen. Företagaren är "snäll" och ger arbetsuggifterna. Att självmant anställa finns ingen tanke på. Det var detta jag tänkte på när jag tidigare skrev om företagaren som annars kunna anställa halva släkten för livet. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så. Jag är ingen stor beundrare av Margaret Thatcher, men hon var något på spåret med uttrycket: "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money."

   Radera
 4. Ja, det finns ju olika grader i helvetet, som någon sa. Men varmast får nog alla de goda? För när allt kommer omkring bygger hela deras världsbild inte på ett ens av realism eller eget ansvarstagande. Någon annan ska fixa allt och om de inte gör det så är de fascistiska rasister.

  För min del är det ganska svårt att ta in hur dessa människor faktiskt tänker! De ser inte ett dugg till konsekvenser och resultat, utan allt handlar om volymer. Varför inser de inte det rent av onda i sitt agerande? För det är ren ondska när agerandet inte leder till bra resultat.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde entreprenören/Youtubern Henrik Jönsson som gäst i Navid Modiris podd Hur kan vi (https://www.youtube.com/watch?v=cSr8SSOE9ew) säga (fritt ur minnet) att det är svårt att diskutera ekonomi med socialister eftersom de inte förstår de mest grundläggande ekonomiska reglerna. Som svar på din fråga om hur de tänker tror jag att de inte greppar varifrån pengar kommer, att om inte ens de som vill ha något är villiga att betala för det kommer det inte finnas pengar.

   Grovt generaliserat. Självklart finns det socialister som förstår ekonomi, men jag tror inte att de är med i #Vistårinteut.

   Radera
 5. tidigare i veckan snubblade jag över ett liknande "fenomen". en några år gammal artikel i nya tider där de kontaktat folk som skrivit skicka mig istället som protest mot utvisningar.
  de har helt enkelt erbjudit sig att anställa en person som ska utvisas om den som protesterat åker i dess ställe. föga förvånande nappade ingen på deras erbjudande...
  det måste vara lätt att vara aktivist när man inte behöver göra mer än att sitta vid datorn och klaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den artikeln i researcharbetet för denna text (någon blev säkert förvånad nu att jag gör research, men det bjuder jag på) och vill bestämt mena att den stod i Nya Dagbladet, inte Nya Tider. Men visst är det kul när bluffar synas! Någon av aktivisterna som inte bara svor och slängde på luren svarade att det nog inte går att göra ett sådant byte. Nej, så varför ställde du dig bakom ett upprop som du inte trodde på... :-)

   Radera
  2. jag ska inte protestera. länkades dit från twitter.

   Radera
 6. Saol behöver ta in ordet "godhetsapostel" i sin ordlista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur de använde sin "godhet" den här gången tror jag SAOL kan ta det lugnt. Inte omöjligt att ordet är på väg att försvinna igen.

   Radera