fredag 28 september 2018

”Hjälp mig göra fel!”

Självdestruktivitet fascinerar mig. Hur människor kan göra allt som står i deras makt för att hamna i skiten och sedan gräva sin grop ännu djupare.

På den eminenta diskussionssajten Flashback hittade jag en tråd med rubriken ”Handla på faktura med betalningsanmärkningar/kronofogde”. Det är enligt trådskaparen ”en seriös tråd med sidor som funkar” att handla på trots att man varken har pengar eller betalningsutrymme.

Det här är sällan eller aldrig köpställen som saluför livets nödtorft. Okej, jag såg City Gross där, som ju faktiskt säljer mat, men vanligen handlar det om hemelektronik, löshår, rökelse, cigarrer och designade smörknivar.

Så mycket skit att hälften vore nog!

Ganska tidigt i tråden dyker det upp en skribent som tipsar om ”lite sidor” som fungerat för honom/henne och en vän ”de senaste veckorna”. Det är 26 webbsajter. Om de senaste veckorna innebär fyra veckor betyder det att de båda shopaholikerna gjort minst ett inköp om dagen, även om de inte handlat flera gånger på samma ställe eller att bägge använt samma sida. Om jag bortser från fasta räkningar, mat och bensin vet jag inte hur långt bakåt i tiden jag kommer för att kunna räkna in 26 inköp. Troligen ganska många år.

En annan skribent tipsar om 47 sajter. Det är kläder, smink, foto, blommor, musik och ren skit som skräddarsydda skyltar och krimskrams. Jag tänker att om man istället för att samla på företag som låter en handla saker man inte behöver för pengar man inte har lägger energin på något vettigt vore det... bättre.


Några sidor har totala maxbelopp, medan andra låter en göra flera mindre inköp hur länge som helst. Jag antar att det inte är meningen att man ska gå in och simma mot strömmen där, men i skrivande stund har tråden 97 inlägg och det enda försök till ”VAD ÄNDA IN I GLÖDHETA HELVETE HÅLLER NI PÅ MED?!!” jag hittar är följande fundering:
Ursäkta en genuint okunnig i trådens ämne, men vad är poängen med att handla på 'faktura' trots betalningsanmärkning? Är det att köpa en massa saker och sedan ge fan i att betala 'fakturan'?

Någon svarar att så är fallet. Sedan listas ännu fler webbutiker som för en stund kan få en att förtränga ett miserabelt liv. Själv går jag och tar en kopp kaffe av märket Eldorado och känner mig förvånansvärt tillfreds.

27 kommentarer:

 1. Haha Flashback inlägg är mycket underhållande att läsa speciellt inom Ekonomi -> Privatekonomi. Du vet inte om folk trollar eller är helt seriösa.

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där existerar bägge varianterna sida vid sida, men min känsla (i denna och andra trådar) är att skrämmande många är helt seriösa. I deras värld är första tanken när man inte har pengar att handla med att försöka gå runt problemet så att man kan fortsätta shoppa.

   Radera
 2. Är det företag som dessa personer driver? Jag tror aldrig jag handlat någonting privat "på faktura", alla vill ju ha kontant eller kort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stöter på det hela tiden, även privat. Ofta när man handlat klart i nätbutiken får man betalningsalternativen kortbetalning, direktbetalning med bankdosa och mot faktura på 30 dagar som antingen börjar räknas direkt vid köptillfället eller medföljer i paketet.

   Radera
 3. Har aldrig druckit kaffe av märket Eldorado. Är det gott? Lika gott som andra märken? Brukar annars bunkra när Classic eller ICA-kaffe kostar 20-25kr/paket. På City Gross kostar ibland deras kaffe Favorit bara 49 kr för tre paket. Det är ett mycket bra köp.

  Flashback är ibland kul att läsa om aktuella ämnen, men mest vad gäller skvaller om dejtingprogram. Men kommer då alltid på mig själv med att använda min tid på ett dåligt sätt, som om min livstid var oändlig och jag hade tid för tidsfördriv. Micke, använder du din tid på ett vist sätt? Jag syftar inte på Flashback bara, utan allmänt? /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Eldorado är underskattat. Alltid billigast i min butik om det inte finns några extrapriser och helt i klass med märken som Gevalia och Löfbergs. Själv har jag däremot svårt för Classic. För att inte tala om Zoegas, det skulle jag nog inte köpa även om det hade kostat hälften av de andra. Favorit har jag inte testat, men 1,5 kilo för 49 kr låter helt klart som något värt att testa.

   Bra frågor! Jag försöker (som de flesta) att använda min tid effektivt, även att slösa på ett klokt sätt. Att "bara kolla" t ex Twitter har en förmåga att ta en halvtimme trots att jag bara hade tänkt lägga fem minuter. Det har jag löst genom att lägga allt mindre tid på sociala medier. Nu har jag bara Twitter, har helt lagt ner Facebook eftersom det mest gav irritation. Och så har jag ingen tv, en annan tidstjuv.

   Nu känner jag att det här riskerar att bli ett helt blogginlägg, så jag slutar här. Effektivitet :-)!

   Radera
 4. Om man kränger grejorna på typ Blocket i helt oöppnade förpackningar så kan väl få 50-60% av inköpspriset?
  Då blir det gratis pengar eftersom man aldrig kommer att betala fakturan (därav betalningsanmärkningen). Pengarna kan man köpa tex aktier i något investmentbolag eller någon aktieindexfond för. Betalningsanmärkningen försvinner ju efter några år, men de sparade pengarna består, och har antagligen vuxit till sig.

  Moraliskt? Inte så,
  Smart? Onekligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om smart är rätt ord. Ungefär lika smart som bankrån - kan vara lukrativt, men precis som att jag sällan eller aldrig hört talas om en framgångsrik rånare tror jag ytterst få förmögenheter skapas genom att köpa elektronik och designprylar på springnota. Förutom det uppenbara, att det är helt ruttet :-).

   Radera
  2. Eller så gör man det lätt för sig och lägger kontanter i en hög i väntan på att betalningsanmärkningarna ska försvinna. Likaså är väl kontanter att föredra om man tex har löneutmätning eller går på socialbidrag/försörjningsstöd

   Radera
  3. Bankrån var väl inte så bra liknelse, bankrånare åker ibland både fast och får i en del fall straff utmätta som de får sitta av. Att handla på kredit som man inte betalar får man inte fängelse för. Du känner väl till att det inte är straffbart att inte betala tillbaka krediter/lån? Det har det inte varit på 100 år eller mer, förr fick man sitta i gäldstuga/bysättning

   Radera
  4. Även om man inte skulle riskera att hamna i fängelse (för nog tusan kan det väl i vissa fall klassas som bedrägeri med fängelse i straffskalan?) tror jag att det kraftigt skulle försämra ens livskvalitet att ha obetalda skulder. T ex omöjligt att tjäna vita pengar i någon större utsträckning.

   Radera
  5. Jo, men i ett miserabelt liv - som du beskriver det - så är det antagligen ingen försämring av livskvaliteten då vita pengar i större utsträckning knappast kommer att infinna sig.
   Och varför skulle men bekymra sig över det, tex försörjningsstöd är ju på belopp som vida överstiger din budget Sparo, bara matdelen är väl 2-3 gånger så stor som din?

   Radera
  6. Inte för att jag är nån expert på området (vad ni vet), men kan man inte dessutom öka ruttenheten något genom att kategoriskt invända mot allt som kronofogden skickar?

   Då kan de inte göra mer, utan smörknivs-företaget som ej fått betalt måste ta till jurister/domstol för att få sina pengar. Inte helt säkert att de tycker det är värt besväret.

   Cheers,

   /P

   Radera
  7. Jo, men nu var ju förutsättningarna ("ingångsvärdena" som statsministern gillar att säga - förutom "det är inte ok" förstås) att personerna ifråga redan hade betalningsanmärkningar/kronofogde.
   Sedan finns det ju andra indrivningsföretag än kronofogden som ju öser på med olika avgifter så totalsumman snabbt ökar, och då indrivningsföretaget har mest (mer än ursprungsbolaget) att vinna så tas det till domstol för avgörande. Men då den ursprungliga köparen inte har några (lättillgängliga) utmätningsbara tillgångar blir det ju bara ytterligare en betalningsanmärkning.

   Radera
  8. Om man planerar ett helt liv som målvakt kanske det inte gör något om skulderna ökar okontrollerat, men min bild av Flashbacktråden är att det inte var pundare på Plattan som skrev utan människor som helt enkelt inte fattar att de gräver en allt djupare grop bort från ett normalt liv.

   Och ja, jag lever gott på klart mindre än existensminimum. Dock ska sägas att vi ju inte vet hur ersättningsnivåerna ser ut framöver. Ska man vara beredd att leva på statens allmosor måste man tänka mer flexibelt än vad jag skulle ha lust med.

   Radera
 5. Det räcker gott och väl att titta på Lyxfällan. Senast var det någon som hade en bra lön för deltidsarbetande undersköterska, och dessutom inte stora omkostnader för "livets nödtorft", men som brände pengar på marsvinsfarm, ullareds-skräp, cigarretter etc. Sedan var det en massa gråt för att "jag har inte råd att åka och bada med barnen" samt "jag vet inte vart pengarna tar vägen.

  Jag tänker, kan ingen anhörig visa vederbörande hur man får ut ett kontoutdrag, för att sedan tillsammans bocka av varje post i lugn och ro. Då kommer du nog hyfsat nära sanningen, kanske bortsett för ett och annat kontantuttag. Detta beteende verkar vara ganska vanligt, då Lyxfällan verkar ha en outtömlig källa av nya "klienter".

  Vilket företag tillåter egentligen någon att handla på krita trots betalninganmärkningar? Det låter ju som en mycket dålig affär. Du blir av med din produkt, och du lär aldrig få se några pengar, för alla utskick går ju direkt till "den där lådan" där dessa individer gömmer post de inte orkar öppna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag vet inte vart pengarna tar vägen" måste vara historiens sämsta ursäkt. Ta reda på det då!! Antingen kollar man kontoutdragen eller också samlar man kvitton eller tar ett vanligt vitt papper och skriver upp varje utgift, det är inte raketforskning.

   Svaret på din sista fråga, om man ska tro tråden, är: Väldigt många företag. Antagligen för att de i väldigt många fall får pengar till slut. Det är svårt att leva under radarn år ut och år in. Betalningsanmärkningarna försvinner, men skulderna kan teoretiskt löpa hur länge som helst. Många tror att KFM automatiskt skriver av allt, men om beställaren av indrivningen inte ger upp förnyas ärendet hela tiden.

   Radera
 6. Självskadeagerande är nog det som mest hett i hela Sverige just nu. Det verkar finnas ett enormt överskott av sådana människor i vårt land idag. Fråga Riksdagen. Detta har blivit så pass hett att jag bevivlar landets framtid. Någon psykolog borde skriva en bok eller göra en film om landet lagom. Hur fan blev allt såhär? Var det pga 70-talets flumskola och flumrökande uppfostran det hela gick fel?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. David Eberhard har väl skrivit flera böcker på detta tema. Säkert andra också, men det behöver nog utredas ytterligare.

   Radera
  2. Tack, den boken ska jag köpa. Alla dylika initiativ är värt att stödja! Jag ser att han faktiskt skrivit flera böcker om mkt relevanta ämnen.

   Radera
  3. Ja, det är en fiffig kille (om än skånsk). Jag håller inte alltid med honom, men han jobbar med fakta och vetenskap vilket är allt för ovanligt i dessa dagar när känslor trumfar allt.

   Radera
  4. Vi har tur att vi bor där vi gör, geografiskt ligger vi nära mitt i prick! Jag har släppt "normen" för det som är normalt i vårt samhälle. Jag funderar mer på HUr man ska leva i fortsättningen. Enkelt om man lever själv. Men som vi lever i vår familj börjar det skata men säkert forma sig. Det handlar om ett enklare liv, över lag. Med enkla medtoder kan man få det :)

   Radera
  5. Jag förstår inte riktigt vad som är mitt i prick. Jag kan tänka mig få länder som är så normstarka som Sverige. När dessutom snedtittning är nationalsport skulle jag gissa att det är svårare än på andra platser att bryta normer för det normala utan att bli socialt utstött.

   Radera
 7. Shoppingberoende lär väl vara som andra beroenden, spelberoende, alkohol osv. Det är tråkigt att så många människor inte kan hantera detta och hålla sig på en rimlig nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte avgöra hur svårt det ena eller andra är att ta sig ur. Det som skrämmer mig med denna Flashbacktråd är att ingen tycks ha kommit till stadiet där de ens erkänner att de har problem.

   Radera
 8. jag har gjort ett enkelt expriment i ca 2 år! Jag har i vissa perioder låtit bli att raka mig. Låtit allt växa helt fritt :) detta har jag låtit gå, o gå så ni kan tänka er hur jag såg ut efter ca 2-3 mån, ;)

  Kan säga att jag såg ut som mr vanskötsel. Men jag har inte lagt nån stööre vikt med det hela, trodde jag skulle få mycket skit men icke..
  Måste säga att jag är besviken på min omgivning och på mig själv.

  Men ändå ganska glad att få blyr sig..men! egentligen borde man vara orolig! detta får räcka. men om grannen ringer och säger..din cykel är borta.. ska man vara väldigt glad, Mest för att man har en granne som man känner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag är jävig, men jag skulle föredra om grannen bryr sig mer om stulna cyklar än om vildvuxna skägg. Jag är inte helt säker på att det är så generellt, definitivt inte i större städer.

   Radera