söndag 23 september 2018

På jakt efter det enkla livet

Av en slump hamnade jag på den här killens Youtubekanal och upptäckte att han ofta har flera miljoner visningar på varje video när han campar i naturen, håller värmen med en vedugn på vilken han också lagar mat.


Han gör liksom inget, han bara är. Ändå sitter alltså miljoner människor framför sina datorer och tittar på. Känns ju helt sjukt, tänkte jag, medan jag fascinerat kollade igenom flera timslånga videos utan att kunna sluta.

Fenomenet får mig att tänka på löparen Markus Torgeby (har inte lyckats klura ut hur han är släkt med SEB-chefen Johan Torgeby) som bosatte sig i ett tält av lappkåtemodell i den jämtländska skogen. Där sov han, sprang, högg ved, åt havregrynsgröt och hoppade på tillfälliga jobb för att få det att gå runt när journalister började höra av sig för att göra reportage. Om vadå, tänkte han, jag gör ju inget.


Så varför sitter vi där bakom våra dataskärmar och läsplattor och tittar på när andra lever? Jag har inte tältat på trettio år och har ingen större lust att göra det. Tidigare har jag skrivit om människor som bor året runt i husbil. Jag tänker inte göra det heller, men kan det ändå vara så att jag (och andra) innerst inne när en dröm om ett enklare liv?

Jag får fundera på det, men nu plingade mikrougnen och alldeles strax börjar en liveutsändning på Youtube, och så fick jag en notifikation på Twitter och visst hade jag ett par mejl jag borde svara på, en nätpokerturnering med bra värde, en aktie att läsa på om...

16 kommentarer:

 1. Det där att jämföra sig med andra är lite farligt skulle jag säga. Man kan må dåligt av det helt enkelt. På tal om den saken så såg jag, av en slump, nyligen att min fd chef nu drar in 8 miljoner per år och pensionsavsättning på det. En kort stund tänkte jag att, varför är inte det jag?.. Men, sedan fick jag in skallen i rätt bana igen. Dvs att uppskatta vad jag gör nu och här, vad jag själv har åstadkommit. En dag går jag förbi honom också :)
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jämföra sig med på sättet "Varför har inte jag hans/hennes möjligheter?" leder sällan till något gott, men att se andras liv utifrån och fundera på om det är något man kan låta sig inspireras av tror jag kan vara en nyttig tankeövning ibland.

   Radera
 2. Även om jag inte har något intresse av att titta på en kille som tältar tycker jag det här tydligt visar hur världen ser ut och har förändrats. det går numer att försörja sig på vad som helst bara man hittar sin nisch. Jävligt inspirerande att se även om inte jag har några direkta ambitioner att bli Youtuber men kul att det finns möjligheter i alla fall.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ungefär likadant (förutom att jag upptäckte att jag tydligen har intresse av att titta på tältare). Kul att få en inblick i det olika och annorlunda.

   Radera
  2. Snart är det någon som kör livestreaming 24/7 från Rinkeby, så att resten kan få se det olika och annorlunda ;-)

   Radera
  3. Kanske inte just där. Det var ett australiensiskt tv-team som gjorde ett försök att filma i Rinkeby för ett par år sedan och det slutade inte helt lyckligt.

   Radera
 3. Haha Micke - the sky is the limit. Jag menar, mina barn tittar på när andra barn i 32-årsåldern (Thereese Lindgren) leker med vuxendockor (obs ej perverst) (tror jag) så det gäller bara att hitta sin nisch. FInns det på riktigt inte en amerikan som sitter och filmar sitt eget ansikte när han håller på med investeringar? I Korea (syd) finns populära YouTubekanaler med folk som sitter och äter där syftet är att "få sällskap vid matbordet". Jag funderar på vad en annan skulle kunna bidra med i ett allt mer fulltecknat utbud. Filmer från när jag ballar ur i hallen varje morgon när barnen ska iväg till skolan? Filmer när jag tjatar på min man att torka av matbordet efter middagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där asiaterna som lägger upp filmer på när de äter tror jag att jag har skrivit om. Therese Lindgren också: https://sparosverige.blogspot.com/2018/05/spartips-for-idioter.html (Men är hon 32 så är jag 24.)

   Jag skulle absolut kunna kolla på någon som får spel på sina barn, "Arga mamman" typ :-). Det är nog så att det finns folk till allt, men att någon får miljoner visningar på tältningsfilmer gjorde mig ändå förvånad. Och lite glad också.

   Radera
  2. Shit, jag flunkade på det oannonserade läxförhöret. Ska genast gå tillbaka och läsa om. Vad menar du, är hon inte 32? Är du 24? Arga mamman förvirrad.

   Radera
  3. Det var inget läxförhör, jag ville nog mest berätta att jag förstod vad du pratade om trots att jag ligger en aning utanför Therese Lindgrens målgrupp.

   Nej, jag är 46 och antar att få skulle uppfatta mig som särskilt mycket yngre. Jag har ingen aning om Therese Lindgrens ålder, men baserat på filmen i länken har jag svårt att tro att hon är yngre än jag. Det kanske hon ändå är, men 32?! Inte en chans väl?

   Radera
 4. https://m.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA

  Ovan Youtuber har lite samma tema, miljontals människor som ser han (inklusive undertecknad) och han har aldrig sagt ett ord. Både lite kul och spännande med hur vi kollar på "tv" nuförtiden. Och samtidigt en skön diss till de som lägger ner massvis med pengar på något program som blir slaget av någon så enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Ser att han har ännu fler tittare. Visst är det kul att personer med så pass smala intressen ändå kan locka fler tittare än exempelvis SVT (trots att årsbudgeten gissningsvis är åtta miljarder lägre).

   Radera
 5. Kollade lite på den där tältarkillen. Tja, alla har vi olika intressen. Men har du kollat på något på youtube som handlar om ASMR? Där har jag fastnat i många timmar sedan jag upptäckte det förra året. Helt otroligt vilka tingles man kan få! När jag tipsat andra om detta har vissa blivit förlägna, men jag förstår inte alls hur det kan kopplas samman med något olämpligt eller pinsamt. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog just det att alla har olika intressen jag "går igång" på. Jag har inte tältat sedan jag gick på högstadiet och det finns en anledning till det - jag vill inte. Jag tycker att det är jättekul när någon bestämmer sig för att bo i en trädkoja eller plåtcontainer, för att de får en idé och sedan genomför den, hur konstig den än må vara.

   Nej, ASMR gav inga associationer alls så jag fick göra en sökning för att se vad det är. Såg att det kunde beskrivas som en "mental orgasm". Kanske är det detta som gjort någon förlägen, men då tycker jag att man får vara bra pryd :-).

   Radera
 6. Det enkla livet kan jag absolut lockas av. Mest för att jag trivs väldigt bra i skogen. Samtidigt skulle jag inte enbart vilja leva så, en nybäddad dubbelsäng är rätt lockande också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att tälta (eller ens bo i husbil) på heltid känns väldigt främmande. Däremot skulle jag gärna bo kompaktare än jag gör nu.

   Radera