tisdag 18 september 2018

Riktad reklam

Nyligen skulle jag sälja en grej och kollade runt lite för att bilda mig en uppfattning om varans pris och vad jag skulle framhålla i annonsen. En timme senare får jag ett mejl från Tradera där de rekommenderar sådant som är särskilt populärt just nu. Att nio av tio annonser gällde just det som jag själv precis hade kollat efter var såklart en ren slump.


Eller inte. För riktad reklam finns överallt. Varje gång jag loggar in på min matbutiks hemsida blir jag upplyst om vilka varor jag brukar köpa. Och?! Låt mig avgöra vad som saknas i kylen, jag har bättre koll på det än alla algoritmer i världen.

En av anledningarna att jag började duckduckgoa istället för att googla var för att slippa Googles riktade reklam. (Det är dessutom ett obehagligt företag som trots sin försåtliga slogan ”Don't be evil” bara vill ont, genom att härska och söndra.) Ofta när jag skriver researchar jag något jag egentligen är helt ointresserad av, så när texten är klar vill jag slippa påminnelser, både om prylen/fenomenet och om det faktum att storebror Google ser oss överallt.


Jag fattar att många företag behöver reklam för att gå runt, men det betyder inte att jag måste acceptera det. Jag kommer att fortsätta ha min Adblock aktiverad och de sajter som därigenom helt nekar mig tillträde får jag klara mig utan. Jag vill välja själv och har den måhända lite barnsliga inställningen att en bra produkt kommer att hitta sina köpare utan att man ska försöka tjata igenom affärerna. Tyvärr ser jag inget slut på denna utveckling.

20 kommentarer:

 1. När jag letar en viss vara eller resa eller liknande slår jag på privat fönster (eller porrläge som vissa kallar det) för att slippa stalker-reklamen sen. Dessutom höjs ofta priset annars. De vet att andra gången man söker så har man kollat priser och kommer antagligen slå till nu.
  Och Adblock är alltid på, även på sajter som ber mig stänga av hos dem. Avstår hellre från se deras sida öht.
  Jag använder duckduck också sedan i våras, det var du som övertygade mig. Vet inte om jag har märkt någon skillnad direkt iofs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privat fönster är en bra idé. Tipset om att priserna ökar har jag tidigare hört om resor, så det är säkert så.

   Den stora skillnaden om fler använder Duckduckgo, eller på annat sätt kämpar emot Googles världsherravälde, tror jag är att världen kommer att bli en bättre plats att leva på. Kanske är det som med miljön, att det inte märks någon skillnad för att man lämnar gamla limburkar på soptippen, men på sikt kan det vara skillnaden mellan en beboelig och obeboelig värld. Eller också har jag bara fel :-).

   Radera
  2. Kan verkligen enbart hålla med om Google. Jag duckar också.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
  3. Kul! Trodde vi var en på hundra, men baserat på den här "enkäten" verkar det ju vara en majoritet. Det tror jag i och för sig inte, men det tyder ändå på att framtiden på internet inte är helt nattsvart.

   Radera
 2. "Är du medlem?" är den fråga jag får så gott som varje gång jag handlar i kedjebutiker. "Ja. I Fantomenklubben. Det räcker bra för mig." (Rent tekniskt är jag fortfarande medlem där även om mitt medlemskort liksom redaktionens gamla medlemsregister sedan länge uppgått i det stora kretsloppet, för det stod så en gång på Fantomens insändarsida.) Jag vägrar bli medlem. Någonstans. Never ever.

  Ickeironisk fråga: varför logga in på matbutikens hemsida? Det ger antagligen något av värde, men vad?

  AdBlock är av mycket stort värde! Jag kan också rekommendera Ghostery.

  Och det är tack vare dig, Micke, som jag använder DuckDuckGo. Stort tack! (Använder Google när jag vill ha fler svenska söksvar.)

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick frågan igår på en butik där jag precis reklamerat en vara, så jag förklarade att det inte riktigt var läge för ett sådant engagemang.

   Matbutiken loggar jag in på för att kolla veckans rea- och medlemsprisvaror så att jag kan planera handlingslistan efter det.

   Ghostery får jag kolla in, tror inte jag hört talas om den innan.

   Jag tycker Duckduckgo är ganska bra på språkspecifika sökningar och det är lätt att hoppa mellan språken. Däremot ligger de än så länge långt efter Google på bildsökningar.

   Radera
  2. Jag är medlem i både coop och ica. Varför tacka nej till rabatter och återbäring? Medlemskapet är ju gratis. Visst kan man få deras reklamtidningar men det går att tacka nej till dem också om man loggar in.

   Radera
  3. I mitt fall handlade det om en butik där jag handlat för 99 kr och det troligen dröjer ett år till nästa gång. Då ser jag ingen poäng. Annars gillar jag idén, särskilt om man inte behöver ha med sig ett medlemskort när man handlar.

   Radera
 3. Jag är också en trogen användare av Duckduckgo. Jag har blivit mer medveten för varje år som går över vad man lämnar efter sig för digitala fingeravtryck. Nu äger jag visserligen google. Kanske är dags att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag vet inte vad skaparna bakom Duckduckgo tjänar på att vi använder den, men tycker verkligen att de är värda all uppmuntran. När folk övergav Altavista för Google (eller om jag missade någon emellan nu) handlade det mer om tycke och smak, men Google är mer av en farsot som aktivt måste begränsas.

   Säger jag som har en blogg på Blogspot och lägger upp videos på Youtube... Det bor en hycklare i oss alla.

   Radera
 4. Jag använder mig också ofta av duckduckgo sedan många år. Men jag har även adblock och VPN påslaget. Paranoid? Möjligt :)

  SvaraRadera
 5. Jag har inte heller använt google på flera år och det är inget jag saknar, då det finns alternativ som inte lever på information om mig. Gmail använder jag bara för bloggen då den är kopplad till gmail, men i vanliga fall kör jag på en mer privat mejl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, epost är lite för privat för att vara hänvisad till Google. Egentligen borde man väl registrera bloggen någon annanstans och lägga upp filmer på BitChute, men det är så mycket man borde :-).

   Radera
  2. Eller blogga på darknet, men jag antar att inte så många skulle läsa bloggen då ;D
   Inte för att jag gör så mycket som är för privat, men av principskäl vill jag inte frivilligt dela ut all information till google eller någon annan. Riktad reklam spelar dock ingen roll när man har adblock som sagt.

   Radera
  3. Ja, det är ju det som är avvägningen. Man kan undvika alla stora plattformar som drivs av maktfullkomliga företag, Google, Facebook m fl och gå över till mer yttrandefrihetsvänliga alternativ, men risken är att man får sitta där och yttra sig i sin ensamhet.

   Radera
 6. Det finns även möjlighet att registrera att man inte vill bli följd. http://optout.aboutads.info/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, men Google är ju inte precis kända för att respektera folks vilja :-(.

   Radera
 7. https://sv.wikipedia.org/wiki/Paranoid_personlighetsst%C3%B6rning

  SvaraRadera