torsdag 6 september 2018

App-avgiftning

Ibland är verkligheten fantastisk! Allt fler människor blir beroende av sin telefon och sina appar. Det räcker med att gå ut på stan för att se det. Trottoarerna svämmar över av folk med mobilen tryckt mot ansiktet. Någon ifrågasatte varför cyklar fortfarande har två handtag när (minst!) ena handen alltid är upptagen av en telefon.

Självklart finns botemedel. I detta fall heter lösningen AppDetox. Det är alltså en app man kan ladda ner för att få ner sitt användande av appar. För mig låter det lite som en alkoholist som försöker glömma sitt alkoholberoende genom att supa sig tillbaka till apstadiet.


Men okej, en komponent vid upphävandet av beroenden är att ta reda på hur illa det är och om jag förstår denna app rätt håller den koll på surfbeteendet och låter användaren sätta upp begränsningar för sig själv. Det är inte helt fel tänkt, men för alla som inte blivit galna ska jag nu förklara hur en riktig applikationsavgiftning går till.
 1. Avinstallera de appar ur din telefon som inte tillför något till ditt liv. Då menar jag inte ”alla du aldrig använder” utan de som stör och förströr utan synbar uppsida. Det behövs ingen app för det avgörandet. Det vet man, på samma sätt som en rökare som inleder dagen med att hosta och rossla i en kvart vet att ett rökstopp vore bra.
 2. Ta inte med apparna överallt. Är du i en situation där du måste ha din telefon med och på – skaffa en internetfri lur för de tillfällen du inte har tid att surfa. En telefon som bara går att ringa och messa med är i princip gratis, den tar mindre plats, har mycket längre batteritid och är i stort sett outslitlig.
Troligen i ett soprum nära dig (telefonen alltså).

12 kommentarer:

 1. hahaha, underbart inlägg, du har så rätt. Höll på att köra på en ung individ som kom gående, huvudet nerböjt, lurar i öronen och ett sicksackande utanför trottoaren medan han granskade sin telefon. Jag kom runt ett hörn när jag mötte honom och jag hoppade till rejält, trots låg hastighet. Den här liraren märkte inte ens att han stegat ut i vägen och såg förmodligen inte min bil...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och även när det inte blir farligt är det väldigt irriterande att cyklister och fotgängare (och säkert en och annan bilist också) har så mycket fokus på sin telefon att de inte märker och kan hålla av åt sidan vid möten. Att sedan högertrafik är ett okänt begrepp på svenska trottoarer, gång- och cykelbanor gör att man tvingas sicksacka sig runt dessa mobilzombies.

   Jag föreslog någon gång att teknik borde skapas så att en hörna av skärmen visar en infälld kamerabild av vad personen skulle ha sett om han lyfte blicken. Så sent som idag hörde jag att man laborerar med ljusramper i övergångsställen eftersom folk måste informeras där nere där blicken är. De gamla vägskyltarna sitter helt enkelt för långt upp för den "moderna" människan.

   Radera
 2. Ja, jo, mja, som med så mycket annat (alkohol, tobak, socker, pizza, datorspel, teve med tomma mediakalorier, generiska heminredningstidningar, tillgång till internet för politiskt enögda personer som inte har några studieskulder, eftergymnasiala flumutbildningar som mest resulterar i just studieskulder, "social influencers" med Kajsa Anka-läppar och mer botox än inkomst), då kan en detox vara bra. Få grepp. Ett eget ansvar. Insikt. Hoppas jag.

  Själv har jag passerat "nyhetens behag"-glädjen vad gäller min iPhone och iPad. Nu mer en behaglig känsla att ha rätt vassa verktyg tillhands när de behövs, inte bara när jag sitter framför datorn. Men ett (1) spel har jag, jajamän: Wordfeud … (Det finns ligaspel!)

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan inte döma ut fenomenet helt. Det känns bara bakvänt att lösa ett beroende med mer av samma.

   Jag hör fler och fler vettiga människor som försöker styra tekniken istället för att låta sig styras, så kanske är allt hopp inte ute.

   Jag är kanske den ende nu levande svensk som aldrig spelat Wordfeud.

   Radera
 3. Jag blev mycket intresserad på din telefon på bilden (annonsen?), är den månne till salu? Jag kan lätt bjuda 76.50 eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, det var inte tänkt som en annons.

   Jag trivs faktiskt väldigt bra med den så den vill jag behålla, men kan du tänka dig en Nokia 3310, 3330 eller någon annan lur i samma generation kan det ordnas. Hojta till i så fall så ska jag kolla upp exakt vad jag har. 75 kr utan laddare eller 100 kr med, plus porto om du inte vill hämta den. Borde bli 59 kr i fraktkostnad med Schenker, eller möjligen 36 kr med Postnord om du inte vill ha laddare.

   Radera
 4. Då jag samtidigt följer partiledardebatten på Tv där psykisk ohälsa, dålig ordning i skolorna mm diskuteras går det upp följande ljus:
  Den fullständiga lösningen på samtliga problem är att endast tillåta osmarta mobiler i hela nationen tex Nokia 3310. Funderar som ekonom också över den framtida tillgång och efterfrågan som följer på detta politiska beslut. Jag gissar att en 3310 borde inbringa 12-14000 minst, så jag betalar gärna 75 spänn. kan jag köpa 100 st?
  Tack också för spirituellt inlägg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inbringar de 12000 får du inte köpa någon för 75 spänn.

   PS. Att följa partiledardebatter tror jag GER psykisk ohälsa :-).

   Radera
 5. Tack för omnämnandet i inlägget, om än det var anonymt. Det var jag som skrev på Twitter om de mobila cyklisterna för nån vecka sen :-) prövade att gå tillbaka till en gammal mobil under en vecka för ett par år sen. Vilken befrielse! Dags att köra igen kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ber om ursäkt att jag inte kreddade dig, men jag visste inte ens att det var på Twitter jag sett det. Bra fråga, ingen verkar behöva mer än ett handtag. Om ens det - jag mötte för inte länge sedan en cyklist som höll i telefonen med den ena handen, skrev med den andra och hade fullt fokus på telefonen samtidigt som han cyklade. Det kändes olustigt att passera honom till fots på nära avstånd.

   Radera
  2. Jag körde om några mopedkillar för några veckor sen varav en av dem satt med mobilen och höll på i 30-40 km/h. Håhåjaja, jag antar att mobilen är det som ersatt vilda djur och andra faror i evolutionen. Det är inte survival of the fittest som gäller längre utan utan överlevnaden hänger på om man kan slita sig från mobilskärmen under tiden man tar sig fram...

   Radera
  3. Och hur vettigt surfande blir det? Förutom den lilla detaljen att de riskerar livet under tiden. Jaja, den siste idioten är inte född än, annars hade det kunnat vara den här: https://www.youtube.com/watch?v=cPrinD3Fb74

   Radera