onsdag 5 september 2018

Borde fler vd:ar bytas ut?

Fotbollstränare verkar ofta få sparken mest för att något ska hända. Laget har förlorat några matcher på raken och styrelsen behöver visa handlingskraft. Sparka tränaren – hjälper det så gör det, annars har man i alla fall försökt bryta trenden.

Kopplingen till börsen är inte så långsökt som man skulle kunna tro. En börs-vd är lite som en idrottstränare. Det är inte han/hon som ska göra jobbet, men är den som får ta ansvaret för att inte ha valt rätt folk om det går åt skogen. Styrelsens tal låter rätt likt också:
Bengt-Rune har gjort ett jättebra jobb och har vårt fulla förtroende. Samtidigt känner vi att vi i det här läget behöver ett annat ledarskap än det som Bengt-Rune representerat.

Olle Nordin, Sveriges mest utskällde fotbollstränare.

Men är det tillräckligt många börs-vd:ar som tvingas bort efter att företaget underpresterat? Till skillnad från fotbollstränaren, som ju faktiskt sitter vid sidan av händelsernas centrum när matchen väl pågår, har en vd (eller ska åtminstone ha) befogenheter att vidta de åtgärder som krävs direkt när det händer.

Tränaren kan knappast förutse att hans spelare ska fälla en motståndare i straffområdet i slutet av matchen, men när Kurt Hellström för tionde kvartalet på raken på knackig engelska skulle berätta hur det gått för LM Ericsson och i vanlig ordning sa något i stil med ”The market has been rather slow and it looks a little dark ahead” ville man som aktieägare knuffa ner fanskapet till internposten. Men inget hände.


Jag har inte direkt varit hemlig med att jag skulle vilja se en liknande omorganisation i H&M där Karl-Johan Persson åstadkommit ganska exakt ingenting. Men kanske ser det mörkt ut på H&M:s avbytarbänk.

8 kommentarer:

 1. Att H&M ska öppna butiker i Kamerun än inside information - hur känner du till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det var en chansning, men tittar man på konfektionsmarknaden känns det ju som en naturlig utveckling :-).

   Radera
 2. I de flesta bolag funkar det nog som du skriver kring tränare inom fotbollen. Men de VD som finns inom ägarfamiljen verkar ha många chanser att bevisa sig, i detta fall, troligen för många.
  Och klart det finns bra VD:ar som skulle kunna ersätta KJP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svårt att tro att inte stämningen på framtida släktmiddagar är en parameter att räkna med. Det dumma med just H&M-fallet är det verkar som att KJP verkligen inte trivs. Kanske är det pappa Stefan som stretar emot.

   Radera
 3. Jo, håller med. Eller åtminstone visa upp dem på läktaren i några matcher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara ett nytt grepp! Ett kvartals utvisning för interference :-).

   Radera
 4. Oj, nu känner jag att du är lite väl avig, lite väl elak mot lemmens gamla vd. Kurt gjorde ju faktiskt ett bra städjobb där när alltihop rämnade. Det var han som såg till att lemmen överlevde.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte insyn så att jag kan säga varken bu eller bä om det, men beskrivningen av min känsla vid varje rapporttillfälle är min sanna upplevelse. Och att engelskan var knackig känns inte heller som en förvanskning av verkligheten :-).

   Radera