torsdag 27 september 2018

Att följa Jerome

Att Federal Reserve höjde räntan med 25 punkter igår borde inte ha kommit som någon överraskning, men det fick USA-börserna att tappa igår kväll. Kanske är marknaden bara en aning masspsykotisk. Kanske tolkade den Fed-chefen Jerome Powell som att höjningen kommer att följas av fler.


Inget konstigt med det. Amerikansk ekonomi går bra. Det som oroar mig är hur Europa kommer att anpassa sig. Det är ingen vild gissning att ECB snart kommer att följa efter med egna höjningar. Och när så sker är det en ännu tamare gissning att Riksbanken följer efter.

Är räntehöjningar vad svensk ekonomi behöver nu? Eftersom Sverige inte ens lyckades få ekonomin att gå ihop i den högkonjunktur vi haft är jag inte säker på det. Lägre sysselsättning och galopperande utgifter borde väl kunna kyla av svensk ekonomi utan att Stefan Ingves ska lägga lök på laxen?


Jag avundas varken Ingves eller den tillträdande regeringen deras arbetsuppgifter. Jag har inga råd att ge. Kanske tvingar den globala marknaden små ekonomier att kopiera stora ekonomiers handlingar för att inte riskera att drunkna i svallvågorna, men om svensk ekonomi går knackigt samtidigt som Ingves försöker simma ikapp med de stora hajarna kan det bli ett par stökiga år nu.

13 kommentarer:

  1. Delar din analys av läget. Sveriges inkompetenta ledning som tycker "känslor" och "värdegrund" är viktigast av allt, har inte ens förstått vilka problem de står inför. Fortfarande låtsas man som om problem är "utmaningar" som ska mötas med mer flum.

    Hade hoppats på en handlingskraftig borgerlig regering. Nu verkar det istället bli en dysfunktionell regering, dessutom rödare än på länge, eftersom kommunisterna ska vara med.

    Jag var i startgroparna för att starta företag men nu avstår jag. Överväger att emigrera istället så kan alla vänsterröstare få finansiera sina bidrag utan min hjälp. Ja, jag ÄR bitter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, inget fel att vara bitter. Bara man inte vänder bitterheten inåt utan gör den till en positiv drivkraft i sitt eget liv. Jag tror inte V får en mer framträdande roll i den nya regeringen, men någon större skillnad från den gamla lär det väl ändå inte bli.

      Radera
  2. Jag är inte så insatt i Sveriges riksbank, men för mig låter det lite märkligt att ha minus ränta vid högkonjunktur. Riksbanker brukar ju sänka räntor för att få fart på ekonomier vid lågkonjunkturer.
    Därför verkar ju FED göra rätt, höja räntan nu för att kunna sänka senare. Men som sagt, får lita på att Ingves och hans kollegor, tar rätt beslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig känns det som att Riksbanken numera endast förhåller sig till inflationsmålet. Allt annat är - i bästa fall - underordnat.

      Radera
    2. Så kan det absolut vara. Ingves känns mer och mer som en rättshaverist som bankar huvudet i väggen för att hans kalkyler säger honom att det inte finns någon vägg just där.

      Radera
  3. Effekten av Riksbankens ambition att med ränte mekande jämna ut konjunktur svängningarna är nog kraftigt överskattad eller obefintlig.

    Likväl blir de lustigt när man nu hamnar i fullständigt tvärtomläge.

    Men som sagt det gör igen större skillnad.

    Kontentan är väl att fortsatt utnyttja det enastående tiden då pengar är gratis (för den redan fullsketna, som har säkerhet)och kan låna kraftfullt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kanske inte kan göra så mycket bra, men de kan göra en hel del skada. Otacksamt läge alltså.

      Radera
  4. Det fantastiska med makro är att man kan spåna ihop oändligt med scenarios. Det finns alltid något att oroa sig över. Samtidigt finns det absolut ingen som helst möjlighet att verifiera och precisera, det är för mycket faktorer bakom. Enda hoppet, som prognosmakare, är att göra tillräckligt många prognoser, så kanske du har turen på din sida någon gång. Nja, jag säger som P Lynch om saken.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, flertalet funderar inte ens på var vi är just nu, men lägger åtskillig kraft på den fullständigt ovissa framtiden.

      Radera
    2. Nutiden hör ju trots allt ihop med framtiden och i det långa loppet kan man hinna se bekanta mönster. Visst ska man leva i nuet, men på börsen är det ju främst framtidsutsikter man tjänar pengar på. Eller förlorar.

      Radera
    3. Förresten, notera att jag inte blockade dig igår. Trots att vi tydligen har olika åsikter ibland :) Jag är med andra ord gammelmodig av mig. mvh.

      Radera
    4. De enda jag blockar är folk som medvetet provocerar och tydligt visar att de inte vill diskutera. Blockar man alla med avvikande åsikter fastnar man ju i en bubbla och slutar utvecklas. Men ja, det börjar nog anses gammalmodigt att ta in andra åsikter än de man redan har.

      Radera