Vänsterpartiet har, särskilt under
den gångna valrörelsen, tagit öppen strid mot ”vinster i
välfärden”. Socialdemokraterna har intagit någon slags
mellanposition. Deras enmansutredare Ilmar Reepalu var ju väldigt
kritisk. Utredningen hamnade visserligen i dokumentförstöraren, men
beställer man en utredning av en socialist kan man inte bli alltför
chockad när man får en socialistisk utredning. Eller: Som man ropar
får man svar.
Därför väljer jag att se det som en testballong från sossarnas sida, de ville se hur den skulle tas emot. Samtidigt lär de någon gång i
framtiden komma att behöva samarbeta med borgerliga partier och vill
inte måla in sig i ännu ett hörn.
Dessutom går runt hundratusen
barn och lika många vuxna i skolan hos dessa bägge
utbildningsföretag. Inte lika "illa" som i vården, men försvann dessa utbildningsplatser går de inte
automatiskt att ersätta. Det struntar kanske
vänsterpartiet i, eftersom de inte sitter i regeringen och inte styr särskilt många kommuner. Det gör däremot socialdemokraterna, så de skulle tvingas ta ansvar.
Nu är valet över och trots att vi
inte vet hur styret kommer att se ut känns det väl ändå lite som
att faran är över för den här gången? Kanske får vi en regering
som behöver passivt stöd av V, men i så fall också av något
eller några allianspartier.
Därför tror jag inte att V kan få igenom något ytterligare
vinsttak eller förbud.
Vad händer då med aktierna? De har
gått dåligt i år (Academedia -26 % och IES -13 %). Ingen av dem
har aktieutdelning, men bägge går med vinst, så kanske är det
dags för en uppvärdering. Ska man vara riktigt optimistisk skulle
man till och med kunna tänka sig ett uppköpsbud från någon
utländsk skolkoncern. Eller behöver man en foliehatt för att ens
tänka tanken?
Tror du är helt rätt ute här. Med en borglig regering kan man glömma vinsttaket i minst 4 år framåt. Och det är längre bort än marknaden klarar av att diskontera. Men det finns ju risk att det blir vänsterregering* igen men fallet är ju taget. Det blir lite av Win/"at least not lose" situation.
SvaraRadera*beroende på vilket vallöfte som kommer brytas.
Det måste ju nästan bli något slags kombinationsstyre, men jag gissar att S lättare vänder sig åt höger än vänster, helt enkelt för att han annars måste vända sig åt bägge hållen för att få ihop nog med procent. Klart att Sjöstedt kan få ett köttben kastat till sig ändå, men jag tror inte att det blir detta.
RaderaÄger bägge, just pga Reepalurabatten som borde försvinna nån gång. Så här i efterhand var det dumt att behålla inför valet när detta kom på tapeten. Med samma resonemang borde det vara läge uppåt nu om/när det förhoppningsvis dröjer fyra år tills nästa vinstivälfärden-diskussion.
SvaraRaderaOm det inte blir nyval förstås.. det finns inte jättemånga mandatkombinationer som når upp till 175. Och en ny decemberöverenskommelse tror jag ingen är så sugen på. Å andra sidan har jag fått intrycket att vissa politiker är rätt sugna på makt, så man vet ju aldrig.
Jag gissar att du blev lite inspirerad av gårdagens Börslunch där dessa bolag diskuterades och även IES VD var på besök. (om inte kan jag rekommendera en lyssning).
En Lynch-iakktagelse från verkligheten som jag alltid funderar på när det gäller IES är deras eviga hänvisning till hur många barn som står i kö. 200 000 tror jag hon nämnde igår.
Vi funderade lite på Engelska skolan till den ökända "Fjortonåringen" när det var dags att välja högstadieskola. Enda sättet att komma in på deras hemsida för att få information var att ställa barnet i kö.. (ok, jag överdriver lite) Gissningsvis står hon fortfarande i kö där trots att hon nu gått över ett läsår i den kommunala icke vinstdrivande skolan. Risken att hon plötsligt får för sig att byta skola är ganska minimal, men jag skulle sätta en slant på att hon fortfarande står kvar i deras kö som potentiell kund.
Avslutningsvis så har du ju foliehattar om så många andra grejer: smart phones, fotboll, tv-tittande osv. Så en till gör väl varken till eller från?! ;-)
Cheers,
/P
Även om de inte är sugna på en ny DÖ kanske de väljer det som det minst dåliga. Fast då kommer man kalla den något heeelt annat (och då menar jag inte "Oktoberöverenskommelsen") och låtsas som att det inte alls är samma sak på något enda sätt.
RaderaFast på ett sätt tror jag blocköverskridande samarbeten är garanten mot "vänster i välfärden". M och C kan sätta sig i knät på S, men knappast på V.
Nej, inte sett Börslunch, så tack för tipset!
Och visst, jag räds inte foliehattar. Tricket är att göra hatten tillräckligt tjock. Många tror att en foliehatt fyller sitt syfte bara den täcker huvudet, men för att hindra både strålning och avlyssning måste den vara minst fyra millimeter tjock runt om. Det borde alla veta vid det här laget ;-).
Alltid "fascinerande " med alla "utredningar" som börjar med svaret för att sen ta reda på hur de kom fram till slutsatsen.
SvaraRaderaPåminner om vissa i grundskolan som tittade på mattesvaret o försöker räkna bakvägen
Jag tänkte säga att det påminner om "grävande" journalistik: "Dit ska vi, så gräv åt det hållet."
RaderaHar jobbat inom IES. Av någon märklig anledning är det fortfarande så laddat att jag inte ens vågar tala om vad jag erfarit. Men där råder en annan atmosfär än i en kommunal skola om jag är mild i mitt uttryckssätt. De har expanderat med flera nya skolor på sistone. Och den långa kön talades det ofta om. Det praktiska med den är att man alltid kan fylla på med ny elev när flera faktiskt byter till kommunal skola mitt i terminerna. På så sätt är klasser alltid fulla, dvs 30 st per klass. Om man är ute efter pengar att tjäna, tvivlar jag inte en sekund på att de styrande gör sitt yttersta för att maximera vinst om jag säger så. /Eva
SvaraRaderaÅ andra sidan, jag gick i grundskola på 80-talet och tror inte att vi var så få som 30 elever i min klass ett enda år. Det var ständigt extrabänkar och extra skåp. Bara tillfälligt givetvis, från årskurs 1 till årskurs 9.
RaderaKan du beskriva var i skillnaden i atmosfär består, och gäller den både bland elever och i lärarrummet?
Har investerat i Academedia precis innan valet, helt OK med riskerna i caset. Följer nu Engelska Skolan, men blir nog lite mer opportunistisk där. Ser vi 60, så troligt köp.
SvaraRaderaNu tror jag inte på samma snabba avkastning som i vård/omsorgsaktierna (där det tidigare i år gavs en väldigt fin chans att gå in till billiga priser och sedan en uppstuds 20-25% (Ambea, Humana, GHP etc..), men det är helt OK, utbildningsaktierna är något jag ser som riktigt långsiktiga innehav.
Jag tror fortsatt mer på Academedia än på IES och efter att ha sett Börslunch som P tipsade om längre upp känner jag att jag fick den bilden bekräftad.
RaderaJag sitter kvar med Attendo på vårdsidan. Bra avkastning, men jag tror att den kan ha mer att ge. Är däremot inte säker på om något av dessa innehav är långsiktiga för mig.
ska titta på börslunch, tack för tips. Kul med så snabb rekyl upp i Academedia, hade inte förväntat mig att den skulle upp så snabbt.
SvaraRaderaJag hade önskat att det var min blogg som gav sådana effekter, men de fick väl en köprek någonstans har jag för mig.
Radera