tisdag 4 september 2018

”Vi kräver riktiga jobb”

Jag försöker hålla mig ifrån valet och det går ganska bra. Jag har inte lyssnat på några debatter, utfrågningar eller partiledarintervjuer. Jag är inte ignorant, bara uttråkad. Dygnet har 24 timmar och det här är inte prioriterat eftersom jag av erfarenhet vet att politiker ändå häver ur sig vad som helst strax innan valet. När utländska politiker genomför sina vallöften går svensk media bananas eftersom själva konceptet av att genomföra den politik man har sagt sig vilja ha är nästan helt okänt i Sverige.

Men det är som med schlager och fotboll, hur mycket man än försöker hålla sig utanför blir man ändå drabbad. Jag såg en banderoll som fick mig att fundera lite:


Budskapet kommer från Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU), ungdomsförbund till Kommunistiska partiet, som tidigare hette KPML(r) och har funnits sedan 1970 utan att ta mer än några kommunmandat, så det är knappast nästa regeringsparti vi pratar om.

Men även om Kommunistiska partiet inte satt några politiska agendor på femtio år känns det ändå rätt typiskt för vår tid. ”Vi kräver...”. Fan, vad det krävs mycket nuförtiden! I vissa fall är det befogat, men om man kräver riktiga jobb har man inte förstått hur jobb skapas. Staten kan från en dag till en annan hitta på en massa jobb, men dessa hamnar inte i kategorin riktiga jobb. I värsta fall kan de istället hindra riktiga jobb från att skapas.


Riktiga jobb kräver ett riktigt behov. Detta uppstår på en marknad. Om marknaden vill ha produkter eller tjänster kommer företagare att vilja producera dem. Om du på ett effektivt sätt kan vara delaktig i att skapa dem (vare sig du är hantverkare eller dataprogrammerare som kan göra dem, administratör som kan bokföra eller administrera arbetet, försäljare som kan sälja varorna/tjänsterna eller arbetsledare som kan fördela jobbet) kommer du att kunna kräva rimlig ersättning för att göra din del.

Ni må tycka att jag låter som en nyliberal extremist, men alla andra krav på arbetstillfällen är ohållbara och på sikt meningslösa.

24 kommentarer:

 1. Hade jag hamnat i bloggarens situation hade jag ställt mig framför banderollen, och skrikit INGA KOMMUNISTER PÅ VÅRA GATOR fast då hade det väl blivit ett j-vla liv. Sådant beteende är ju ett privilegium som bara Ung Vänster kan ägna sig åt sig.

  Klockrent av bloggaren som vanligt.

  Med vänlig hälsning


  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Förutsatt att du inte hade skrikit mitt i deras tal tycker jag att du skulle ha rätt att göra det, även om jag personligen föredrar mer civiliserade samtal och inte håller med. Jo, jag skulle gärna se en värld utan kommunister, men de ska ha rätt att finnas.

   Radera
 2. Jag har en person i släkten som är väldigt röd och allt efter han fått reda på att jag jobbar heltid med investeringar så får man pikar att "aha, du är sån där riskkapitalist" med en väldigt negativ klang. Sitter hemma och håvar in utdelningar och parasiterar på samhället. En vuxen mkt intelligent människa som helt saknar grundförståelsen för hur jobb skapas. Jag har bidragit till så många mer nya jobb som investerare i onoterade bolag än vad jag gjorde då jag satt på en kontorsstol. Bolag som gått från en anställd, tio anställda, 20 anställda och som dessutom har tjänster som i sin tur har fått hundratals bolag att kunna jobba mer effektivt. Det är att skapa värde. Tycker jag i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då är det alltid en avvägning om man ska offra tid på att förklara detta pedagogiskt eller bara svara: "Jajamen, jag parasiterar hela dagarna och vaskar champagne på kvällarna." Resultatet blir antagligen detsamma.

   Radera
  2. försökte förklara det på twitter för ett tag sedan. jag var tydligen en parasit som ägde aktier.
   när jag frågade om jag fortfarande var parasit när jag ägde aktier i min arbetsgivare så var jag en parasit på mina kollegor, (om också kunde köpt aktier men inte gjorde det).
   man kan inte vinna mot såna personer. de vägrar att lyssna på någon annans åsikt oavsett argument.

   Radera
  3. Det är som att de vägrar att tänka konsekvent hela vägen. Samma människor hatar ofta vinster i välfärden. Det är vidrigt att någon ska tjäna pengar på att driva en skola, men det är helt okej att en byggfirma bygger den eller att en elektriker underhåller elsystemet där.

   Inte heller glasklart för mig varför man inte får driva skola eller vårdhem i en privat firma exempelvis för Vänsterpartiet, men jag har aldrig hört Jonas Sjöstedt fördöma ett hem för ensamkommande flyktingbarn eller kräva något slags vinsttak där.

   Radera
 3. Haha, typiskt att det du trillar över i din valpropagandadetox är RKU...Har själv samma ambition i årets valrörelse; jag undviker det i den mån det går och röstade vid första bästa tillfälle för att få det överstökat (RKU såklart). Det enda jag inte lyckas avvärja är när jag vid ett ofokuserat ögonblick missar att kisa när bussen far förbi en valaffisch. Det är helt otroligt hur man kan hitta på så generiska tilltal. Eller brist på tilltal. Som att man vänder sig till begåvningsutmanade djur. Varför har SD ingen text på sina affischer? Och varför väljer M att sminka en av sina affischnamn till sexarbetare? En vän till mig påpekade att man kunde sparat statsapparaten några spänn i valstöd genom att låta samma byrå skriva copy och printa allt material så hade de säkert fått mängdrabatt. Bara att byta logga och det gör man med en billig sticker.

  "Och så en korv tack..." (nej, jag har inte sett Lövbiffilmen, men hört om den, som du säger svårt att undvika valet helt om man ska umgås med människor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säga vad man vill om RKU och liknande organisationer, de vet hur man gör för att sticka ut. Antagligen är det därför jag lägger märke till dem. De åtta socialdemokratiska partierna i riksdagen har ju alla samma budskap: Mer välfärd och trygghet, mindre köer, ja till klimat, nej till orättvisor.

   Om något av partierna vågade tror jag att de skulle tjäna röster på att ersätta alla valaffischer med en medial reklamkampanj där de berättar varför de inte sätter upp affischer. För miljön, trafiksäkerheten eller något annat.

   Jag har också undvikit Löfvens korvfilm, bara sett stillbilder av den. Jag blir ändå provocerad över att de försöker inbilla mig att en människa med två miljoner i årsinkomst, som haft välbetalda, skattefinansierade jobb i trettio år, men som hävdar att han ändå inte är miljonär, skulle köpa korv i en korvkiosk.

   Radera
  2. Äh, det spelar väl ingen roll vad man har för inkomst. Vem som helst kan väl ändå köpa en korv med bröd på stan, i synnerhet en politiker som samtidigt vill prata med vanligt folk. Just Löfven verkar dessutom som urtypen som verkligen gillar varmkorv.

   Har inte lusläst dina inlägg på sistone. Har du gått ut offentligt med vad du röstar på? /Eva

   Radera
  3. Visst kan även rika köpa korv, men jag får inte ihop hans brist på pengar med en enkel livsstil. Möjligen om han är spelmissbrukare, men det tror jag inte. Därför tror jag att han äter dyrt och gott.

   Nej, men jag skrev ju om "de åtta socialdemokratiska partierna i riksdagen" och man behöver inte lusläsa för att snappa upp att jag inte gillar socialism/socialdemokrati.

   Radera
  4. Äh igen. Han svarar taktiskt utifrån rådande kultur vad gäller pengar och förmögenhet. De flesta fattar att han inte kan vara luspank. De som inte fattar är just de som inte ska fatta heller, eftersom det då inte skulle finnas något parti för dem att rösta på. Det kommer ju alltid att finnas människor som är arga och bittra på folk som kan spara av sin inkomst varje månad. Som alltid är avundsjuka på andra och tror sig vara offer och det alldeles oavsett inkomstnivå. Men det vet du redan. Kom att tänka på att "ressentimentet" passar som benämning på denna säkert ganska stora grupp människor. Misstänker att andelen av ressentimentet är högre inom SD och V än inom andra partier. /Eva

   Radera
  5. Antingen ljuger Löfven eller också är han vansinnigt dålig på att hålla i pengar. Troligen en kombination av bägge. Jag vet inte vem han tror sig vinna till sin sida i kampen, men jag tror att han tänker fel.

   Jag aktar mig för att lägga in för många allmängiltigheter i väljarkåren. Livet har lärt mig att väljare kan rösta på samma gubbe av helt motsatta anledningar, t ex för att partiet vill stärka försvaret och lägga ner det. Någon hör partiledare X säga en sak och litar på det, en annan utgår ifrån att X mörkar sina egentliga åsikter. Kommer de bara till makten ska de självklart göra tvärtom :-).

   Radera
 4. Och 10% av svenska folket är kanske inte smartare än att de stödjer den där parollen. Det, om något, inger viss skräck i mig över sakernas tillstånd i Sverige.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara tydlig var detta alltså ungdomsförbundet till Kommunistiska Partiet, inte V(PK). De kandiderar inte till riksdagen, men har definitivt inga 10 % i kommunerna, eller ens 1 %.

   Radera
  2. Jag menade den ideologin. Vp är ju kommunister de med, bara det att de inte vågar ha det i namnet längre. Räcker att läsa lite av det de själva skriver eller lyssna på vad de säger.

   Radera
  3. Ja, jag blev förvånad över att opinionen inte alls tycks ha påverkats av att Sjöstedt nyligen satt och sa att han på sikt inte vill ha några privata företag kvar.

   Radera
 5. Man får komma ihåg att ”välfärd” består av många vitt skilda bitar. Tex Skolor, hälsocentraler och så särskilt boe de (SÄBO) för äldre är de jag räknar upp för att förklara min tanke. Skolor, här har vi ett batteri av föräldrar som är mer eller mindre engagerade och har mer eller mindre insyn. Barn är upp till tonåren i ålder och kan ”föra talan” de med. Hälsocentralen, alla som går hit är inte dödssjuka och stumma och kan ställa krav etc. etc. Men så kommer vi till SÄBO. Det finns inga ålderdomshem längre, bara så ni vet. Nu för tiden är de inrättningar för ofta multisjuka gamlingar med stort vårdbehov. I snitt lever man 2 månader på SÄBO. Så dålig är man generellt innan man får en plats. Och DÄR, där skär privata bolag guld tills någon drar ned brallorna på dem (sker tyvärr för sällan) och kommunerna väljer ofta att titta bort när skiten uppdagas för de sparar ofta mycket pengar på att lägga ut SÄBO på entreprenad. Så här är jag 100% emot vinster i välfärden. Har sett sorgligt exempel grundligt från insidan och det smakar spya i munnen kan jag säga. Fy fan. Det finns såna samvetslösa gamar i det gebitet. Det är FÖR svårt att kontrollera en utförare inom SÄBO, sorry men det är dagens sanning.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då undrar jag, är kommunala alternativ bättre? För rätt många av de vårdskandaler med gamlingar som både misshandlats och blivit bestulna har ju skett på helt kommunala anläggningar, och DET kan man åtminstone inte belasta de privata konkurrenterna för. De har kanske inte skett på SÄBO, men en dement 90-åring har inte heller en stark röst i samhället, det vet jag av egen erfarenhet.

   Så jag undrar om det ändå inte är genom kontroller man måste säkerställa vårdkvaliteten. Jag är verkligen ingen extrem förespråkare av privata välfärdsföretag. Kan de kommunala producera lika mycket och bra vård per krona får de gärna fortsätta vad mig anbelangar.

   Radera
  2. De kommunala utförarna är absolut inte ett dugg bättre, det har jag egen erfarenhet av. Och varför skulle de vara det? De har ju inget som helst incitament.

   Kontroller? Nja det börjar med kraven i upphandlingen och att det finns fler än ett alternativ. Kanske böter vid grova fel, för att utsätta tex äldre för vanvård det borde straffbeläggas.

   Radera
  3. Det sista håller jag med dig om. Vårdchefer (både privata och kommunala) som efter skandalerna sitter och säger att "vi kunde inget veta" borde få sitta i ett mycket litet rum i några år och reflektera över om de verkligen inte kunde göra det.

   Radera
 6. Men för i helvete Micke!
  Redan den gamle Moberg kunde ta sitt röda piller!
  Ta din medicin nu!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du precisera på vilket sätt jag är sämre än Moberg (förutom att han till skillnad från mig var en djävulskt duktig författare)?

   Radera
 7. Men riktiga jobb får man ju skapa själv, och om man skapar jobb är man ju kapitalist och det är ju dåligt! Eller vänta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapitalist är ett sånt där tomt ord som kan betyda lite vad man vill. Det behövs folk till olika saker, men om ingen skapar mervärde har vi inte råd med sånt som inte ger någon avkastning, som sjukdomar och höftledsoperationer.

   Radera