tisdag 25 september 2018

Fartblinda politiker

Vid sidan av förhandlandet om regeringssammansättningen och talmansvalet har politiken den senaste tiden bjudit på ännu fler skandaler där riksdagspolitiker försökt sko sig på vår bekostnad genom att stjäla skattepengar. Tre exempel, ett från varje block:


Åsa Lindestam (S) lät riksdagen stå för makens hotellkostnader. Tagen med fingrarna i syltburken drog hon en rövare om att Riksdagsförvaltningen godkänt detta, men när ingenting i verkligheten backade upp påståendet tystnade protesterna.

Stefan Jakobsson (SD) åkte taxi till vänner, fester och nattklubbar utan att betala för det själv. Totalt har han åkt taxi för 330000 kr sedan 2014, vilket får mig att undra om han bor i en taxi. ”Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig”, säger han, men oj vad han har misslyckats med det.

Caroline Szyber (KD) lät hela familjens hotellkostnader gå till skattebetalarna, tre gånger. ”Eventuellt ligger felet hos mig”, sa Szyber när hon blev påkommen. Ja, det ligger väl i farans riktning, som GW skulle ha sagt.


Gemensamt för alla tre är att de låtsas som att de försökt göra rätt, trots att det inte är speciellt svåra grejer det handlar om. Det fattar vem som helst att man inte kan skicka privata räkningar till sin arbetsgivare. Att denne arbetsgivare är vi i skattekollektivet gör det inte ett dugg bättre, snarare tvärtom.

De verkar inte ens fatta det olämpliga. I flera fall kan man bara jämföra texten på reseräkningarna med rapporten på Facebook, som när Stefan Jakobsson tog en hyrbil (så då förstår han att biltrafik utan taxiskylt i alla fall inte är förbjuden, jag blev orolig ett tag) när han skulle på svensexa.

Pampar hade mage att fuska redan på 70-talet.

Jag gissar att myglarna har en sak till gemensam, nämligen att påföljden bara blir att de tvingas betala tillbaka hela eller delar av beloppet de tillskansat sig. Ja, och så att de blir av med ett jobb de uppenbarligen inte behärskar, men ingen polisanmälan, ingen straffskatt, ingenting. Bara en tydlig signal till alla efterföljare – testa, går det så går det.

24 kommentarer:

  1. Ja det är väl en variant av att sno kaffe, pennor, tepåsar, kollegieblock etc från arbetsgivaren, bara att summorna är lite högre. De glömde dock att murvlar är experter på att snoka reda på sånt mygel i valtider. Regeringens egna slösare som bokar resorna verkar ha noll och inget intresse av tillsyn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast de är ju inte LITE högre. Vi snackar mygel som i vissa fall överstiger normala löntagares inkomster. Siffror som på andra arbetsplatser skulle resultera i polisanmälningar, böter och kanske fängelse.

      Jag vill inte försvara regeringskansliet (jag har inte den insikten), men både riksdag och regering är arbetsplatser med frihet under ansvar. Visst, det finns en hel myndighet som granskar dem, men den är ju också ganska låst om intresset för att göra rätt för sig helt saknas.

      Radera
  2. Tja, när arbetstillstånd dras in pga felaktig hantering av den anställde och/eller arbetsgivaren så gnälls det om att det bara var ett misstag och att det borde räcka att betala in de slantarna som saknas.

    Nu räcker det tydligen inte med att göra rätt för sig i efterhand nu ska man bli av med jobbet och avgå.

    Personligen tycker jag att man inte kan göra rätt för sig i efterhand just pga det du skriver "testa, går det så går det". Precis som i alla andra sammanhang bör man vara skyldig att känna till de regelverk som finns och ta konsekvenserna om man gör fel.

    Det finns inget rimligt sätt att visa om det var ett ärligt misstag eller en uppsåtlig handling

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är skillnad på politiker och andra yrken. En stor del av politikers kompetens handlar om förtroendekapital (det är därför de kallas förtroendevalda). Om det framkommer att en lastbilschaufför saknar körkort kommer han få sparken pga arbetsbrist. En politiker man inte kan lita på är ungefär lika användbar.

      Och när det gäller riksdagen är det Sveriges lagstiftande organ. En riksdagsman ska inte bara komma upp i någon slags genomsnittlig nivå, de ska gå att ställa mycket högre krav på.

      Det är sant att det inte alltid är lätt att veta om en felaktighet varit uppsåtlig, men exemplen ovan ser jag inte som gränsfall. Att låta skattebetalarna stå för familjemedlemmars semestrar eller egna privatresor är stöld och bör behandlas som detta tills motsatsen är bevisad.

      Radera
    2. Ja som det säkert framgick av det jag skrev så tycker jag det är rimligt att man straffas när man stjäl, det är upp till individen att känna till regelverket och är det svårt och man när osäker är det bara att avstå från att kräva ersättning.

      Jag tycker dock att detsamma gäller i flera andra fall också där folk generellt verkar tycka att det var hårt eller orättvist.

      Jag förstår dock inte det just pga "testa, går det så går det" om det var ok att göra rätt för sig i efterhand så skulle enormt många fler börja fuska för man kanske slipper bli påkommen.

      Vi kan ju skita i att deklarera våra aktieaffärer på vanlig depå eller ljuga om anskaffningsvärdet och skulle skatteverket komma på oss så räcker det med att göra rätt för sig.

      Jag tycker inte det duger.

      Radera
    3. Ja, jag uppfattade att vi är ganska överens och jag håller med om att det inte bara är politiker som verkar tycka att allt är okej tills man blir påkommen första gången.

      Med "går det så går det" menade jag att eftersom politikerna sällan eller aldrig drabbas värre än att de får betala tillbaka belopp de ändå inte hade rätt till så blir signalen till framtida kollegor att man alltid kan prova att fuska. Det värsta som kan hända är att beloppet du stal måste betalas tillbaka. Kanske är det just därför så många politiker blivit påkomna i liknande situationer.

      Om en icke-politiker fuskar, t ex med skatten, straffas den hårdare. Jag råkade själv förväxla två rutor i näringsbilagan i deklarationen. Det var ett uppenbart misstag och eftersom siffrorna som skulle stå i rutorna kom direkt från Skatteverket vore det idiotiskt att försöka fuska just där om det hade varit för att tjäna pengar. Trots det fick jag en straffskatt på tiotusentals (skattade) kronor.

      Radera
    4. Håller med om att det rj ska lösas med att betala tillbaka när de blir påkommen. Dock viss skillnad när arbetstillståndet ryker automatiskt för x när y betalat 100 kr tot för 3 år sedan.

      Blir 3e man straffad, arbetsgivaren borde vara den som framförallt blir hårt straffad i de fallen.

      Radera
    5. När tredje man straffas är det en helt annan sak, och stor skillnad på hur mycket en nyanländ invandrare kan förväntas fatta av systemet jämfört med den lagstiftande församlingen som direkt eller indirekt beslutat om det.

      Radera
  3. Dock "fascinerande " hur de olika partierna hanterar det, i S blir man talmanskandidat....

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var inte heller blixtsnabba när det gällde Sahlin och allt hon köpte på sitt kort. Hyrbilar mm, som senare kortats ner till "Toblerone" (vissa verkar fortfarande tro att det enda fel hon gjort var att av misstag köpa en chokladkaka på fel kreditkort).

      I de tre fallen ovan tycker jag dock att både SD och KD hade kunnat tvinga undan sina ledamöter tidigare, istället för att avvakta och hoppas att drevet skulle blåsa över.

      Radera
    2. Sahlin är väl typexemplet på en politiker som är helt inkompetent med pengar. Hon nyttjar krediten på riksdagskortet genom att handla och göra kontantuttag för 50 papp men media väljer att skriva om blöjor och Toblerone. Appropå "att testa så går det" gjorde väl Gudrun Schyman en hel del ogiltiga avdrag som hon sedan fick böta för (tidningarnas definition, troligen skattetilläg eller liknande). Sedan finns det även grader i helvetet. Att låta staten betala makens hotellnatt för 800kr eller att åka taxi för 330 papp är båda omdömeslösa tilltag men det förra kanske det skulle kunna gå att ha lite överseende med...

      Radera
    3. Schyman "räknade fel" :-) ett tiotal gånger. Märkligt nog alltid åt samma håll. Patriarkatets fel antagligen.

      Jag tycker inte att man ska ha överseende med varken det ena eller det andra, men visst är det värre ju mer pengar det är. Nu ska sägas att Jakobsson inte beskylls för att ha blåst staten på 330 papp, det var bara hans totala taxikostnad. En del var i tjänsten på riktigt.

      Radera
  4. Grundproblemet är väl att när man är politiker, då går det som för Ygeman. En gigantisk fallskärm bekostad av skattebetalarna, sedan en spark snett uppåt i hierarkin. Och bäst av allt, man behöver inte ens göra sitt jobb. Bara att hänvisa till "jag kan inte samarbeta med ditten och datten, vi har olika värdegrund", det funkar tydligen i 8 år, minst. Skillnad på folk och folk helt enkelt.
    Mvh
    https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Duger man inte till politiker kan man alltid bli ambassadör eller landshövding :-).

      Radera
    2. På tal om att jag igår konstaterade att staten absolut inte ska ha en krona. Hade pengarna kommit till nytta till det de är avsedda för, då hade det vart i ett annat ljus. Men, numera är det ju bara fanstyg och korruption alltihop. Åtminstone är det vad som syns utåt sett, som toppen av isberget av korruption.

      Radera
    3. Det kan inte vara nyttigt att hänga med så mycket i inrikespolitiken. Gör som jag, jag vet inte ens vem är statsminister just nu och jag tänker inte ta reda på det heller. Lär väl visa sig.

      Radera
  5. Nyttigt och nyttigt? För ca 10 år sedan var jag en av alla dem som inte brydde mig ett piss om politik. Men, så insåg jag ändå successivt vad som är på väg att hända med detta land. Jag insåg att jag faktiskt inte kommer att kunna se mina barn i ögonen i framtiden i det fall jag inte engagerade mig och försökte göra något konkret. Det var så jag kom med i Medborgerlig Samling, då jag snabbt noterade att det inte fanns något etablerat parti som var ett seriöst alternativ.
    Men utöver det, så är det nyttigt att ha lite koll på det som händer i ens omgivning. Det har hjälpt mig många gånger, rent konkret. Det hjälpte mig också att tidigt inse att tex min pension är helt upp till mig, i det fall jag vill ha ett drägligt liv.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger absolut inte att man inte ska bry sig om politik (även om min bild av Medborgerlig Samling-anhängare är att de allra flesta inte vet ett skit om någonting överhuvudtaget). Det är det dagspolitiska (främst inrikespolitiska) bruset jag försöker undvika.

      Radera
    2. Det var ett osedvanligt bitskt utlåtande. Nu får du faktiskt förtydliga dig i sak. Vem och vad avser du?

      Radera
    3. Jag tänker inte namedroppa en massa anonyma Twitteranvändare (och utanför Twitter har jag aldrig träffat någon som ens säger sig rösta på MED). Jag bara konstaterar att många av dem slår mig som okunniga. De tror sig veta att de vill rösta borgerligt, men att nuvarande borgerliga partier inte känns som vettiga alternativ för dem. Det känns som att vem som helst som säger sig stå för äldre tiders borgerlighet skulle kunna få deras röst. Jag tvivlar på att särskilt många av dem läst sitt eget partiprogram, än mindre något annat partis.

      Radera
    4. Det brukar ligga i nya verksamheters natur att de är små i en början, ja. Jag märker att du har gjort gedigen research själv, du vet att det är ett högerparti :) Nu är det väl partiledningen och partiprogram man vanligtvis ska ha åsikt om och inte ngt annat. Men det är klart, det blir ju svårt när man inte ens gjort den snabba insatsen att träffa dem.
      Bäst att inte rösta alls, ligga på soffan och sedan kritisera?

      Radera
    5. Hade jag velat ha en politikblogg hade jag skapat en sådan. Visst kan jag träffa MED-företrädare, men det vore slöseri med allas tid eftersom det inte finns någonting i partiets politik som gör mig till en potentiell väljare, även om de skulle göra ett bättre jobb att övertyga mig än man gör om man öser obekräftade påståenden över mig ("du har inte gjort någon research", "du kritiserar partiet för att det är litet" och "röstar du blankt ska du inte kritisera ett parti du inte gillar").

      Den enda företrädare jag har någon slags respekt för är Alexander Bard (och eftersom han titulerar sig marxist är det inte för att han skulle vara höger). Tidigare också Arvid Haag, men han uteslöts ju eftersom han begick det oförlåtliga brottet att dela en artikel på Twitter.

      Det är nog allt jag har att säga om detta parti.

      Radera
  6. Vi kan ju börja med att ta bort riksdagsmännens (och kvinnornas) taxiservice så kommer vi spara många sköna slantar. Jag menar; varför ska de ha en service som inbjuder till att åka runt i taxi kors och tvärs? Är det inte till Sälen så är det till vänner och fester. Och sen beklagar de sig över "politikerförakt".

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vissa fall finns säkerhetsaspekter, men exemplet du nämner, Philip Botströms taxiresa Sälen-Stockholm för 7900 kr hade naturligtvis gått utmärkt att byta ut mot buss eller tåg. Ingen visste ju vem han var - förrän efter den resan. Nu är han BARA känd för det, men han är tydligen ändå det bästa SSU kan uppbringa.

      Politikerföraktet är definitivt ett tvåvägsfenomen.

      Radera