Därför kopplades jag in för att med
hjälp av mina superkrafter (safta och sylta) rädda sylten till
något användbart. Jag började med att plocka fram svarta vinbär
som jag plockade ur bostadsrättsföreningens buskar i somras
eftersom ingen annan ville ha dem.
Pektinet i dem gör sylten tjockare,
till skillnad från syltfirmans vatten som förutom att göra den
billigare också gör den oanvändbar. Nästa ingrediens: rabarber.
Det ger syra som gör att sylten t
ex funkar på gröt.
Jag mixar både vinbär och rabarber
lite lätt för att alla vinbär ska gå sönder och för att inte
rabarberna ska bli trådiga.
Ner med den vätska som fabrikanten
kallar ”hallonsylt” och så lät jag alltihop koka ihop i tio
minuter, på svag värme. På med lite socker också, men rätt lite
eftersom ”hallonsylten” var toksöt. Så småningom nöjd lät
jag sylten svalna av och slog upp den på mindre burkar.
Helt okej sylt i slutändan. Den smakar
inte hallon, men det gjorde inte råvaran heller. Inte ens
syltsuperhjältar kan trolla. Hade gärna tillsatt blåbär också,
men efter sommaren bedrövliga skörd är det nästan slut i frysen.
Nu gäller det bara att minnas att man aldrig, aldrig, aldrig ska
köpa färdig sylt.