Dessa plockas enkelt på en äng
nära dig. Förslagsvis en bit från större vägar och
hundrastgårdar. Rensa dem så att bara de gula blommorna är kvar,
inget grönt. Inga insekter heller. Myror tycks älska blommorna och
jag vet inte om jag hade otur, men trots att jag försökte slippa
djur fick jag hem en bärfis per 15-20 blommor, så plockar man några
hundra blommor blev det ett gäng.
När råvaran är klar, fri från
både insekter och icke-gula växtdelar kan man börja skapa. Mitt
mål var en liten sats maskrosmarmelad och en lika liten sats
maskrossirap.
Marmelad
Marmelad
Maskrosblommor, 4 dl
Vatten, 4 dl
Strösocker, 3 dl
Citronskal (ekologiskt, annars dör ni)
Lägg blommorna i en bunke eller burk.
Koka upp vattnet och slå det över blommorna. Låt det stå och dra
i 30 minuter.
Sila av vätskan och häll i en
kastrull. Finhacka citronskalet och tillsätt det tillsammans med
strösockret. (Man kan använda syltsocker, men vet ni vad det
kostar?!) Koka upp och låt det sedan sjuda till önskvärd
konsistens. För mig tog det ungefär 20 minuter. Tänk på att det
kommer tjockna lite när det svalnat, ta bort kastrullen innan du
kokat knäck.
Japp, kastrullen med det lagade
handtaget funkar än!
Slå upp på glasburkar och använd på rostbröd.
Sirap
Maskrosblommor, 4 dl
Vatten, 6 dl
Strösocker, 6 dl
Koka blommor och vatten i 15
minuter. Sila bort blommorna och häll tillbaka vätskan i
kastrullen.
Koka upp, vispa ner sockret och låt
sjuda i ytterligare 20 minuter. Tappa upp på burk.
”Det här var inte kattpiss...”