Jag gjorde det ändå enkelt för mig
genom att köpa färdig kryddblandning. Ska jag baka ofta kan jag
blanda själv, men jag har ingen lust att skaffa mig lager av anis
och pomeransskal. Allt som allt användes detta:
vörtmix, 75 gram
lättöl, 33 cl
vatten, ½ dl
sirap, 1 dl
russin, 1 dl
jäst, 50 gram
smör/margarin, 50 gram
salt, 2 tsk
vetemjöl, 6 dl
rågsikt, 6 dl
havregryn, 1 dl
jäst, 50 gram
smör/margarin, 50 gram
salt, 2 tsk
vetemjöl, 6 dl
rågsikt, 6 dl
havregryn, 1 dl
Smält smöret, häll på öl och
vatten. Värm vätskan till c:a 37 grader och smula ner jästen.
Vispa ner vörtmix, salt och sirap.
Tillsätt mjöl och gryn. Blanda med degkrokar eller händer.
Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Bearbeta degen, dela den på mitten och forma två limpor på en
ugnsplåt.
Ny fyrtiofemminutersjäsning.
Jäsning är verkligen #sparadkrona!
Ett paket jäst kostar två spänn och fördubblar brödets storlek.
Grädda i 175 grader i 25 minuter.
Skiva och frys det som inte går åt inom ett dygn eftersom bröd som
inte är impregnerat i konserveringsmedel annars blir gammalt.
Svingott! Lite dyrare än annat bröd
pga kryddmixen, ölen, russinen och sirapen, men max halva priset mot
affärens och väldigt mycket godare.