lördag 14 december 2019

Ingen sill, men hembakt vört

Jag gillar vörtbröd, men det har blivit dåligt med den varan de senaste åren. Dels är de ganska dyra, dels tycker jag inte de luktar tillräckligt, man vill ju ha den där doften av pepparkaka. Säkert bättre om man går till ett bageri istället för mataffärens industribakade hylla, men då blir det ju ännu dyrare. Och annars kan jag lika gärna ta Skogaholmslimpa och strö några russin över. Nej, man får göra som i Fylle-Uffe Lundells överreklamerade pekoral Öppna landskap, baka eget.

Jag gjorde det ändå enkelt för mig genom att köpa färdig kryddblandning. Ska jag baka ofta kan jag blanda själv, men jag har ingen lust att skaffa mig lager av anis och pomeransskal. Allt som allt användes detta:

vörtmix, 75 gram
lättöl, 33 cl
vatten, ½ dl
sirap, 1 dl
russin, 1 dl
jäst, 50 gram
smör/margarin, 50 gram
salt, 2 tsk
vetemjöl, 6 dl
rågsikt, 6 dl
havregryn, 1 dl


Smält smöret, häll på öl och vatten. Värm vätskan till c:a 37 grader och smula ner jästen. Vispa ner vörtmix, salt och sirap.


Tillsätt mjöl och gryn. Blanda med degkrokar eller händer.


Låt jäsa under duk i 45 minuter. Bearbeta degen, dela den på mitten och forma två limpor på en ugnsplåt.


Ny fyrtiofemminutersjäsning.


Jäsning är verkligen #sparadkrona! Ett paket jäst kostar två spänn och fördubblar brödets storlek.

Grädda i 175 grader i 25 minuter. Skiva och frys det som inte går åt inom ett dygn eftersom bröd som inte är impregnerat i konserveringsmedel annars blir gammalt.


Svingott! Lite dyrare än annat bröd pga kryddmixen, ölen, russinen och sirapen, men max halva priset mot affärens och väldigt mycket godare.

34 kommentarer:

  1. Jag bakar ofta matbröd, dock inte vörtbröd. Spisbröd skulle du testa, dock lite meckigt då man blir fjättrad vid spisen ett tag iom gräddningen i stekpanna. I övrigt en vanlig matbrödsdeg med tillsats av någon tesked bakpulver så det pösar upp i stekpannan...och gärna med då tillsatta havregryn som du nu gjorde för struktur och smak.

    Som sagt sparar man mycket pengar med egen bakning. Doften i köket är också värd en del..den får man på köpet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig testat spisbröd (känns som mindre pengar att spara där), men någon gång ska jag testa. Annars är det just det jag gillar med matbrödsbak, att man inte är fjättrad. Man jobbar några minuter, sedan jäser det i en halvtimme osv.

      Radera
  2. Jag kan bara instämma här. Det är inte alls dumt med #bakadkrona. Billigare, roligare och godare.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det där med godare har en minussida. Nu åkte det mesta in i frysen eftersom personvågen är uppe på rött.

      Radera
  3. Förstår inte riktigt hur jäsningen gör det billigare. Det blir bara luft i brödet och det gör dig inte mer mätt. Den försvinner ju när du tuggar. Du behöver ett visst intag av kcal för att underhålla ditt system. Man äter då större volymer fluffigt bröd eller mindre volymer kompakt bröd. Samma slags tänk som ekonomi. Plus och minus, inget trolleri. Så om mjölmängden är densamma kan du inte besvärja brödet med jäst för att göra det kalorimässigt effektivare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag inser att det är luft, men dels äter man även med ögonen, dels får man i sig mindre bröd genom att det är luftigt.

      Radera
    2. Framför allt får man mer smör per brödskiva om brödet är luftigt. Det är en stor fördel eftersom smöret förmodligen är nyttigare än brödet.

      Radera
    3. Ja, egentligen oavsett pålägg. Om jag går till mig själv så äter jag vanligtvis två brödskivor på morgonen. Det är vad som går ner i rosten. Även om det vore dubbelt så mycket energi i mackorna (vilket det kanske är i dessa, med sirap och annat) så äter jag två.

      Radera
    4. Ska man vara petig är det inte luft utan koldioxid. Era jädra klimahatare ;-)

      Radera
    5. Jaha, då åker man väl på miljödäng för att man bakar ;-).

      Radera
    6. Ska man vara petig så är luft ett samlingsnamn för diverse gaser, typ syre, koldioxid, kväve osv ;-) men argumentet att fluffbröd är billigare för att man då äter mer smör... Det är ju galet. Smör är många gånger dyrare än brödet i sig. Så att äta mer av den dyrare komponenten gör inte måltiden billigare. Men spela boll egentligen. Det är billigt oavsett.

      Radera
    7. Men hur petig får man vara egentligen ;-)?

      Radera
  4. Bakar alltid eget vörtbröd vid jul, kanske borde börja med det vid påsk också, brukar köpa kryddorna var för sig. Men så ligger ju pommeransen i ett par år innan den är slut också... jag brukar köra på porter och julmust som degvätska, blir lite mustigare så

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kryddor och sånt känns som att det håller hur länge som helst. Jag har ett paket pärlsocker som hängt med mig ett par decennier.

      Jag såg porter och julmust i recept, men valde bort dem pga pris. Julmust köper jag inte annars, så det är inget som finns på lager, och en porter kostade 14 kr jämfört med 4 för annan öl. Eftersom jag aldrig bakat vört visste jag ändå inte om det skulle göra någon skillnad. Bakar jag det flera gånger kan jag testa om porter påverkar smaken.

      Radera
  5. Jag bakar allt mitt bröd, dock kör jag surdeg men premissen är den samma! Vid vörtbröd så skulle nog jag använda mörk sirap eller allra helst flytande vört! Blir otroligt gott.

    För att få brödet nyttigare skulle jag även rekommendera att skära ner kraftigt på mängden jäst och jäsa i några timmar! Typ 10-15 gram jäst jäsa tills den dubblats!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Nu hade jag redan ljus sirap hemma och pallar inte att ha två varianter, men bra att veta. Var får man tag på flytande vört? Bagerier, gissar jag.

      Jag såg några recept med klart mindre jäst, men fattar inte varför det skulle bli nyttigare. Är det något skadligt med jäst?

      Radera
    2. Flytande vört går att köpa hos bagerier ofta, man knatar till dit och frågar! (ha med en burk) eller så köper man från typ hemmabryggningsbutik.

      Men förstår att man inte orkar ha två sirapssorter hemma, och helt ärligt skulle nog inte orka köpa flytande vört om man inte bakar mycket, för den blir liksom stående! Men mörk sirap är väldigt trevligt vid bak av matbröd!

      Vid lång jästid så frigörs mineraler i brödet då man måste bryta ner fytinsyra vilket görs genom lång jästid tänk typ 10h. Jag brukar jäsa mina bröd 5-6h i rumstemp sen nattjäser jag i kyl. Förutom att man frigör nyttigheter i mjölet så smakar långjäst bröd mycket godare, får lite djup i smaken!

      När jag bakade med jäst senast använde jag 4 gram ungefär och jäste som jag skrev ovan!

      Ett tips är att använda lite mer vatten också så blir brödet luftigare! Blir svårare att jobba med men är en fröjd att äta, man kan bara blöta händerna och degen också för att den inte ska fastna!

      Hursom roligt att se lite brödbak i bloggarna! Funderar själv på att dra i gång en blogg med bröd, mat och aktier.

      Hembakt är ju alltid tusen gånger godare än köpt!


      Radera
    3. Det är just det med att ha grejer stående som stör mig. Använde jag mycket sirap skulle jag kunna ha det, på samma sätt som att jag inte har några problem att ha fyra olika sorters mjöl (eller för den delen sex par löparskor), men sirap går det inte mycket av för mig.

      Om man jämför pris då, är flytande vört dyrare än att köpa en kryddmix?

      Mineraler? Där lärde jag mig något nytt.

      Jag saknar bra brödformar. Är lite rädd för att få för lös deg när jag ska hälla den lös på plåten. Har letat formar, men tycker att de brukar vara så dyra att jag tänkte fynda secondhand istället.

      En bak- och aktieblogg vore klockren! Brödfödan.se ;-)

      Radera
    4. Jag köpte former på Ikea 49kr stycket funkar bra tycker jag!

      Flytande vört och kryddmixen är helt skilda saker! Vört är det som blir när man filtrerar mäsk om jag inte missminner mig, så är från ölbryggning! Sen reducerar man den till en svart sirapsliknande sörja som är mindre söt i smaken och mer besk!

      Kryddmixen brukar kunna innehålla maltextrakt och sen är det en massa härliga kryddor i den typ nejlika, pomerans, kardemumma?

      Brödfödan låter ju som ett grymt namn!

      Radera
    5. 49 kr lät bra. Trodde att jag kollat på Ikea, men jag får kolla igen.

      Ja, jag förstår att flytande vört är proffsversionen, men för en amatör som jag är fuskvarianten rimlig om den blir mycket billigare.

      Radera
    6. Nu blev det nog missförstånd, man ersätter en stor del av sirapen med vört

      Kryddorna måste i oavsett!

      Tror Ikeaformarna (49) är ganska nya

      Radera
    7. Aha, då fattar jag. I så fall blir det rejäl prisskillnad (utifall att det ens går att uppbringa en servicevänlig bagare), men jag får fundera på det om jag gör om det.

      Då ger jag Ikea en ny chans.

      Radera
  6. Hehe, jag gillar hur du tänker Micke "jäst är verkligen sparad krona" :D.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. ALLT med hembakat är sparad krona om man bara ger fan i att skyffla i sig mer bröd.

      Radera
    2. Köpebrödets fördel, det är så drygt och räcker länge för det smakar helt enkelt inte så gott.

      Radera
    3. Exakt så! Det är lite som pulverdieter - svåra att föräta sig på.

      Radera
  7. Härligt, lite julfeeling hemma hos Micke alltså. Hemmagjord glögg nästa? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen att göra dig besviken, men mycket juligare än så blir det inte. Brukar äta risgrynsgröt på julafton (efter pizzan). Ingen gran, inga stjärnor, inget glitter, inga ljusstakar, ingen julmust, ingen julöl, inga klappar...

      Radera
    2. Men lite hemmagjord glögg efter julgröten?

      Radera
    3. Jag är inte överdrivet förtjust i glögg faktiskt. Jag håller med Kenneth Aalborg om att den är för sliskig. Tacka vet vi varm bäsk:
      https://www.youtube.com/watch?v=Z5nnrpki5FM

      Radera
  8. Har du någon gång vägarna förbi Jörlanda under juletid, så ska du köpa vörtbröd på Jörlandabageri som är något i hästväg. Alltså ! Ingen jul utan Jörlandavört på bordet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har precis tagit reda på var Jörlanda ligger. Det är en ort vars existens gått mig fullständigt förbi fram till nu så sannolikheten att jag har vägarna förbi den är försvinnande liten. Men Jörlundavörten kommer jag nu att komma ihåg, så händer det kommer jag absolut inhandla den.

      Radera
  9. Om vi ändå är inne på sparade kronor i form av jästen skulle jag tillägga: Smält inte smöret (= vätska, kräver lite mer mjöl) och kör med rumstempererad vätska. Låt det istället jäsa några timmar och du kan då också halvera jästmängden, då degen inte behöver samma boost om den får tid på sig. Säkert bara EN sparad krona, men en sparad krona är roligare än en spenderad. Plus lite mindre el för spisen som inte behöver användas och disk av extra kastrull.

    Personligen gör jag allt detta av lathet, men jag tycker degen tar sig bättre som kalljäst (även om den är i rumstemperatur) och man kan ju även göra saker på riktigt när degen jäser (känner mig låst när man har 40 minuter tillgodo bara). Vill man spara tid kan den ju även jäsa i kylskåpet över natten, även om det inte är något jag går i god för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extra disk blev det inte för mig, jag smälte smöret i degbunken i mikron. Men annars är det viktiga poänger. Jag har jäst degen över natten i kylen tidigare, men det var länge sedan jag använde något sådant recept. Får ta och gräva fram ett sånt och testa.

      Radera