tisdag 3 december 2019

En liten bäck

En del undrar hur de ska kunna spara pengar. Någon går så långt som till att säga att de inte har en chans att spara några pengar alls, utgifterna går i bästa fall exakt jämnt upp med inkomsterna. Vilken tur …


Det är min övertygelse att det finns ett sätt alla kan dra in pengar de inte räknat med. Ett hem består av hundratusentals ägodelar. Alla (japp, jag sticker ut hakan här) har saker de inte använder som betingar ett värde. Det gäller bara att ta sig i kragen och sälja dem.

Tricket är att inte fundera på det utan att sätta sig ner och göra det. Att skriva en annons och ta ett par bilder tar några minuter. Ju mer du säljer desto mindre tid går det åt per annons, men du behöver inte börja med hundra saker. Ta fem. Eller två. Men gör det nu, inte ”någon gång framöver”.

Själv har jag sålt grejer för 9000 kr i höst. Skattefria pengar rätt ner i fickan. Jag fick ju ett extra bohag att ta hand om när min mamma dog, så mycket kommer därifrån. Men trots att jag sålt egna grejer i över tio år hittar jag ständigt nya även där. På sistone har jag sålt prydnader, lampor, husgeråd, dvd-filmer, väskor, kläder, möbler, glas och porslin.


Visst tar det tid, och en del saker jag putsar upp, fotograferar, researchar och annonserar ut slutar ända i grovsopcontainern, för det är ju en chansning. Lägger man motsvarande tid på vanligt arbete skulle det kanske ge mer pengar, men är det verkligen där striden om tiden står?

Dessutom känns det bra att ens saker kommer till användning. När det gäller arvegodset är det en aspekt till på det. Alla som ”döstädat” efter anhöriga känner nog igen känslan av att slänga sina älskades älskade grejer i soporna, ni andra kan säkert föreställa er. Men spara inte en vas ni ogillar bara för att din döda familjemedlem gillade den. Sälj den för en hundring eller några tior så kan den bringa lycka i någon annans hem medan pengarna förräntar sig till en fin buffert. Det är win-win!

14 kommentarer:

 1. Vilket ställe ger hyggligt betalt och smidig affär? Blocket, Tradera eller Facebook??? Någon favorit?

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Facebook har jag aldrig sålt något på, så där har jag ingen åsikt.

   Tradera funkar bäst för saker som kan skickas. Fördelarna är att man slipper utsättas för prutningsförsök, marknaden reglerar själv priset och det är i princip gratis att auktionera ut saker som inte blir sålda.

   Fördelen med Blocket är att det kan gå snabbt, du kan sätta ut en grej på morgonen och bli av med den under dagen, och du vet avgiften på förhand.

   Så det beror lite på vad du säljer och hur du vill sälja. Jag säljer klart mest på Tradera.

   Radera
 2. "Sälj man den för en hundring " Kan man få hittepeng för ditt första stavfel (om man ens kan kalla det det?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte heller om det är stavfel när man slänger in ett helt ord fel. Hur som helst är det varken första eller sista gången. Ingen hittelön, men man får en rättelse och då blir världen lite bättre för oss alla.

   Radera
  2. Stav- och grammatikfel på Sparobloggen hör inte till vanligheterna. Men när klagomålen ändå är igång så vill jag anmärka på en sak jag irriterat mig på. I blogglistan här till höger finns både "sofokles" och "fermentum vitae", fast det är samma blogg.

   Radera
  3. Men det var väldigt vad det skulle klagas nu då ;-).

   (Tack!)

   Radera
 3. Alternativet är väl att göra som alla andra. Hyra ett sådant där extra förråd där du kan ha all skit som du sedan glömt bort att du äger, men bara betalar för? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser att det blir vanligare och vanligare. Jag har 2-3 sådana där förrådsbyggnader på gångavstånd och någon måste ju använda dem. Men jag fattar inte varför.

   Radera
 4. Hustrun säljer hela tiden. Tom att hon köper lite saker (pårea someller loppis) hon vet att hon kan sälja vidare.

  1. Blocket bäst på lite större saker med lite mer värde.
  2. Tradera. Små saker som går att skicka i kuvert.
  3.Facebook. Lokala sammanhang. Allt från barnsaker med för lite värde i förhållande till frakt till möbler under x hundra. Där blockets avgift är för hög i förhållande till vinsten.
  4. Div kurslitteratursidor. Hon har sålt av min kurslitteratur och alla böcker jag dragit hem från div möten. Hör kan böckerna ligga ute under lång tid ....för att hitta rätt köpare.

  Sedan drar hon och hennes systrar på loppis en gång om året.....och säljer allt möjligt.


  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1-2. Framförallt är min känsla att Blocketkunder vill hämta medan Traderakunder vill ha varorna hemskickade. Dock har jag sålt billiga möbler på Tradera och även lite dyrare, små saker. Upp till 4000 kr.
   4. Jag använde Bokbörsen tidigare, men tyvärr blev sidan sämre och sämre.

   Loppis har jag provat. Lite kul att "tjata" på folk saker. Ekonomiskt var det ingen höjdare, men det var ett smidigt sätt att bli av med många grejer på en gång.

   Radera
 5. Vill bara vifta pyttelite med ett litet varnande finger.
  Om man säljer barnvagnen, julklappen eller som i Sparo´s fall delar av ett dödsbo räknas det som tillfällig händelse.
  Om man köper saker på loppis, auktion, m.m. i avsikt att sälja med vinst på exempelvis Tradera närmar man sig uttrycket "affärsmässig verksamhet". Och det är något skattemyndigheten anser ska beskattas.
  Hur noga detta kontrolleras eller vilka ekonomiska gränser som gäller har jag ingen aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att det är väldigt svårkontrollerat. Det måste antagligen upp i väldigt hög skala innan Skatteverket ens orkar leta efter den typen av brottslighet.

   Radera
  2. Ryktet viskar om typ sjukskrivna, pensionärer och liknande som plötsligt har konton som var välfyllda. Och därmed drog till sig skattemyndighetens intresse.
   Tradera har väl skyldighet att visa upp summor vad en person sålt för till skattemyndigheten om det efterfrågas?

   Radera
  3. Ja, vilket hemskt samhälle vi skulle få om pensionärer kunde tjäna extra pengar på en hobby som inte drabbar någon. Så kan vi givetvis inte ha det, så vi får hoppas att hjältarna på Skatteverket tar tag i detta. Risken är att man istället får släppa kontrollen av några internationella ekobrottslingar, men det får det vara värt ;-).

   Men ja, vid något tillfälle slår väl kontrollsystemet till. Svårare på Blocket och andra sajter där det är omöjligt att veta ifall det blivit affär. Särskilt om det är kontanta medel.

   Radera