måndag 9 december 2019

Banker i balans

Nu ska jag tala i egen sak, men jag kan ju ha rätt för det. Jag har ofta sagt att det är av ondo att vara bankkund och av godo att äga banker. Det förstnämnda är hur som helst svårt att undvika, man måste ha bankkonton. Men det andra kan man göra något åt, man kan köpa bankaktier.


Det är normalt en bra affär. Banker tjänar nästan alltid pengar, oavsett konjunktur och börsklimat. För som sagt, alla måste ha bankkonton och de flesta måste ha bankkort och bolån. Året runt, hela livet. Och skulle bankerna mot förmodan gå riktigt dåligt kommer staten hjälpa dem eftersom den inte har råd att låta en bank gå i konkurs, åtminstone ingen av de större bankerna.

Om vi tittar på hur aktierna rört sig för de fyra storbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, kan vi se att det bara är Swedbank som inte slagit index under 2000-talet, och det pga en katastrofal utveckling i år. För ett år sedan hade den i princip bara fått stryk av Handelsbanken.


Det senaste året har Swedbank gått riktigt dåligt, men de övriga tre har även de fått ordentligt med stryk av index. SEB såg okej ut innan SVT:s Uppdrag Granskning kokade soppa på en spik för då tog aktien hissen ner till SHB/Nordea-nivå.


Kanske blir det tufft ett tag till, särskilt om inte räntan går upp, men jag tror verkligen inte att det kan fortsätta i all evighet. Och i veckan ställde sig Affärsvärlden frågan om inte bankerna pressats klart snart. Det vet jag såklart inte, men det skulle inte förvåna mig. Vad säger ni andra – flipp eller flopp?

31 kommentarer:

  1. Jag tror de i princip har backat klart, men dock kan det ju ta ett tag till innan allt är utrett, för främst Swedbank.
    Jag har i varje fall köpt banker ett tag, och kommer fortsätta vid fler dippar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sedan gammalt, men är lite sugen på att fylla på.

      Radera
  2. Jag resonerar likadant och har absolut planer på att köpa på mig lite mer den kommande tiden. Har mycket svårt att se att de svårigheter man har just nu skulle vara något som är några större problem på en tidshorisont på, säg 20 år? Däremot tror jag man kan bli besviken om man är ute efter snabba vinster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det är risk att bli besviken på kort sikt är skälet till att jag ligger likvid. Rasar börsen följer ju allt med. Fast just nu är jag FÖR likvid.

      Radera
    2. En av fördelarna med att vara anställd är ju att risken att ligga likvid inte är så stor då det kommer en ny lön den 25e. Så här är det nästan tvärtom. Men i din situation blir det ju lite annorlunda, den dag jag ska börja använda mitt kapital kommer så klart det bli något jag måste tänka mer på också.

      Radera
    3. Problemet är att jag nog har minst tio års liv finansierat av högen likvider jag just nu har lös och ledig i depån.

      Radera
  3. Mycket tveksam till svenska storbanker. Nischbanker, fastighetsbubbla(?), valuta, demografi, räntan, avskydda av sina kunder, penningtvätt osv. Nästan vad man än tänker på talar det emot bankerna, så visst är de välförtjänt billiga.
    Men någonstans är priset förstås så lågt att det blir en bra affär ändå. Jag föredrar andra investeringar hellre än att spekulera i om en usel bransch blivit billig nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om nischbanker vore ett nytt fenomen skulle jag hålla med om den punkten, men det verkar ju gå utmärkt för storbankerna att samexistera.

      Demografipunkten är jag också tveksam till. Vi blir aldrig så få att vi inte behöver banker, tjänsterna blir nog bara dyrare.

      Räntan: Lägre än nu lär den inte bli, så det tycker jag snarare talar för att kliva in nu, men visst kan det ta tid innan det vänder upp.

      "Usel bransch" - starka ord.

      Radera
  4. Jag tror att att det pressats klart snart.
    Jag har köpt på mig i Nordea och Swedbank under den här perioden.
    Ser det som långsiktigt ägande och tror inte att jag kommer bli besviken. Kan tänka mig att köpa mer också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har SEB och känner nog mest för att köpa mer av den, men kan tänka mig Nordea också.

      Radera
  5. För 1,5 år sedan sålde jag av alla småbolag jag hade i portföljen och slutade investera lönen. Satte istället in den på sparkonto tillsammans med pengarna från småbolagen. Detta har gjort att jag har ca 33 procent likvider och ser man till avkastningen jag skulle fått om jag hade haft pengarna investerade istället så är det mitt hittils största misstag. Skulle börsen rasa snart och jag matar in dom här pengarna så blir det såklart en bra affär istället. Redan 2014 när jag klev in på handelsbanken för att köpa mina första fonder blev jag avrådd detta då dom ansåg att börsen skulle rasa när som helst, som tur va köpte jag ändå vilket har lett till ökat intresse och väldigt bra avkastning sen dess, ryser av tanken att jag skulle följt bankens råd:D. Bytte självklart till avanza en kort tid efter och har kört mest aktier efter det. Hur tänker du kring det här med likvider, hur länge törs man egentligen ligga utanför? När fan kommer domedagen så att säga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker väl att har man väl börjat "spela" på att vi ska ner kan man inte frångå den taktiken helt, men ibland undrar jag om det det raset kommer någon gång :-(. Fast fullinvesterad har jag inte lust att bli.

      Radera
  6. Av skatteskäl sålde jag i dag mina Swedbanksaktier med en förlust på 30 % och köpte istället SEB.
    Tänker köpa tillbaka Swedbank om några dagar, när Skatteverket "glömt" försäljningen.
    Har legat likvid alldeles för länge och förlorat avkastningen. En chansning åt båda hållen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för mig att det räcker med en heldag emellan sälj och köp, men ta inte mitt ord för det.

      Ja, visst är bägge varianterna en chansning.

      Radera
    2. Anser Skatteverket månne att när jag småsparare säljer en aktie i Swedbank över börsen på förmiddagen för att sedan köpa den åter på seneftermiddagen att jag manipulerar marknaden genom mina köp och sälj i kraft av storleken på min transaktionsvolym å en aktie?
      Dagens omsättning i swedbank nu kl 14.18 är ca 1,89 miljoner aktier till ett värde av 235 Mkr enligt siffror tagna från Avanzas hemsida. Så en aktie i förhållande till 1,89 miljoner skulle ha inverkan på priset, i så hög grad att den flyttar marknadspriset för hela marknaden?

      Radera
    3. Nej, inte att du manipulerar marknaden, men att du egentligen inte har sålt aktierna "på riktigt". Att du måste vänta en dag är för att du då tagit risk.

      Radera
    4. Innebär det att även daytraders egentligen inte köpt och sålt aktier - eller kanske är det så att Skatteverket helt enkelt i praktiken förbjudit daytrading genom att helt enkelt inte godkänna några av transaktionerna eftersom du då inte tagit någon risk?
      Vi kanske är något på spåren här.....

      Radera
    5. Nja, inget hindrar att du säljer och köper tillbaka på någon minut. Bara att du inte kan göra så för att ta ut en vinst eller förlust inför årsskiftet.

      Radera
  7. Staten kommer inte rädda aktieägarna om en bank går i putten. Banksystemet ja, aktieägarna nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men den går ju inte i putten om de räddar banken.

      Radera
    2. Nej sparo, banken går inte i "putten" men för aktieägarna blir effekten som om den gjort det. Se vad som hände med Nordbanken - 93, ägandet gick över till staten och gamla ägarna blev lottlösa. Att Usa's skattebetalare räddade även gamla aktieeägare och betalade bonus till direktörer under finanskrisen är ganska bisarrt. Det är nog inget man ska räkna med här...

      Radera
    3. Jojo, visst finns en sådan möjlighet, jag plöjer inte ner allt jag äger och har i bankaktier.

      Radera
  8. Befinner mig i chock, du skriver ett inlägg om aktier !! :)

    Jag äger tyvärr alldeles för lite banker för närvarande. Tror på flipp...ergo måste shoppa lite bank.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skrev ju om Opus för mindre än en vecka sedan.

      Hoppas också på flipp. Eller flax :-).

      Radera
  9. Klart du ska äga lite bank över årsskiftet Sparo. Det kommer en fet uppstuds över nyår som vi kommer tala om länge :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger lite bank. Fast om du kan garantera den där uppstudsen köper jag mer ;-).

      Radera
  10. Håller med om man man helst ska undvika att vara kund i bankerna & istället hellre äga dem. Samtidigt... så har ju flera av investmentbolagen byggts upp med hjälp av att man i rätt läge varit just goda kunder till banken. Har man koll på in & ut & kan göra ett hyfsat överslag kan det ibland uppstå fina köplägen för både fastigheter & aktier om man har en fin kundrelation till sin bank.:-) Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt Investor har väl också byggts upp på att i rätt läge (typ jämt) vara bankaktieägare.

      Radera
    2. Precis. Tror även att Fredrik Lundbergs goda relation till Handelsbanken gjort att han haft finfina kreditlinor att använda när andra, mindre fastighetsägare fått problem. Med banken i ryggen har han då kunnat ta begränsade och kalkylerade risker med alla delar i kalkylen varit 100% säkrade. Hälsar Lars D

      Radera
  11. Att bara titta på hur aktiekurserna utvecklats är väl inte så meningsfullt. Man måste räkna in utdelningarna som varit under hela denna tidsperiod också och jämföra med den genomsnittliga utdelningen på börsen. Inte så lätt kanske..
    Tror det är bättre att ha en systematisk strategi för hur stor andel man ska vara investerad istället för att försöka gissa om börsen ska upp eller ner i närtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man (ja, kanske inte jag, men någon) skulle kunna skriva en tjock rapport om detta. Det här var ett blogginlägg utan ambitioner att täcka in alla aspekter.

      Jag tycker inte att systematiska strategier står i kontrast mot att bedöma varken om börsen eller enskilda branscher är för högt eller lågt värderade.

      Radera