torsdag 28 november 2019

Uppdrag Granskning och SEB

Det händer inte varje år, men nu har jag sett på SVT. Det slogs ju på trumman för att nu skulle SEB följa med Swedbank ner i slukhålet, när Uppdrag Granskning tog sig an banken för att bevisa att de underlättat penningtvätt. Jag har aktier i SEB och ville såklart se om det fanns fog för den höga svansföringen.

Först en reporter klädd som en uteliggare som åkte runt för att leta olika adresser i Estland. Lite oklart varför, men eventuellt kunde det där finnas en man som gjort skumma affärer i en estnisk bank som senare köptes upp av SEB. De kom till en adress där han bott för tjugo år sedan. Starkt jobbat...


Men i brist på scoop åkte en annan reporter till en penningtvättsexpert i London som kunde bekräfta att den skumme estländaren är skum. Troligen sa han inte så mycket mer av värde för i sann public service-anda utgjordes scenen mest av bilder på när experten tittade på sin dataskärm medan en voice-over berättar vad SVT vill att slötittarna ska tänka.

I studion i Stockholm satt tre svenska myndighetspersoner och pratade i så allmänna ordalag om hypotetiska scenarion att jag överhuvudtaget inte förstår varför det kom med i programmet. Kanske för att de inte hade något annat att komma med. Det gick ut på att man kan försöka bedöma helheten utifrån en skärva, ibland går det, ibland inte. Jahaja.

Avslutningsvis ställs SEB mot väggen och det är den enda del av programmet som jag som aktieägare inte är helt nöjd med. Dels att de inte lät vd:n Johan Torgeby vara med. Han är förmodligen inte lika insatt som de två de skickade fram, men det hade sett bättre ut. Sedan tycker jag att främst ”regelefterlevnadschefen” Gent Jansson hade kunnat vara lite tydligare, inte stammat och sett livrädd ut, men jag känner inte honom. Han kanske alltid ser ut så där.


Slutsatsen blir ändå att det var mycket skrik och lite ull, som bonden sa när han klippte grisen. Det som hänt är att SVT:s trailer sänkte aktien från 93 kr till dryga 80, och att den efter programmet börjat sin mödosamma klättring uppåt, 3,4 procent första dagen. Och att SVT undrar varför aktien gått upp trots deras granskning.

Ja, kanske för att ni inte kom fram till särskilt mycket och att marknaden inte dömer ut ett företag bara för att er speakerröst låter allvarlig och att programledaren Ali Fegan ser ut som att han gjort något fantastiskt trots att det var en ganska medioker dag på jobbet.

16 kommentarer:

 1. Hej - tycker faktiskt att SEB agerat exemplariskt. Man såg problemet redan 2006 och vidtog då vad som förefaller vara kraftfulla åtgärder. Skillnaden mot Swedbank är rätt tydlig om man studerar grafen i den här länken..

  https://d3cdtxx03omvla.cloudfront.net/3019493_1574789746301.svg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exemplariskt är ett starkt ord. Jag kan hur som helst inte överblicka det, men det är självklart att en internationell bank av SEB:s storlek kommer att drabbas av skumraskpengar och försök till penningtvätt. Det i sig är möjligen bevis för att de är mänskliga.

   Svårbedömd graf utan att veta bakgrunden, men det ser onekligen ut som att bankerna valt olika vägar.

   Radera
 2. Genom att inte ställa fram VDn (ännu) kan man väl alltid hävda att det är ett mindre problem. De stora pojkarna (och flickorna) sparas till när de verkligen behövs.

  Kanske dags att börja handla Storbank igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen tänkte de så, men jag tror lätt att det uppfattas som lite nonchalant.

   Jag tänker inte köpa mer när vi går in i lågkonjunktur. Samtidigt är storbanker en stabil investering i och med att de alltid tjänar pengar.

   Radera
  2. Den där rackarns konjunkturen. Det är utpräglat schizofrent just nu bland skribenterna (de stora pojkarna och flickorna alltså) om vart den är på väg.

   Men rimligtvis borde det ju....

   Radera
  3. Är det verkligen det? Jag tolkar de där stora som att det antingen ska ner nu eller snart. Att det ska gå rejält upp innan det ska rejält ner är en ovanlig åsikt. Men på kort sikt vet ingen.

   Radera
  4. Vet inte om vi pratar om de stora eller riktigt stora nu ;)) Härom dagen läste jag en rubrik "Det värsta är över nu". Jag bara glider med, men 78% likvid i skrivande stund. Skrev inte du något om torrt krut nyligen ? Eller var det ngn annan...man läser så oerhört mycket ekonomibloggar...

   Radera
  5. Var nog ett tag sedan jag skrev om torrt krut, men jag skulle kunna göra det för jag har det. Kanske inte 78 %, men mycket.

   Radera
 3. Jag tror inte banker eller samhället kan skydda sig helt mot kriminella eller andra som begår brott. Det är trots allt rätt väloljade organisationer med resurser som gör detta alternativt många små nålstick för att se var man kommer igenom.

  Det som däremot är frustrerande är alla dessa regler drabbar folk som vill sätta in lite kontanter som de hittade i farfars köksskåp efter att farfar dog. De pengarna ska nagelfaras och i princip beslagtas medan ett gäng miljarder till slut glider igenom.

  Jag vet inte riktigt hur man ska hantera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är lite som doping. Bra att det genomförs dopingkontroller och att de blir allt mer sofistikerade, men det kommer ändå alltid att finnas ett problem med doping så länge det finns pengar att tjäna i idrotten.

   Frågan är om inte "farfars pengar" används som alibi från samhällets och bankernas sida för att visa att man gör något. Min mamma (80+) satte för ett par år sedan in 7000 kr över disk på sitt eget konto och fick frågan varifrån pengarna kom. Den åtgärden kan ju bara vara effektiv ifall pengatvättare börjar använda gamla tanter som kurirer för att sätta in 7000 svarta kronor per person, vilket känns rätt osannolikt.

   Radera
 4. Bloggaren är klockren som alltid!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Förvånad att jag inte får mothugg om synen på SEB, men det kanske kommer.

   Radera
  2. Du är allt en liten bråkstake du !!

   Nå, som gammal kommunist är jag naturligtvis negativ till allt som har med mutor och skumraskaffärer bland Storkapitalet ;)

   SEB-folket är bland de fösta som ställs upp mot muren när Revolutionen kommer !!

   Radera
  3. Det handlar inte om att jag vill bråka, men dels vill jag få mina åsikter ifrågasatte och dels kände jag när jag skummade av Twitter igår att många tyckte att SVT bevisat något. Jag förstod bara inte vad.

   Man behöver för övrigt inte vara kommunist för att vara negativ till mutor och skumrask.

   Radera
 5. Det låter som att du drabbades av samma problem som det som hände mig för länge sedan? Jag slog på SVT och då tippade hela tvn direkt över åt vänster, så jag fick kasta ut den.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen tv, men en jättetung dataskärm, så den höll sig kvar på bordet. Vreds bara lite till vänster.

   Radera