måndag 25 november 2019

”Det är okej när vi gör det”

Det är alltid lika underhållande att lyssna på kritik som i själva verket är en täckmantel för kritikerns irritation över att inte vara först på bollen.

Bitcoin och andra kryptovalutor har i många år irriterat stater och storföretag som med eftertryck fastslagit att en digital valuta baserad på blockkedjeteknik är en usel idé. Bitcoin är ingen riktig valuta, har det sagts, eftersom den inte lyder under någon slags kontroll. En valuta måste ha en stat i ryggen för att kunna anses seriös. Att det i själva verket är valutor som kronor och euro som kan tryckas och skapas ur tomma intet i oändlighet och därmed är verkliga bubblor talar man tyst om.


Jag kan inte heller tänka mig att någon på Facebook haft något gott att säga om bitcoin, åtminstone har jag inte hört det. Samtidigt låtsas Mark Zuckerberg vara en rebell mot globalism som menar att kryptovalutor ”tar makten från centraliserade system och lägger den i händerna på folket. Att han själv leder det allra största av världens centraliserade system hör antagligen inte hit. Alltså satsar denne sanne rebell och underdog (jag tror ni anar min ironiska ton här) på att skapa en egen digitalvaluta, libran.

Sverige vill såklart inte vara bättre. Kunde svenska staten förbjuda bitcoin skulle det ske idag, tro inget annat, men en egen digitalkrona har man jobbat på sedan 2016 eftersom så få använder kontanter. En annan väg vore att ta de näringsidkare som vägrar kontanter i örat. Det gör man inte för det vill man inte.


Och nu ger sig ECB in i kampen för det de var emot några veckor tidigare. Nu finns ju redan bitcoin, ethereum, litecoin, ripple, ether och en massa andra digitala valutor. Så vad är det som får så många som tycker att de inte behövs att vilja starta egna alternativ? Lite som att skräpmatsentusiaster skulle låta bli McDonald's i väntan på att McDowell's öppnar.


Kanske borde man starta det sociala nätverket Phase Book med den tillhörande kryptovalutan liberon och kolla om världens ledare skulle svassa lika mycket för oss som de gör för Zuckerberg. För visst gillar de väl mångfald och valfrihet?

8 kommentarer:

 1. Alltså.
  Facebooks kryptovaluta Libra heter inte Libra utan ZuckBuck.

  Sådeså

  Punkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undviker nogsamt Facebook, men jag anar att människorna bakom Zuck Bucks inte helt svalt bilden av Mark Zuckerberg som frihetshjälte ;-).

   Radera
  2. Men om Zuckerberg haft minsta humor eller självironi hade han såklart använt det namnet.

   Radera
 2. Jag har aldrig förstått varför vi behöver andra valutor än de vi har.
  Kronan fungerar bra som valuta även om inte så många använder mynten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska väl vara om man inte vill handla med en valuta som i så stor grad påverkas av svensk penningpolitik, och en mer internationell valuta påverkas mindre av växlingsavgifter.

   Radera
  2. Det är väl självklart varför vi behöver andra valutor? Eller vill folk leva fortsatt med politruker som förstör penningsvärdet x procent varje år och därmed gör folket allt fattigare?
   Mvh investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
 3. En referens till filmen "Coming to America (En prins i New york)". Man tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte första gången och troligen inte sista.

   "They have the Big Mac, I have the Big Mic."
   https://www.youtube.com/watch?v=djI_ret3S9g

   Radera