lördag 2 november 2019

Muteborg levererar

Kanske svårt för unga människor att tro på, men det fanns faktiskt en tid då Sverige ansågs vara nästan helt förskonat från korruption. Även om det nog ligger i människans natur att bry sig mer om sina egna pengar än om skattebetalarnas höll sig tjänstemännen till lagar och regler.

Den tiden är borta sedan länge och särskilt tydligt är det i Göteborg, som inte längre är känt för att alla där heter Glenn, spelar fotboll och snickrar till ordvitsar, jobbar på varvet och är ”goa gubbar” i största allmänhet. Nu är det istället Sveriges korruptionshuvudstad med öknamnet Muteborg.


Det senaste exemplet är det kommunala parkeringsbolagets vd Maria Stenström som anlitat en gammal kompis som konsult enligt ett avtal hon knappt kan redogöra för eftersom hon har en muntlig uppgörelse bakom den skrivna.

Att man inte kan jobba med muntliga avtal när det handlar om miljonbelopp av andras pengar borde stå klart för vem som helst. Maria Stenström var dessutom inblandad i en liknande skandal 2012. Men hon fick väl inget straff då utan kunde fortsätta som tidigare.


Det får hon såklart inte den här gången heller. Hon är ”arbetsbefriad året ut”, vilket betyder att Stenström kan kvittera ut sin jättelön i två månader utan att göra ett skit. Sedan har troligen hennes politikervänner plockat fram ett nytt toppjobb i något kommunalt bolag, det femte i ordningen sedan hon började som marknadschef på Göteborg Energi i slutet av 1900-talet.

Det är ju det som skiljer dem från oss. Att om vi gör något liknande får vi sparken, böter och möjligen fängelse. De gör avbön, säger ”Oj, vad tokigt det blev”och så är allt bra.

23 kommentarer:

  1. Vad vi behöver, inte minst här i Göteborg, är att tjänstemannaansvar införs igen. Riktigt tjänstemannaansvar alltså. Om våra "styrande" känner sig osäkra på hur en sådan lagstiftning skall utformas så kan de ju titta in hos våra grannar som alla har det i varierande utsträckning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och även om det inte skulle bli perfekt från början tror jag att det vore bättre med ett ihåligt tjänstemannaansvar än inget alls.

      Radera
    2. Naivt att tro att tjänstemannaansvar skulle hjälpa. Redan idag finns utrymme att få sparken och inte få nya uppdrag men så blir det inte i praktiken då man håller varandra om ryggen och det skulle man göra även med tjänstemannaansvar.

      Svaret är att ha en mindre offentlig förvaltning och mindre offentligt ägande och drivande av bolag. Dvs en avveckling av det som föder dessa korrupta individer.

      Radera
    3. En krympande offentlig förvaltning, snacka om att vara naiv...

      Radera
    4. Nej det kommer givetvis inte heller att hända men om det hände skulle det ha större chans att få effekt på korruptionen än tjänstemannaansvar. Som för övrigt inte heller kommer hända.

      Radera
    5. Med ditt resonemang, D.L, finns det väl egentligen inga skäl att ha några straff eller konsekvenser alls. Någon kommer alltid komma undan så då kan man lika gärna strunta i att beivra?

      Sedan ser jag ingen motsättning i att samtidigt sträva mot en mindre stat.

      Radera
    6. Det håller jag inte med om. Det är just konsekvenser jag är ute efter och ett tjänstemannaansvar är inte en konsekvens eller ett straff i sig.

      Radera
    7. Nej, ett ansvar är inte en konsekvens, men om du inte kan utkräva ansvar kan du heller inte beivra. Sen finns det såklart en del av tjänstemännen som systematiskt skor sig själva, vilket ändå är straffbart, men varje tjänsteman som behandlar skattemedel slapphänt kan behöva "uppmuntran".

      Radera
    8. Det är möjligt att det inte återinförs, men rätt utformat tror jag att det skulle göra nytta. Ja jag är också positivt inställd till en bantad offentlig förvaltning.

      Här är ett bra debattinlägg från bla Slöseriombudsmannen;
      sydsvenskan.se/2018-04-16/aterinfor-tjanstemannaansvaret-det-handlar-i-forsta-hand-inte-om-att-identifiera-och-hanga-ut-ansvariga-tjansteman

      Radera
  2. Tyvärr är det där knappast begränsat till Muteborg idag. Rötan har spritt sig mycket djupt ända in i Riksdag, regering och myndigheter.
    Alla partier vet att det måste till ett nytt skarpt tjänstemannaansvar i lagen, så att ansvar kan utkrävas. Men det råder största möjliga tystnad på den fronten, varje gång en ny skandal briserar. Fråga Moderaterna om den saken.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför just moderaterna, sticker de ut på något sätt? Jag tycker att det verkar ganska jämnt fördelat. Inom politiken fördelat ungefär som mandaten, bland tjänstemännen möjligen lite mer vänster eftersom de har starkare representation där. Dock är det min övertygelse att det hade varit lika illa med andra partirepresentanter, det är systemet som måste ändras. Människans natur ändras inte i en handvändning.

      Radera
    2. Tycker det är över hela den politiska skalan tyvärr. Det åks taxi, bjudresor, köps idiotiska saker, renoveras, anlitar vänner und so weiter. Jag börjar känna mig rätt trött på Svedala i mångt och mycket.

      Radera
    3. Just när det gäller taxi tycker jag mig se en signifikant överrepresentation av miljöpartister, även om centerpartister som Fredrick Federley också stuckit ut och att världsrekordet för en enda resa troligen hålls av socialdemokraten Philip Botström med sin tur från Sälen till Stockholm (för att hinna till ett möte han ändå inte skulle gå på).

      Radera
  3. Bertil Rignäs! Det räcker så (med bonusen att nästan ingen i IFK Göteborg kände till honom när han valdes till ordförande förutsom de som hade känningar i kommunkretsarna).

    Skämt åsido, korruptionen är utbredd i Stockholm också men det är en mer dold vänskapskorruption och ryggdunkande som sköts smidigare. En Bertil Rignäs poppar inte upp lika iögonfallande men den sortens vänskapstjänster förekommer i både offentlig och privat sektor men döljs genom att man på pappret sköter det på ett korrekt sätt. Sverige är ett väldigt nätverkstungt land och de flesta jobb delas ut genom kontakter, gränsen mellan när det är i arbetsgivarens intresse för att de vet vad personen går för och när det är en ren gentjänst är ofta hårfin.

    Vill samtidigt tro att korruptionen är lägre i Göteborg idag än historiskt, det har varit en hel del debatt om det senaste decenniet i kommunpolitiken och de gamla gubbnätverken är inte lika tongivande idag som förr. Tycker på något sätt att ditt exempel illustrerar detta, det här är en fråga om ren inkompetens där det anmärkningsvärt nog verkar som att personen som utförde rekryteringen inte ens begriper att man inte kan göra så snarare än att man utnyttjar nätverk i offentlig sektor. På något sätt har jag lättare för att acceptera att den sortens inkompetens dyker upp i offentliga verksamheters utkant då och desto svårare att acceptera när den sortens kompisrekryteringar görs helt lagligt enligt boken men likväl är uppenbara kompisvärvningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, Göteborg är bara huvudstad i Korruptionssverige, inte den enda plats där svågerkapitalismen härjar. Och möjligt att den till och med minskat där. Å andra sidan kan man vända på det och konstatera att om den inte försvinner trots den massiva uppmärksamhet den fått där de senaste åren ser det mörkt ut för framtiden.

      Men nej, jag tror inte att Stenström är dum och inte fattar att hon handlat kriminellt. Hon agerar som alla som försöker komma undan när de blivit tagna med händerna i syltburken, de skyller på allt och alla, trivialiserar sina brott och låtsas som det regnar.

      Radera
  4. En VD som behöver lägga mångmiljonbelopp på ledningsstödskonsulter under ett årtionde och som till och med flyger in personlig ledningscoach från USA är naturligtvis inte kompetent att vara VD. Denna kvinna är dock inte anställd på grund av kompetens. Kompetens är ingen viktig faktor när chefer i offentlig sektor skall tillsättas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där var en fråga jag hade velat höra i intervjuer med henne! Och jag tror tyvärr att du har rätt. Man behöver inte gå till Dan Eliasson för att hitta inkompetenta skattefinansierade chefer, det vimlar av illa skötta kommunala bolag vars ledare inte hade haft en chans i näringslivet.

      Radera
  5. Det känns som att alla dessa höga chefer cirkulerar mellan alla myndigheter så att ingen behöver ta anvar för vad som hände innan ”jag” blev tillsatt, men sen så kan jag ju inte gå in på det enskilda fallet heller osv osv .... suck ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen kan gå in på det enskilda fallet även om det enskilda fallet själv säger go ahead, berätta vad ni har (och inte har) gjort i mitt specifika ärende. Vidare ska höjdarna ha hög lön OCH fallskärm eftersom de har "en utsatt situation". Vadå utsatt?! Jag känner ingen som kan missköta sitt jobb och därefter hämta ut lön i minst ett år utan att jobba för att sedan få ett nytt jobb de inte heller har kvalifikationer att klara.

      Radera
  6. Precis såhär fungerar ju det år efter år. Sen är ju det så märkligt att när en chef får sparken eller tvingas gå, så söker sig personen sig vidare för ett annat chefsjobb nånstans. Det finns inte på kartan att klättra ner från pyramiden,utan det är som att man är satt på jorden för ett enda syfte att chefa. Men det ör väll ofta prestigen som gör det jobbigt, eller så är det helt enkelt lätt att ta en plats från en annan chef som är ännu mer korkad en sig själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så växer antalet chefsjobb i kommunala bolag, statliga utredningar och diverse skattefinansierade projekt så att alltid finns en ledig stol. Lite som "hela havet stormar", fast bakvänt.

      Radera
  7. Svar
    1. Jag är elak av naturen och bitter av livet ;-).

      Radera