onsdag 6 november 2019

Man dör inte av kassa

Warren Buffett hyllas med viss rätt av svenska poddare, bloggare och twittrare. Den långsiktiga utvecklingen för hans Berkshire Hathaway är svår att klaga på och vid 89 års ålder styr han fortfarande detta jätteföretag med en energi som de flesta av oss bara kan drömma om.

Jag kan ändå bli lite trött på att allt han gör och säger höjs upp till obestridliga fakta och facit. Jag menar, karln röstade trots allt för att ge mördarmaskinen Hillary Clinton makten över världens största kärnvapenarsenal! Dessutom är han ju överkammare, och sådana har alltid något att dölja.


Men som investerare är han svårslagen. Därför tyckte jag att det var intressant när Berkshires kvartalsrapport i helgen visade en rekordkassa på 128 miljarder dollar när de flesta (?) som upphöjt Buffett till gudom också menar att den största dödssynden är att inte alltid vara fullinvesterad på börsen.

I och för sig har Buffett inte lyckats så himla bra på sistone pga att han avvaktat, men om man betänker att det gått bra för honom i det långa loppet kanske han kan ta det för att slippa hänga med fullt ut i en djup nedgång.

Klart man är fullinvesterad!

Och med detta sagt konstaterar jag att man hör det man vill höra, och det gäller även mig, som i det här läget gärna vill intala mig själv att den del av mina pengar som just nu befinner sig vid sidlinjen gör sig allra bäst där. Tror ni mig inte så tro på Buffett. Eller låt bli, men ni kan inte vara hans underdåniga lärjungar bara när det gäller sånt ni ändå tror på.

20 kommentarer:

 1. Kör fullinvesterad och matar på så mycket jag kan. Dippar det kommer jag mata på ännu mer.

  Nu är vi i olika faser av sparandet. Jag i uppstart och har inte superstort kapital. 50% nedgång kan jag ta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med fullinvesterad plus "fylla på om det går ner" hör jag ofta, men får inte riktigt ihop det. Lite som att starta ett lopp i 100 % och sedan öka farten efter hand. Visst, man kan ju fylla på med nya sparkvoter, men är man fullinvesterad är det ju bara nya pengar, annars var man inte det. Tycker jag.

   Radera
  2. Antar att folk syftar på belåning eller att dra ner sina utgifter ytterligare till förmån för att fylla på kontot extra ifall en stor dipp kommer.

   Är inte BHs stora kassa pga 1. Buffetts ovilja att ge utdelningar och 2. det finns så få företag i världen som kan hantera en sådan stor investering som BH behöver göra? Har för mig att jag läst det i någon intervju med WB. Men reservation för att jag minns fel. WB har väl även tidigare fått kritik för att han inte lever som han lär:
   https://www.businessinsider.com/warren-buffett-investing-advice-2017-6?r=US&IR=T#cash-is-riskier-than-the-stock-market-2

   Har även för mig att du själv ligger likvid "i väntan på den stora dippen", stämmer det? Hur mycket avkastning har uteblivit för din egen del nu under 2019s års uppgång?

   Radera
  3. Det kan vara så folk resonerar. Det kan också vara så att det sparade kapitalet är så litet att det inte skiljer så mycket mellan fullinvesterad och avvaktande. Har man 20k investerat och får loss 10k den 25:e varje månad är man ju i princip alltid fullinvesterad, men då pratar man om ett annat läge än för oss "gamlingar" som sparat i decennier.

   Buffett-punkt nr 1 stämmer absolut. Ville de dela ut skulle det banta ner kassan, men det är ju snarare konsekvensen, inte orsaken. 2:an kan också stämma, men vore det bara det kunde han kanske "skvätta ut" miljarderna lite här och där. Och kanske kan vi lägga till: 3. Har förvärv i sikte och behöver pengar till det. Men jag har svårt att tro att han inte också har i bakhuvudet att världens börser är i ett sådant läge att han kan få mer för pengarna lite senare.

   Jag ligger lite likvid i väntan på dipp, det stämmer. Och det har såklart varit riktigt dåligt i år.

   Radera
  4. Jo det är klart, det är väl en proportionsfråga också. Har man så mycket pengar som WB och BH förlorar man jämförelsen med en persons privatekonomi på flera plan. Är ju inte så som att de "behöver" investera sina 128 BUSD för att kunna åka på chartersemester 2020.

   Vi får hoppas på en dipp snart då så pengarna får jobba lite! :)

   Radera
  5. Ja, det var inte min mening att låta dryg. Jämfört med Buffett och Munger är vi alla fattiglappar utan vare sig kassa eller besparingar av mer än växelpengar.

   Vet inte om jag hoppas på dipp, men lite som att rycka ett plåster snabbt vore det kanske skönt att få det gjort. För ATT den kommer är jag väldigt säker på.

   Radera
 2. Vi har ju haft flera börsrekord sista veckorna så nu måste väl börskraschen ändå komma.

  Nordnet hade ett rätt intressant klipp om detta.
  https://blogg.nordnet.se/all-time-high/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det hade jag missat.

   Radera
 3. Ja, det forsar väl in pengar hos WB i sådan hög takt varje år att vem som helst i den situationen borde ha lite svårt att hinna med att göra av med dem i samma takt.
  Jag är lite kluven till likviditet, för det kan lätt kosta mycket mer än det smakar att hålla. Samtidigt så är det få förunnat att ha just likvider i lägen där ingen annan har det, vilket kan göra under för avkastningen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att när det väl kostar att vara fullinvesterad, då kostar det rejält, medan likvider och andra defensiva val riskerar att kosta lite hela tiden.

   Radera
  2. "när det väl kostar att vara fullinvesterad, då kostar det rejält," Om man väljer att sälja då ja. Kan man härda ut det i snitt knappt 200 kalenderdagar det tar att vara tillbaka på banan är det väl ingen ko på isen.

   https://efficientbadass.blogspot.com/search?q=det+%C3%A4r+skakigt+p%C3%A5+b%C3%B6rsen

   Men visst, har man otur kan det bli längre än så och då är det bra att ha en likvid buffert att betala sina levnadsomkostnader med.

   Omvänt leder långsiktiga likvider och andra defensiva val till permanent portföljskada då du inte retroaktivt kan ta del av en periods avkastning.

   Radera
  3. Nej, ingen ko på isen, men kan man istället komma in när börsen backat 50 procent får man exakt dubbelt så många aktier. Jag har räknat på det :-).

   Radera
 4. Tjenare Sparo!
  Det vore intressant att höra om du har några tips på bra förvaring av dessa likvider som står vid sidlinjen?

  Själv har jag mina i korta räntefonder, typ Spiltan räntefond Sverige, som inte ger en jättehög avkastning men betydligt bättre än ett vanligt bankonto. Pengarna tar två till tre dagar på sig att nå bankontot vid försäljning och jag tror (och hoppas) att det skall vara ett hyggligt säkert alternativ. Det är det bästa jag hittat hittills.

  Mvh/ K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har väldigt dålig koll. Har lite guld och silver, men även kontanter. Funderat på Spiltan Räntefond men inte haft tid att ta tag i det nu.

   Radera
 5. Guldfiskar ska vara bra har jag hört.

  SvaraRadera
 6. Sparo , snälla skriv om detta: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rAOGzR/utblottade-renee-rasar-mot-obs-julreklam-jag-har-inte-rad-med-en-e

  Jag orkar inte mer i detta PK-land

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag lovar!

   I väntan på den får du hålla tillgodo med förra årets "Nu är det snart jul och alla har det bättre än jag"-text:
   https://sparosverige.blogspot.com/2018/12/julen-tillfalligt-installd.html

   Men din länk var stollig på ett nytt och fräscht sätt, så det måste jag helt enkelt skriva om ändå.

   Radera
 7. Det är så djupt tragiskt att se dödsryckningarna från klickbetesmedia. Lyteskomik på hög nivå. Man bör se på dem som barn som puttas i sandlådan: Ge dem inte uppmärksamhet, då blir det bara lägre och lägre nivå. Gör som en god förälder: Vänd bort ditt huvud, spetsa bålen och låtsas att det regnar. Hur fanken fick de med "Renée" på det hela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan man inte låta bli. Det är som att åka förbi en trafikolycka. Renée (det är faktiskt hennes riktiga namn) fattar nog inte bättre. Hon tror på allvar att hon kommer framstå i god dager. Och fan vet om hon har fel.

   Radera