tisdag 5 november 2019

Solstollar

Har du någonsin vaknat upp en morgon och tänkta att ”nej, nu har jag på tok för mycket pengar”? Det har Kungsbacka kommun som försökte förvandla en jordplätt i stan till ”innerstadens nya Playa del Sol” - i slutet av oktober!

Planen var visserligen att göra det innan sommaren, men det kom annat emellan och pengarna var ju ändå redan budgeterade. Närmaste bestämt 320000 kr. Så vad fick man då för pengarna? Sju solstolar, tre parasoll (till skydd mot den starka novembersolen), ett lass sand och en bild till Facebooksidan.


Fast det där sista var tydligen inte värt så mycket för när folkets jubel uteblev och istället ersattes av högst rättmätig kritik tog man bort bilden. Till saken hör nämligen att kommunen nästan samtidigt berättade att man behöver spara 20 miljoner på skolan, vilket man till stor del tänkt lösa genom att minska personaltätheten.

Den kortsiktiga Facebookinstallationen (de borde kanske siktat på Snapchat istället) hade visserligen bara täckt 1,6 procent av skolbesparingen, men nog var prioriteringen synnerligen illa vald och jag förstår verkligen inte vad man ville uppnå. Kommunens platsutvecklares förklaring ”Det känns underbart och härligt att kunna göra något på den här lilla och bortglömda platsen” håller inget vidare i mina öron.

Inte utan att man hade velat höra någon politiker reagera likt Örebropartiets Markus Allard när han dampade på frossande i gräddtårta och gav sina politikerkollegor en lektion i prioritering:

32 kommentarer:

 1. Underbart klipp! Det funkar även på landsnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, principen är densamma. Om man är tvungen att skära i färdtjänsten ser det väldigt konstigt ut om politikerna samtidigt "vräääker i sig gräddtårta". Dock tycker jag att just det uttrycket gör sig allra bäst på gnällig närkingska.

   Radera
  2. Så bra klipp! Jag blev sugen på att flytta till Örebro bara för att kunna rösta på killen.

   Radera
  3. Markus Allard är helt klart min favoritmarxist. Mer tveksam till partiets andranamn Peter Springare.

   Radera
 2. Svar
  1. Du har stått vid den där ån med badtofflorna på och väntat tålmodigt på denna installation ;-)?

   Radera
  2. Eller hur:)! Nej, jag menar klippet, att ngn tar bladet från munnen och säger ifrån.

   Radera
 3. Uppenbarligen kan man ju få solsting även i oktober i Kungsbacka så, om man tänker efter, kanske inte dessa parasoller är så onödiga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om tillståndet verkligen är solsting och inte vanlig socialism.

   Radera
  2. Hmm, har alltid svårt att se skillnad på dessa...

   Radera
  3. Symptomen är ibland förvillande lika: förvirring och svårt att ta in sin samtid.

   Radera
 4. Eller kanske vanligt moderat politik (eftersom Kungsbacka styrs av moderaterna) ett "nytt" projekt i linje med arbetslinjen. Ger ju arbetstillfällen och "gratis" solstolar till nån behövande kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna bangar sällan för lite socialism. SVT-skatten är ett hyfsat aktuellt exempel. Svenskarna vände sig mot public service och slutade betala licens varpå moderater och andra "liberaler" införde en tvingande skatt istället.

   Radera
  2. Sossar har ju en tendens att söka sig till alla partier, lite förvirrande med Sveriges partinamn är det dock men några bra riktlinjer är:
   Att vara med i Liberalerna innebär inte per automatik att man är liberal och att vara med i ett annat parti än Socialdemokraterna innebär inte på något sätt att man inte skulle vara sosse.

   Radera
  3. Jag skulle vilja gå ännu längre och säga att medlemskap i Liberalerna per automatik innebär att man inte är liberal. Inget parti vill lämna så lite till medborgarna att själva bestämma. De vill ha en stark stat och ännu starkare överstatliga styren i form av EU, FN och Nato. När Björklund fick makten över den svenska skolan var förbud av hemskolning hans första åtgärd. Bara för att nämna något.

   Radera
  4. Hade velat hålla med om det inte vore för att det finns några vilsna personer som faktiskt har blivit vilseledda av namnet. Så anser nog att vi kan sträcka det till att medlemskap i Liberalerna är ett tydligt tecken på att åsikterna troligen inte är särskilt liberala.

   Radera
  5. Den möjligheten finns förstås. Någon kan gå med i Kommunistiska Partiet i tron att det ska vara en röst för privat ägande eller i Miljöpartiet i förhoppningen om att partiet ska värna om miljön, men om man inte nöjer sig med att rösta på ett partiet utan dessutom löser medlemskap förutsätter jag att man ändå läst partiprogrammet och har en susning om vad man går med i. Men visst, säkert är det inte.

   Radera
 5. Ingick inte "fyren" i de där 320000 kronorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag faktiskt inte. Och i så fall, om det är hela huset eller bara glasbyttan på taket.

   Radera
 6. Hade jag bott i Örebro hade jag tveklöst röstat på denne man.
  Ett härligt inlägg!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också gjort det. Överhuvudtaget känns ideologi överreklamerat på kommunnivå. Där behövs lite sunt förnuft och det verkar fan så svårt att få in.

   Radera
 7. Det mest klockrena som Allard framför tycker jag är "Vi skulle kunna spara in 15 miljoner på dom där kommunikatörerna som ni prompt måste ha kvar." I Göteborg har vi cirka 250(!) stycken sådana papegojor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så all tvångsmässigt inhandlad konst. Han berättade i en podd att en skola i Örebro hade förråd överfulla med konst kommunen köpt in som det inte finns något behov av. Den är BARA i vägen.

   Radera
  2. @Zero Strategi

   Har tagit upp detta tidigare. Dessa kommunikatörer och presstalesmän och analytiker krälar det av i offentlig sektor. Det är dock alltid akut brist på folk när jobbet skall göras. Tro inget annat.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Men då finns det åtminstone folk som kan komma med svepskäl VARFÖR inget funkar ;-).

   Radera
  4. Sparo,

   Kolla på vilken polismyndighet du vill. Ar man 300 anställda så sitter 200 personer inne ock 100 är personer i yttre tjänst. Hur många tror du är intresserade av att åka på ett lägenhetsbråk en fredagskväll.

   Mvh

   Lars

   Radera
  5. Lägenhetsbråk? Jag tror inte att de åker på något med lägre straffvärde än mord.

   Radera
 8. Jag har sagt det tidigare, och säger det igen. Svenskarna har lyckats välja in landets mest förståndshandikappade i beslutsfattande positioner i samhället. Nu får medborgarna vad de förtjänar i leverans. De flesta svenskar bryr sig inte ett ja skit om vad som försigår med skattemedel, då blir det såhär varje dag i varje kommun.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte gå riktigt så långt, men håller med om att rätt-man-på-rätt-plats-taktiken inte är helt optimerad. Okej, ganska långt därifrån.

   Radera
  2. Investeraren,

   Får man bara sitta ock äta chips med dipps och man inte svälter kommer inget att hända. I Sverige idag har vi hamnat i en situation att båten lägger sakta ut från land. Hejarklackens vrål har blivit ett stilla sus. Snart kommer fattigdomen stirra folk i ansiktet.

   mvh

   Lars

   Radera
  3. Nu är jag inte ens på dysterkvistarnas prispall längre :-).

   Radera