måndag 11 november 2019

Näringsdrycksdiet

Näringsdryck finns att köpa receptfritt på apoteket, men skrivs också ut på recept, främst till äldre personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Inga konstiga ingredienser, det är kolhydrater, fruktjuice, vassleprotein och vitaminer. Kanske främst en aktuell dryck i media efter att vårdpersonal i somras vägrade en döende patient ett nytt sugrör till sin näringsdryck, av miljöskäl. Till en vikarie ska personalen ha förklarat det hela med kommentaren:
"Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge."
Så de verkar vara effektiva (till skillnad från en del äldreboenden). Nu har det inte burit sig bättre än att jag ärvt ett litet lager. Ja, inte så litet heller. Det råkade nämligen bli en dubbelbeställning pga miss i kommunikationen mellan dietisten och leverantören. Jag vet inte vems felet var, men om jubelidiotsföretaget Sodexo var inblandat har jag mina aningar.


De är i alla fall betalda och ingen vårdinrättning skulle ta tillbaka dem, de vill inte ens ha oöppnade medicinförpackningar. Min inställning är att intet skall förfaras (kan någon berätta vad detta uttryck kommer ifrån, jag har verkligen letat).

Varje flaska är på 200 ml och innehåller 300 kcal. Späder man ut dem smakar de helt okej även om det inte är någon höjdare. Outspätt smakar det som koncentrerad blandsaft. Funkar som sportdryck på långpass, men till dessa hade jag redan nyponsoppa jag tillverkat själv, praktiskt taget gratis.


Dessutom hinner jag knappt springa långpass just nu, och det närmaste halvåret inbjuder inte vädret till några stora vätskeintag när jag gör det. Kanske kan man koka sylt på näringsdryck, eller saftsoppa. Fast då ryker nog vitaminerna.

Svenska Spel har gjort en serie reklamfilmer om vilka problem det kan innebära att vara rik, men även snålhet har sin beskärda del.

28 kommentarer:

 1. Ibland fryser man in näringsdrycker så att det blir lite glasskänsla för de som har svårt att äta. Kanske kan vara något för att öka hållbarheten och vara bra nästa sommar om den blir varm./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Ser att de har april 2020 som bäst-före-datum och det är nog målfoto på att jag hinner tömma lagret. Även om jag antar att de håller längre.

   Radera
 2. Har en god vän som städade upp ett dödsbo. Uppåt en tre svarta sopsäckar lämnades med mediciner till apoteket. Hur två ej tillräknelig och numera döda kunde få så pass mycket utskrivet av läkare utan någon som helst kontroll är något som gör folk förbannade och hade det funnits ork, hade det nystats vidare i eländet. Dessutom var det riktigt dyra läkemedel. Det hela känns osannolikt och man förvånas över hur det får gå till./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre sopsäckar låter i och för sig mycket, men jag har lämnat in fyra apotekspåsar av största modellen. Dels var det aktuella recept, 10-15 sorter. Och så bortplockade mediciner, ännu fler sorter. Det händer ju att läkare tar bort en medicin som eventuellt ska återupptas senare, så då ligger den i en påse och väntar tills dödsboet städas ur. Så det blir lätt stora mängder dyra och farliga preparat utan att någon gjort direkt fel.

   Radera
 3. Tryck dit en dekal med en vag text innehållande ordet "PROTEIN" så kan du kränga iväg dem dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det ligger något i det! Och de innehåller ju vassleprotein, så det motsvarar ju den bland en del styrkelyftare magiska kvargen, som i princip verkar vara ett krav för att träna.

   Radera
  2. Har styrketränat i 40 år. Alltid bara husmanskost för mig, +200 i bänkpress. Behövs inte någon kvarg...

   Radera
  3. Jag har också svårt att tro det, men eftersom jag själv tar ungefär två chipspåsar i bänkpress vill jag inte låta som att jag vet något om detta.

   Radera
  4. Jag anar nästan att du har en bättre tid än mig på halvmaran...

   Radera
  5. Har aldrig tävlat på halvmara, men haft en idé om att 1.45 vore möjligt. Så jag är snabbare än stark, men inte precis någon elittid :-).

   Radera
 4. Åh, jag mår dåligt av att bara se dessa näringsdrycker! När mamma dog "ärvde" jag också ett större lager - det finns kvar av det kan jag säga...

  mamma avskydde dem på slutet, och jag kan förstå henne. Vem vill leva på flytande gegg som smakar konstgjort under flera månader...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ångrar att jag inte provade dem medan min mamma levde så hade jag kunnat tipsa henne om att spä ut dem med vatten. Hennes största klagomål på dem var att de var så söta.

   Även om jag kan tycka att det är jobbigt att hålla vikten hoppas jag aldrig att jag hamnar i ett läge där jag inte vill äta och tvingas dricka näringsdryck för att inte bli undernärd.

   Radera
  2. Det pågår ju en "debatt" light nu om statsbidrag till kommuner som anordnar gemensamma aktiviteter för att höja trivseln bland äldre i avsikt att höja aptiten. Så enkelt som att ensam åldring får någon att äta tillsammans med. En måltidskamrat.

   Har en gång i tiden (i mitt förrförra liv) arbetat med matlagning åt sjuka människor. God vällagad mat, husmanskost ;) är viktigt.

   Sedan finns naturligtvis de som bara kan äta flytande föda. Där blir det genast svårare att upprätthålla en god aptit.

   Radera
  3. Sånt där är också jätteviktigt, men när smaken försvinner och all föda ger illamående hjälper det nog inte hur bra maten än är och hur bra stämning man lyckas skapa. Min mamma tappade 20 kilo de sista åren, och inte från en särskilt hög nivå.

   Radera
  4. Mat är bränsle inte nån jäkla orgasmgaranti tryck ner skiten i truten å håll käften

   Radera
  5. Vilken härlig människa du verkar vara! Tack för tipset!

   Radera
 5. Är du säker på att det var en felbeställning? Jag menar numera så tror jag det är standard i Sveriges världsledande "omsorg" att trycka i de äldre så mycket mediciner och skit så att de domnar bort helt. Det blir minst jobbigt så och billigast förmodar jag. Har politikerna tur så kan de nog ta död på ganska många i förtid på det viset, så det blir ju bra och billigt för dem.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jag. Visserligen tyckte läkaren att hon borde dricka tre om dagen, medan hon själv kände att en var nog. Men när leveransen aldrig kom ringde vi och då var dietisten inte på plats, så någon annan drog väl iväg beställningen igen och det bar sig inte bättre än att det kom ungefär dubbelt så mycket som det var tänkt, i två omgångar. Och den ena slapp mamma betala för. Men visst, någon lär ju ha betalat, troligen skattebetalarna.

   Radera
 6. Är bara att börja skapa recept. I med en slatt när du lagar mat och se hur det smakar. Dryga ut redan befintlig sylt/kräm/soppa/saft.

  Uttrycket du far efter är nog ur bibeln. Bergspredikan. Johannes 6:12
  "Och när de voro mätta, sade han till sina lärjungar: »Samlen tillhopa de överblivna styckena, så att intet förfares"
  (det var då massor med folk blev mätta på lite fisk och några brödbitar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt det uttrycket, tack! Ett fyllo i någon svensk långfilm förklarade varför han druckit ur spriten för en man som tagit livet av sig, med orden: "En slatt är en slatt, och intet skall förfaras som det står i Bergspredikan." Men eftersom jag inte hittade det (jag sökte väl på "förfaras" med A på slutet) utgick jag ifrån att manusförfattaren hittade på.

   Jag gör/har aldrig saft eller kräm och den sylt jag gör vill jag inte ha förtjockningsmedel i, och slår jag i näringsdryck blir den nog för blöt utan. Men jag får väl hitta på någon kräm eller saftsoppa.

   Radera
 7. Tro det eller ej men det här var spännande, alltid undrat hur det var för min stackars farfar som fick tvinga i sig skiten varje dag under flera år. Stod alltid typ ett gross i köket när man kom på besök. Får mig även att tänka på citatet "för den rene är allt rent" som min farmor gärna drog som svar på kritik, även det bibliskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att de är drickbara, men jag fattar inte varför man inte nämner möjligheten att späda dem med vatten, det borde stå på dem. Jag tar ungefär lika mycket vatten och är övertygad om att min mamma hellre druckit två glas av det än ett glas av koncentratet. Det är ju inget självändamål att det ska vara starkt, många äldre får ju i sig för lite vätska också.

   Säga vad man vill om kristendomen, men citaten är tunga.

   Radera
 8. Har du provat att lägga ut dem på någon lokal sälj-sida? Är säkert någon som är intresserad att köpa om det är billigare än nätapotekens priser. Är medlem i en facebook köp-och-sälj-barngrupp i mitt lokalområde, där läggs det ut välling, mjölkersättning, barn-alvedon etc för billig peng. Näringsdrycker är väl inte det nyttigaste att leva på som diet annars, om man inte måste eller behöver tillskottet.

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte tro att man får sälja näringsdryck utan tillstånd från Livsmedelsverket och/eller några andra myndigheter. Borde förvisso gälla Alvedon och mjölkersättning med. Finns knappast några pengar i det ändå. Tror att mamma betalade 8 kr/flaska.

   Nej, att dricka dem som läsk vore nog lika onyttigt som att dricka läsk, men en då och då, som mellanmål eller i samband med träning, borde inte skada, tänker jag.

   Radera
 9. Jag upptäckte samma sak när mamma flyttade in på vård och omsorgsboende. Över 10 kartonger med näringsdryck undanstoppade i garderober mm. Dietiest, hemtjänst, sjuksköterska ingen tar ansvar och avbeställer. Bara bygga på lagret. Vilket vansinne! Verkar finnas pengar att spara därute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tio kartonger?! Skapligt lager :-). I vårt fall var åtminstone lagret tomt strax innan. Bara det att det kanske kom fyra kartonger istället för två.

   Och jag tror att vårdcentralen hade någorlunda koll på hur mycket medicin hon fick hem, särskilt på sömntabletter och annat som går att överdosera eller sälja.

   Radera
 10. Uttrycket kommer från Johannes 6:12 för de som läst den boken.
  För många andra kommer från grannen i Beck. "En slatt är en slatt ich intet skall förgås, som det står i bergspredikan."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beck var det ja! Närmare bestämt karaktären "Piss-Bosse":

   https://www.youtube.com/watch?v=Y8D7UuveRNM

   Radera