söndag 3 november 2019

Dagen V

När jag jobbar vill jag vara förberedd. Det är inte alltid resultatet blir det önskade, men det ska inte bero på slapphänta förberedelser från min sida. Idag ska jag för första gången knäcka extra som mäklare när jag visar min mammas lägenhet för eventuella spekulanter. Det är inte min profession, men jobb är det definitivt.

Under de åtta veckor som gått sedan jag hastigt och olustigt blev lägenhetsförsäljare har jag rensat, sålt, slängt och packat min mammas ägodelar, målat och utfört lättare renoveringar. Men också fixat fram alla papper som behövs när man ska sälja en bostad, som föreningsstadgar, årsredovisningar och energideklaration.


I den sista fasen iordningställdes lägenheten för fotografering. Några möbler slängdes ut, andra hämtades upp från källaren och ett par flyttades dit från mig. Fönster putsades, kakelplattor polerades och golv bonades. Jag inser att jag låter som en Pripps-reklam nu.


Och så är det själva mäklarjobbet. Eftersom lägenheten säljs med Hemverket sköter säljaren visningarna. Jag välkomnar det, av det jag sett av fastighetsmäklare (och de är många!) tror jag mig kunna kompensera min oerfarenhet med engagemang.

Men jobb är det! Jag vet nu vad jag ska trycka på, vad jag tycker är lägenhetens fördelar, hur långt det är till närmaste skola och förskola, men också vilka andra lägenheter som är till salu i föreningen och vilka tider de har visningar. Jag vet på vilka strategiska platser jag ska sätta ut skyltarna som visar spekulanterna till mina visningar och mycket, mycket annat.


Jag har ingen aning om vad lägenheten kommer att säljas för, men jag vet att jag gjort allt som står i min makt för att maximera intresset. Håll tummarna!

14 kommentarer:

 1. Håller tummarna, lycka till Micke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det här är på gränsen till min komfortzon.

   Radera
  2. Tycker det är starkt att ta den visningen själv med tanke på vad som ligger bakom. Tydligheten över vad livet kastat på dig måste skrika dig i ansiktet idag när folk traskar runt.

   Tror fan inte jag fixat det själv utan gömt mig bakom en mäklare. Kudos!

   Radera
  3. Äh, det tycker jag inte spelar någon roll. Att tappa sina föräldrar när man är 48 är ju inte precis udda. Hade jag varit 18 hade jag nog sett det som en "grej".

   Radera
 2. Gillar att du säljer lgh:en själv då jag tror liksom du att ditt engagemang kompenserar för mäklarsvenskan...
  Kom osökt att tänka på en Hassan-sketch när du talade om att du idag "klär ut dig" till mäklare :-) https://www.youtube.com/watch?v=RkoOVbBHGvA
  Bra att du har din Sparo-sida med som skyltfönster.
  Tror några av dina läsare kommer bli spekulanter :-).
  Lycka till!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kom en mäklare som spekulant och hon trodde absolut att jag var "riktig" mäklare. Kan bero på att jag också hört den den sketchen. Tror nästan att jag kan den utantill.

   - Jag vet inte om ni är intresserade av att se tvättstugan?
   - Jo, det är dom!

   Radera
  2. Kan den utantill jag med :-)
   "Söderläge?"
   "Kanon!"
   :-) :-) :-)

   Radera
  3. Eftersom lägenheten jag säljer har balkong mot söder försökte jag verkligen få in begreppet "söderläge dygnet runt". Det måste gå!

   Radera
 3. Jag tror absolut att du tillför mervärde till visningen. Min erfarenhet av mäklare på visningen är att de mest är ett störande moment. De saknar svar på frågor om allt som inte är direkt uppenbart eller som går att läsa sig till själv. Egentligen förstår jag inte deras funktion överhuvud taget. Prissättning är ett skämt. En enkel schablonvärdering duger utmärkt som grund för utgångspris. Budgivning är en styggelse. Man borde ha tvång på bankid-identifiering för att undvika fejkade budgivningar. Varför kan man inte sköta budgivningen digitalt? Den juridiska biten är som jag förstår det relativt okomplicerad och mäklaren har inget ansvar ändå. Kejsaren är naken men de flesta verkar inte ha fattat det. 50-100K för i princip ingenting. Hemverkets största aber är just det att köpare kan känna sig "otrygga" när det inte är en "riktig" mäklare som sköter allt. Tror att det kan göra att vissa undviker att bjuda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker som du. Beträffande otryggheten tror jag inte att det är något problem med en lägenhet, men kanske om man säljer hus. Fast Hemverket fixar ju allt med budgivning och kontrakt. Det enda de inte gör är att visa.

   Radera
 4. Lycka till - verkar vara ett sunt koncept och ska bli spännande att höra hur det gick! Tycker också att du fått till lägenheten på ett elegant sätt. Hellre att det är personligt än carpe diem-tavlor (men ingen av oss tillhör deras största kundgrupp).

  Min erfarenhet av fastighetsmäklare är delad, har haft att göra med ett par som var skickliga, trevliga och ordentliga men majoriteten är lycksökare som är slarviga, okunniga och mest i vägen för både säljare och köpare. I de bästa fallen är de skickliga, artiga och sakliga när de ringer runt och sköter budgivningen. I de sämsta fallen tröttnar man bara på säljtaktik från KY-utbildning modul 2.0, tröttsamt att orka traggla sig igenom det när man ser igenom taktiken. Därför brukar jag allt som oftast undvika att lägga bud inledningsvis nu för tiden för att det tar så mycket tid bara att bli uppvaktad av mäklaren. Har till och med sagt nej till en bra affär för att kidsen försökte köra stresstaktik när jag var på tjänsteresa, han blev jätteförvånad.

  Precis som Mikael skriver ovan är kejsaren naken när det gäller juridiken, mäklarna har ofta inte koll. Har vunnit en budgivning en gång där de klantade till det så att köpet gick tillbaka för att mäklaren inte hade alla papper från samtliga arvingar i ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick faktiskt beröm för inredningen, att de tyckte att den var fint färgmatchad, tavlor, gardiner och överkast t ex. Och jag som är färgblind :-).

   Jag har bara sålt en gång tidigare och den mäklaren var helt ointresserad och tyckte att jag skulle ta vartenda skambud som kom trots att de var klart lägre än vad han själv sagt tidigare - INNAN han fick jobbet. Så det gjorde valet lätt den här gången.

   För övrigt märkligt om mäklare inte ska klara juridiken kring bostadsförsäljningar. Det är ju liksom det enda de behöver ha koll på, så hur svårt kan det vara?

   Radera
 5. Jag tror du har talang, det här går nog bra. Lycka till.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hoppas på det. Eller, rättare sagt, hur svårt kan det vara? Det gäller ju egentligen bara att veta vad man säljer.

   Radera