lördag 30 november 2019

Svarta dagar

Har ni hämtat er efter Black Friday? Namnet har en del att önska, men det handlar alltså om att köpa så mycket som möjligt. Det är en tradition från USA där den infaller dagens efter Thanksgiving, och ingenting gör människan mer tacksam än när hon får shoppa loss.


Men har det inte gått inflation i shoppinghelger? Jul, påsk och till och med midsommar har successivt dragits till att handla om konsumtion, men vid sidan av dessa har vi fått temadagar som inte ens låtsas att det handlar om något annat än att förmå oss att konsumera.

Vid sidan av Black Friday har vi fått Singles Day, Cyber Monday och andra idiotdagar. En anledning är att varje lokal konsumtionsdag i globalismens tidevarv ska firas globalt. Därför har asiatiska Singles Day och amerikanska Black Friday bägge landat i Sverige. Och inte nog med det, motreaktionsdagar introduceras, som White Monday.


Behjärtansvärt kan tyckas, men genom en misslyckad Streisandeffekt bygger det antagligen bara upp hajpen kring konsumtionsdagarna. Det är fint att inte handla när man inte behöver, men har världens galenskap nu nått den nivån att utebliven konsumtion måste föregås av att man berättar om den på Facebook?

23 kommentarer:

 1. Svar
  1. Haha, och jag som försökte vara positiv här.

   Radera
 2. Håller med dig till 100%, men det gör jag oftast. Är nog också en grumpy old man, manlig Spara, dygdigt as, konsumerar på en absurt låg nivå etc.
  Finns inte ens på Facebook...aldrig gjort, kommer aldrig att göra.

  Keep up the good work Sparo !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag fanns där, men lämnade i ett desperat försök att verka ung (inte bara därför). Men inte så ung att jag börjar med Instagram.

   Radera
 3. Jag tycker det är toppen med sådana här readagar. Helst skulle det vara en varje dag. Då skulle man kunna shoppa det man behöver, när man behöver det, till bra pris. Dessutom blir det mindre och mindre trängsel ju fler readagar man introducerar, för de som fortfarande handlar fysiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den mesta handeln (inklusive reahandeln) verkar ske på nätet nu. Vet inte hur många black friday-mejl jag fått, men minst tio.

   Radera
  2. Jag försökte titta in på Elgigantens hemsida igår men hamnade i kö(!) som beräknades till 30min. Tydligen riskerar man trängsel även på nätet numera...

   Radera
  3. Haha, det var som tusan! Och då är det ändå Sveriges i särklass sämsta hemelektronikkedja.

   Radera
  4. Vilken är Sveriges i särklass bästa hemelektronikkedja ?

   Radera
  5. I mitt tycke sticker ingen ut lika mycket åt det hållet, men jag gillar Webhallen och Netonnet.

   Radera
  6. Att Elgiganten har 'köer' online är bara ett PR-trick (eller att de vill sälja mindre?). Den typen av ökade belastningar gör att serverprestanda utökas dynamiskt inom 10-15 sekunder. Så i VÄRSTA fall så borde sidan bli seg i 15 sekunder innan det släpper.
   Men visst är det smart att få folk att snacka om Elgigantens köer runt fikabordet på jobbet?

   Radera
  7. Jag undrar det, men något måste de göra rätt eftersom de fortfarande finns kvar. Själv var jag förvånad att Onoff hann före till konkursen.

   Radera
 4. Men Micke. Nu blir jag allt lite besviken på dig. Jag hade faktiskt förväntat mig att du som den förmodat goda man du är faktiskt går ut på Faceboken och berättar för hela folket att du tagit ställning, emot konsumtion :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att det i mångas ögon skulle ge flera hundra godhetspoäng det där.

   Radera
  2. För mig är det skäl att avfölja, men eftersom jag är konflikträdd hade jag valt att fortsätta vara vän, men ignorera allt de skriver. När jag hittade den funktionen "tystade" jag "vän" efter "vän" tills Facebook till slut blev helt ointressant.

   Radera
 5. Minns för några år sedan hur en bekant glatt berättade att hen hade ett shoppingfritt år. Detta kommunicerades frekvent på Fb och till slut fick hen napp hos någon journalist som intervjuade personen. Dock när hen oundvikligen behövde något så försökte hen tigga till sig det på jobbet eller i umgängeskretsen, smart men kanske tveksamt om det borde ha räknas som "shoppingfritt".

  Det går att hamstra allt man behöver ett år i förväg och sedan deklarera att man har ett shoppingfritt år. Dock än mer tveksamt om det får räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst minst två böcker om så kallade "shopstops". Ingen av dem hade längre konsumtion en enda månad än mitt normaltillstånd. Så gränsen verkar gå vid att man undviker ett köp, eller i alla fall reflekterar över det.

   Radera
 6. Nu fortsätter vi in i "black week" så än finns det tid att shoppa... Jag var i två butiker i fredags, inget av det jag skulle ha var på rea och det var rätt tomt i butiken men troligen fler än vanligt. Men en kollega berättade att hon skulle köpa böcker på nätet, adlibris och där var det kö. Mvh aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde "black week" skulle ta slut i morgon, men jag har inte riktigt hängt med.

   MRKIA nämnde här ovanför att kön på nätet kunde vara ett PR-trick. Jag hade inte tänkt på det (kände inte ens till fenomenet), men nu har jag sett fler dryfta samma teori. Och varför inte? Jag har förstått att flera näringsidkare egentligen förlorar pengar på detta jippo.

   Radera
 7. Köpte en bok som julklapp till mig själv (ska när den kommer lämnas över till min fru sen ska jag glömma den och bli glatt överraskad på julafton)

  Hade spanat in den noga innan, och sen väl på just black friday så letade jag efter den handlare som sålde den billigast (kollade givetsvis ev frakt) och avslutningsvis cashbacker. 46.07 spänn billigare iallafall. Det är principen som räknas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder man det så är det såklart bra. Fast jag blir lite orolig över ditt minne om du räknar med att glömma bort boken innan julafton ;-).

   Radera
 8. Jag hade två planerade köp till Black Friday som jag gått och sugit på hela året, en spinningcykel och en ny dator. Slutade med att jag inte köpte någonting, som vanligt när jag ska "unna mig" något. Insåg att min dator jag har fortfarande fungerar och att det fortfarande går att cykla utomhus alternativt springa tills dess att snön försvunnit. Även om det skulle vara trevligt att kunna spela upp rörlig bild i högre kvalité så tyckte jag att pengarna gjorde mer nytta i fler antal aktier som delar ut pengar till mig år efter år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Springa utomhus har gått fint varenda vinter där jag bor. Visst slår jag ikull någon gång per vinter, men hittills har jag aldrig skadat mig (till skillnad från på sommaren).

   Spinningcykel känns som något man borde kunna fynda på begagnatmarknaden. Särskilt på våren när nyårslöftesköparna insett att det inte var så himla kul att cykla inomhus (och det är det ju inte).

   Dator skulle jag också kunna tänka mig, men jag hann helt enkelt inte. Får se om jag prickar mellandagsrean istället.

   Radera