måndag 4 november 2019

Köp en foliehatt?

Ordet foliehatt var med i Språkrådets nyordslista 2011. ”Ordet betecknar en hatt av aluminiumfolie som ska skydda mot strålning och utomjordingars tankeläsning.” Men till skillnad från de flesta sådana ord har detta levt kvar. Jag har däremot aldrig sett en fysisk foliehatt förutom som rena skämt.


Förrän nu när man kan köpa en barnmössa som ”skyddar mot vardagsstrålning”. Företaget som säljer den fastslår:
Vi bryr oss om våra barn, våra familjer, våra vänner och våra kunder. Vi bryr oss om vår miljö. Och precis som ni så vet inte vi heller vad strålningen gör med oss i morgon, om ett år, om tjugo år eller om hundra år.
Och sättet att bry sig om sina barn och miljön är alltså bl a genom att sälja en silverfodrad mössa. Jag vill verkligen gilla detta. Här har vi två småbarnsmammor i Saltsjöbaden som har råd och möjlighet att dra igång ett företag med produkter de brinner för. Från början lågstrålande hörlurar, men med tiden även ett slags gravidband som ska skydda ofödda foster från strålning och nu också foliehattar. Det är väl bra?


Nej, hur gärna jag än vill kan jag inte applådera detta. De använder en skrämselpropaganda där de inte ens försöker underbygga sina påståenden med fakta och inte blir det mindre parodiskt av att den enas sambo driver ett företag som säljer nätverksprodukter inom telekom.

Att de dessutom undviker plast för miljöns skull, samtidigt som de säljer kläder med silvertrådar känns helt vansinnigt. Att silver i kläder skulle ge den antibakteriella effekt företaget påstår är ifrågasatt. Något som däremot inte ifrågasätts är huruvida det är skadligt för miljön.
Silverjonen är lika giftig för vattenlevande organismer som kvicksilver. Det finns även en oro för ett samband mellan antibakteriella ämnen och utveckling av resistenta bakterier. Att halterna åter stiger i våra reningsverk gör att silver genast måste förbjudas.

Som sagt: ”Vi bryr oss om våra barn, våra familjer, våra vänner och våra kunder. Vi bryr oss om vår miljö.” Vad märkligt... Nu gick min bullshitometer upp på rött.

14 kommentarer:

 1. Åååh, men du fattar väl att småbarnsmammorna har tråkiga arbeten som de inte vill gå tillbaka till efter föräldraledigheten (som de tog 99% själva och överlät en hel % till barnets far). Och nu när telningen går på dagis så blev det tid över från tisdagslunchem med de andra väninnorna i samma situation, hemmagjorda kalaskortsinbjudnings-fixandet och nagelsalongsbesöket. Särskilt som de antagligen har en barnflicka/au pair som hämtar barnet varje eftermiddag efter sovstunden. Vad ska de hitta på NU?
  Så de slog sina kloka(?) huvuden ihop och funderade på vad som säljer... Eller iallafall vad som säljer bland deras väninnor.
  Och så gör det heller ingenting om maken kan kvitta lite vinst från sitt företag mot förlusten i hennes.

  Nu kanske någon tycker att jag är elak. Den som tycker det anser nog att det här ligger väldigt nära sanningen, den som inte tycker det förstår att det är ett stort stänk ironi i texten.
  Fast... själv vet jag inte om jag är elak eller ironisk :-D

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där skulle gå att göra en tv-serie av. Jag tänker Felix Herngren och Johan Rheborg i de manliga huvudrollerna och en av de uttråkade mammorna skulle kunna spelas av Josephine Bournebusch ;-).

   Radera
  2. Hönan eller ägget, vad kom först?

   Spargrisen

   Radera
  3. Har för mig företaget startades 2018 och tv-serien Solsidan 2010, men serien spann väl på karaktärer som i någon mån fanns innan dess. Om den BARA gått ut på att promota sina sponsorer genom galet tydlig produktplacering hade det inte blivit någon succé.

   Radera
 2. @Spargrisen

  En bra och relevant beskrivning av sakernas tillstånd.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 3. Ingen storsäljare...
  Ännu i alla fall vad det verkar :-)
  https://www.allabolag.se/5591539183/happiears-ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag noterade det. Vet inte om det betyder att det finns hopp om mänskligheten eller bara att de inte kommit ut med information om sina produkter.

   Radera
 4. Nu pratar vi om galenpannornas rike, Sverige. Det här kommer garanterat sälja som smör i solsken med tiden. Intelligensreserven i landet måste först bara finna detta underbara erbjudande.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. https://www.dagensarena.se/opinion/vi-kraver-en-politik-verklig-jamlikhet/

  Kan vara en intressant artikel som inspiration till ett inlägg. Mycket av det som skrivs låter verkligen bra, men jag har svårt att se hur vi kan erbjuda mer saker gratis utan att någon annan betalar. Och att man räknas som fattig om man inte har råd med en ny soffgrupp övergår mitt förstånd, vem vill VILL ens lägga pengar på en ny soffa när den man har fungerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som talar emot är att jag blir trött bara jag ser den människan, men det är en bra utmaning som jag tar med mig.

   Och när en felfri, begagnad soffa kostar någon tusenlapp:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/hej-konsument.html

   Radera
 6. Off topic!
  Hur går det med lägenhetsförsäljningen? Har du fått in några bud?
  Håller tummarna för tuff budfajt!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, budgivningen är igång. Mycket mer vill jag nog inte lufta förrän pappren är underskrivna och handpenningen finns på kontot. Men jag lovar att blogga om allt när jag kan.

   Radera
  2. Kul & jag förstår självklart att du vill avvakta.
   Ser fram emot att höra mer när bläcket torkat.
   Hälsar
   Lars D

   Radera