lördag 9 november 2019

Hur hinner folk göra av med alla pengar?

Bloggkollegan Att Välja Lycka gjorde ett inlägg där han grubblade på hur folk bär sig åt för att göra av med sina pengar. Det här är en gåta för mig med. Inte att det går att skaffa utgifter, köp ett dyrt boende och en bil på avbetalning (eller privatleasing) så ska det nog bli snurr på kontot, men de där vardagsutgifterna.

Jag har tidigare konstaterat att min plånbok vilar 5-6 dagar per vecka. Oftast är den inte ens med. Att jobba hemifrån kanske underlättar, men även när jag inte jobbar kommer inte utgifter naturligt för mig. ”I've got shit to do”, som komikern George Carlin konstaterade när han funderade på hur folk har tid att ta livet av sig.


Den senaste tiden har jag för övrigt ägnat mycket tid åt ”döstädning” efter min mor. Lägenheten skulle tömmas och en massa papper bringas ordning i. Inte så att hon var slarvig, hon hade bara inte min ordning och det tar tid att överta någons ekonomi (ska det här abonnemanget sägas upp, är det autogiro på detta...?). Och så är det fullmakter, bouppteckning och sån skit.

Sedan har jag ett eget hem att ta hand om. Det behöver städas, det kommer post hela tiden, och disk. Och så är det vänner att hålla kontakt med, någon jag tänkt ringa eller mejla i flera veckor men aldrig hinner. Det blir ju inte mer tid för att jag ska springa och shoppa.


Springa ja! Jag försöker springa tre dagar i veckan. Det hinner jag väl med, men det är rätt ofta jag springer mindre än jag hade tänkt beroende på att jag inte har tid. Lite beroende på lättja, men mest tidsbrist. De dagar jag inte springer vill jag gärna ta en skaplig promenad för att rensa hjärnan och sträcka på benen. Samma där – hinner inte.

Om man bara köper det man måste har de flesta svenskar råd att både bo, äta och spara, det är nog de flesta överens om. Men jag fattar inte hur man kan prioritera övriga inköp så högt att de blir av mer än undantagsvis. Det vore faktiskt intressant att se ett ordinärt kassaflöde för en vecka. Inte Lyxfällandeltagares utan en normal snittsvensks.

32 kommentarer:

  1. Om jag förstått det rätt Sparo så är du inte i en relation. Jag upplever att när man är i en relation är det betydligt lättare att göra av med pengar eftersom det alltid finns någon att göra av med pengar med eller på. När jag var singel köpte jag ju inga blommor eller dyra presenter samt att det blev betydligt mindre och billigare restaurangmat (vem vill gå på en fin restaurang själv liksom?)
    Det är ju ingen naturlag att det måste vara så bara för att man är i en relation men jag tror det påverkar mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du har rätt i dina antaganden. Ja, definitivt om att jag är enastående, men också om att det är lättare att blöda pengar annars.

      Radera
    2. Jag tror också att argumentationen är lite bakvänd, när man inte har tid är då det blir dyrt. Man köper första bästa produkt utan att jämföra, bokar all-inclusive istället för att fixa själv, fixar bilen på närmsta och dyraste verkstad istället för den bästa osv. När jag studerade och hade tid kunde jag också leva billigt för jag hade gott om tid att jämföra och planera. Nu blir saker dyrare för jag har inte samma tid (eller ork) att göra sånt längre.

      Radera
    3. Fast det där tror jag mest handlar om inställning. Hur lång tid tar den jämförelsen egentligen? Särskilt om man låter det ta tid från att man bestämt till att man köper så hinner man göra den.

      Radera
    4. Jag upplever det som tvärt om. Man måste nog ha en specifik syn på livet för att orka med mig. Sedan jag flyttade ihop med käresta så blev den största förändringen att vi är två som delar på hyra, el osv. Hon vill ha lite mer lyx än min torftiga mat men i stort är det nettoplus ekonomiskt. Vi är lite enstöringar båda två så i gen av oss gillar restaurang och solsemester nämnvärt.

      Radera
    5. Också relevant! Särskilt boendet blir nästan garanterat billigare av att vara två. Men det är nog också så att två konsumenter kan sporra varandra att konsumera mera. Det kan gå åt andra hållet med, men jag tror att det är vanligt att man skapar fler konsumtionstillfällen i ett parförhållande.

      Radera
  2. Det blev definitivt mer drag under kontogaloscherna när barnen kom upp i tonåren. Då menar jag inte att det ökade matintaget skenade för det är helt klart hanterbart. Utan det är mer idrotterna de sysslar med. Nej det är inte hockey, golf eller segling.

    Det är terminsavgifter, tävlingsavgifter och utrustning som slits ut. Jag klagar absolut inte för jag älskar att mina barn är ambitiösa idrottsutövare. Värt varenda krona.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt att det skulle vara värt det. Barn är ju det sämsta vi har i samhället.

      Radera
  3. När man var yngre var det nog inga problem att göra av med pengar, krogbesök är inte gratis tex. Och när man är äldre så kostar barnen en del, bostäder som ska underhållas och liknande ofrånkomliga utgifter. Lägg därtill om man har en konsumtionsälskande fru, då är det nog kört för många :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sån däringa fru har jag förstått kan dra iväg :-).

      Radera
  4. Alla som har problem med överfyllda konton kan höra av sig till mig, för ömsesidig nytta. Jag tar swish :)

    SvaraRadera
  5. Vi åker ofta på spaweekend eller en helg i någon storstad där vi äter gott och besöker museer. Åker på semestrar i varmare klimat, funderar på att byta ut en bil mot en nyare etc, ingen nöd på oss och då ser vi att vi kan klara oss på en lön endast. (shoppar regelbundet aktier och fonder) inga fantasilöner, är snickare och sjuksköterska. Vi tänker dock på vad vi löser pengarna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spaweekend skulle jag nog inte utnyttja om den så vore gratis, men alla är vi olika.

      Radera
  6. Goda öler/viner/sprit + kokain. Där springer pengarna iväg. Troligtvis för fler än man tror...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag uppriktigt sagt ingen aning om vad kokain går lös på, 100 kr/gram? 10000 kr? Dyrt lär det vara, men fan vet för hur många.

      Radera
    2. Spara, hörde på GW-show i veckan att en heroindos nu kostar i runda slängar 100 kr, priset har tydligen gått ner från typ 400 kr på bara fem år.
      Antar att det är en bidragande orsak till att Ingves har svårt att nå tvåprocentmålet för KPI....

      Radera
  7. Har vänner som har mångdubbelt än mig i inkomst, dessutom delar på alla utgifter samtidigt som de "lever ur han i mun"."Bränner pengar på skit rent ut sagt lever som morgondagen inte fanns, kanske det gnager lite men det glöms snabbt bort. Vad som skulle hända vid dödsfall och den ena skulle bli ensam kvar med alla kostnader är de obrydda över medans jag är den som oroar mig, även för dem. Jag däremot har buffert och tänker på min ekonomi flera år framåt, eftersom min inkomst är osäker och inte särdeles hög. Kanske jag är överdrivet präktig och försiktig, men hellre det än att riskera hus och hem för att shoppingsuget sätter in. Våra hjärnor verkar vara olika programmerade för det här med ekonomi, inbillar jag mig, för det går inte att diskutera pengar med den sorten. Det är som att gå över minfält och ta sig förbi taggtråd./FU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också. Ständigt brist på pengar alldeles oavsett, ingen buffert, inga marginaler.

      Radera
    2. FU, det är du som sitter på pengar och tillgångar så det är du som kommer att bli föremål för solidaritet i praktiken, inte dina vänner. Lågkonjunkturen väntar bakom nästa hörn - Sverige har en tradition av att införa tillfälliga skatter (av "engångskaraktär"), tex på pensionssparande, men även s.k. tvångsparande (om det är någon som kommer ihåg det)
      Bevisligen har du för mycket pengar, se på dina vänner vars konton gapar tomma till skillnad från dig. Rättvisa tror jag politikerna kallar det.

      Radera
    3. Tänker, att i de fickor där pengarna bränner, hittas alltid tid för att göra av med dem, sen om man förstår det eller inte?Anonym, 15:20 Redan som 18-åring på SAS, fick vi i solidaritet med piloterna som strejkade betala 200kr extra till facket, sved ordentligt i min plånbok som inte tjänade en 1/5 av vad piloterna gjorde./FU

      Radera
  8. Jag har aldrig förstått folk som säger att de inte "hinner". Klart som fasen att man "hinner", allt annat är i de flesta fall skitsnack. Det handlar om prioriteringar. Ungefär som när politiker säger "det finns inte pengar till X" - JO, det gör det - men ni prioriterar konstprojekt och era egna löner istället. På ungefär samma sätt så prioriterar folk att vara på jobbet, kolla på TV-serier och sova istället för att laga bilen själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det handlar om prioriteringar, men för varje grej man prioriterar hamnar annat längre ner på listan så jag fattar problemet.

      Radera
  9. Nå, alla har nog några minuter över under dagen, om inte så när du är på toa. Att "klicka hem" varor och tjänster är oerhört enkelt och tidseffektivt, de har alltid öppet, varorna eller tjänsterna är aldrig slut, och du som kund har alltid pengar - antingen i form av kreditkort eller på faktura via någon av kredittjänsterna som ligger direkt valbara i köpögonblicket.
    Är snarare i det närmaste förvånad att inte fler människor har hamnat hos kronofogden eller de övriga indrivningsbyråerna med tanke på att i princip allt som tidigare försvårade köp numer har tagits bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att det snarast är att man har för mycket tid som gör att man handlar.

      Radera
  10. Bra inlägg! Ibland kan jag dock känna att det kostar pengar att spara tid, typ hämtmat istället för att laga själv och hemkörning av matvaror istället för att gå på Willys för egen maskin, men ofta är det ju lite tvärtom också. Jag hinner inte gå på kafé, lunchrestaurang eller ströshoppa i gallerior, eftersom jag är för upptagen med att ta mig till och från jobb, arbeta, laga mat, tvätta och natta barn.

    Är det inte lite lustigt att samma personer som slösar pengar på att spara tid också ofta är de som hävdar att man behöver mer pengar som ledig än som arbetande eftersom man har TID att slösa pengar och måste sysselsätta sig, vilket kostar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Visst tar det tid att göra allt själv och inte köpa tjänster. Natta barn kan jag inte relatera till. Däremot upplever jag att det ofta är de som ser allra mest på tv som säger att de aldrig hinner läsa böcker och jag tänker att det finns ett samband.

      Radera
  11. Bra inlägg om ett tema jag ofta reflekterar över. Jag har vänner som alltid påstår att de inte "kan" göra av med alla sina pengar, de har inkomster på normal nivå och inget märkvärdigt leverne. Jag själv har aldrig haft det problemet utan kan utan som helst problem bränna hela lönen på konsumtion om jag skulle vilja. Finns helt enkelt för mycket saker jag skulle vilja ha av någon dum anledning. Sen är jag sparsam och ekonomiskt lagd, är väldigt noga med mina utgifter, fasta som rörliga och har precis påbörjat en investeringsresa efter mitt första bostadsköp. Tack och lov har jag självbevarelsedrift nog att kontrollera mina impulser. Skulle bra gärna vilja veta vart mitt djupt förankrade ha begär kommer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fast själva temat snodde jag ju helt skamlöst från AVL.

      Impulskontroll funkar säkert och är ju egentligen mer handlingskraftigt än att sakna vilja. Själv är jag på andra sidan, jag inte bara vill låta bli att konsumera, jag kan nästan inte ens föreställa mig en märkbart högre konsumtion. Vilken sida som är "normal" vet jag inte även om jag inser att jag i dagens samhälle anses extrem.

      Radera
  12. Jag är en sån som lejer bort en hel massa jobb och inte gör det mesta själv även om jag säkert hade kunnat göra det själv. Jag jobbar mycket och tjänar bra och värnar om den fritid jag har och att måla väggar, laga bilen eller dylika uppgifter är inget jag brinner för. Jag skulle så klart kunna jobba lite mindre och istället göra mer nödvändiga saker själv men jag har svårt att se den ekonomiska nytta i det.

    Min tid är pengar och det som tar en mekaniker några timmar och kostar mig några tusen hade sannolikt tagit mig tre gånger tiden och då lägger jag hellre den tiden på mitt jobb och drar in pengar och sen lejer jag ut jobbet för en del av det jag tjänar på motsvarande tid.

    Nu sparar jag förvisso uppemot 50% av min inkomst och konsumerar inte särskilt mycket.

    Den lösningen känns mest ekonomiskt försvarbar för egen del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller bilreparationer och riktigt avancerat hantverkande håller jag med dig. Bättre att någon får göra det snabbt än att jag själv ska jävlas och förstöra material för lika mycket.

      Värre med enkla jobb. När jag fick en fuktskada hade jag hit hantverkare som tapetserade om ett rum, eftersom det inte var jag som skulle betala. Fort gick det, men varje gång jag tittar irriterar jag mig på fusket. De var garanterat fem gånger duktigare än jag, men mitt resultat hade blivit bättre.

      Radera