måndag 18 november 2019

Hemlösa hemmansägare

Mitt märkliga intresse för udda bostäder har nu fört mig till den nedre gränsen för vad som ens kan kallas boende. Det sägs att människan är en anpassningsbar djurart, men en del anpassar sig lite bättre än oss andra vad livet än kastar i huvudet på dem. Vi börjar med Anthony som i brist på bostad byggt ett skjul i skogen:


Förutom hans positiva syn på livet roas jag av hans kökskonster. Jag kollar aldrig på matlagningsvideos med proffskockar, men att titta på en uteliggare som lagar mat på spritkök under en presenning är ofta rätt underhållande.

Jag hoppas och tror att jag aldrig blir hemlös, men om så skedde tänker jag att jag också skulle söka mig till skogs hellre än att sova på härbärgen eller i trappuppgångar. Nu över till ett helt uteliggarläger med väntelista i Florida. Ledaren får mig att tänka på hippien Neil i The Young Ones:


En del föredrar att bo mer centralt, och inget kan vara mer centralt än New York City (eller strax under, egentligen):


Det är nog inte meningen att man ska skratta när han stolt visar upp innehållet i den välutrustade kylen, men jag kan inte låta bli. För övrigt otroligt kreativt att dra elektricitet till sin betongkulvert. Men varför inte, han verkar ju ha alla moderniteter som tänkas kan, bara i lite egna utföranden.

Och innan kritiken börjar hagla. Jag fattar att det säkert finns en massa tragik här. Anthony i Toronto dricker mer öl än vad som är nyttigt, och det är inte otänkbart att det är en anledning till att han bor i ett hemsnickrat skjul. Jag skulle inte vilja byta liv med den demente mannen i lägret och även om killen i tunnelbanan har både kyl och vatten är inte ett hål i marken min tanke om ett bra boende. Men säga vad man vill, de är fria individer med makt över sina egna liv. Hur många kan säga det?

20 kommentarer:

 1. Problemen är väl toalett, dusch och klädtvätt. Går de sakerna att lösa på ett vettigt sätt kan man ju bara flytta in i exempelvis en gammal volvokombi.
  Jag hade föredragit att vara mobil utifall markägare eller polis vill avhysa en. Eller om "min tomt" blir samlingspunkt för traktens knarkare eller a-lagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara och bara... Det finns ju portabla och luktfria husvagnslösningar, men svårt att klämma in i en Volvokombi eller annat boende i den storleken.

   Idén är väl att man ska bo på ett ställe där ingen kommer leta. En del människor som dör i skogen under svampplockning hittas ju inte på flera månader och då har de ändå inte försökt gömma sig, så om man verkligen tänker till finns platser, tydligen t o m i New York.

   Radera
  2. Visst finns portapottis men de ska ju tömmas också någonstans.

   Sen beror det förstås på vad man sysselsätter sig med. Jag tänkte främst på folk som ska jobba/studera på en ort där ingen bostad finns. Då har man förmodligen lite högre krav på hygien, än någon som bara ska fördriva tiden till nästa socialbidragscheck.

   Radera
  3. De tömmer man väl gratis på varenda campingplats i hela Sverige, om man nu inte häller ut innehållet en bit bort i samma skog.

   Den här snubben bodde i en grotta medan han studerade till läkare:
   https://www.youtube.com/watch?v=7UfQQNMHUT8

   Men jag tror att det är rätt ovanligt att människor som bor i skjul, tält eller grottor har ordnade liv.

   Radera
 2. Nå en del människor dör i en lägenhet i centrala Stockholm och hittas inte på flera månader. Skog som skog :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också sant och tragiskt på ett annat sätt.

   Radera
  2. Jag som redan bor i Skogen kände mig manad att replikera.

   Radera
  3. Jag ska vara tydligt med att jag inte per definition tycker att det är tragiskt att bo i skogen :-).

   Radera
 3. Jag är också orimligt fascinerad av knepiga och udda hem såhär. Även i den lägre änden av standardskalan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver ju inte vilja ha det så själv, men det är nyttigt att tänka utanför boxen.

   Radera
 4. På tal om det där, så har väl en av mina drivkrafter inom ekonomi faktiskt varit typ det där. Dvs att jag alltid känt att det är upp till mig själv att se till att jag alltid har pengar så det räcker och blir över, oavsett vad framtiden kastar i mitt ansikte. Jag vill inte vara beroende av en anställning, en stat, eller någon annan rent ekonomiskt. Jag har typ alltid haft lite av en rädsla för det :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Såväl staten som arbetsgivare blir dessutom lättare att ha att göra med ju mindre beroende man är av dem.

   Radera
 5. Jag ska som pensionär köpa mig ett hus i Smålandsskogarna och har svårt att bestämma för var nivån ska vara.

  Min undre gräns för detta boende går vid från ett (ganska) enkelt torp i skogen (+50m2, stor odlingsbar tomt, el, vatten & avlopp, fiber, värmepump).

  Men ibland vill jag hellre lägga en mille extra och få en relativt modern lättskött 1-plansvilla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är fiber ett av de högsta kraven, och troligen ett av de svåraste att få till i mer obebyggda områden. I övrigt behåller jag hellre den där extra millen för oförutsedda händelser.

   Radera
  2. Bo i skogen och ha fiber är ofta inte kompatibelt.
   /talar av erfarenhet

   Radera
  3. Nej, jag är rädd för det. "Hela Sverige ska leva" hör man inte mycket av längre.

   Radera
  4. Möjligt, men jag vet min gamla hemkommun har satsat hårt på byanät med kommunen och Länsstyrelsen i ryggen med väldigt hög anslutningsgrad. Kostade 20-25.000 kr för en anslutning.

   Radera
  5. Visst finns det, men känslan för fem år sedan var att det skulle satsas stenhårt på bredband i hela landet, inklusive glesbygd.

   Radera
 6. Väldigt intressant att se och du har rätt i att det finns både tragik och frihet i de här individernas leverne. Men de har i alla fall gjort vad de har kunnat, och det ska hedras. Jag håller också med dig i att skogen vore att föredra framför trapphus och liknande inne i stan. Med lite kreativt snickrande kan man nog bygga ett rätt schysst ställe, bara det är tillräckligt dolt och skyddat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är dubbelt, vilket gör det extra intressant och ger perspektiv.

   Som exempel på kreativt snickrande såg jag en video av en far och son som byggde ett hus i skogen helt och hållet av pallvirke de fått gratis, komplett med veranda och staket:
   https://www.youtube.com/watch?v=1HA4zY8xCyY

   Radera