fredag 15 november 2019

Bostadsmarknad i världsklass

Så länge jag kan minnas har svenska städer haft bostadsbrist, och lika länge har svenska politiker sagt att problemet ska byggas bort genom politiska reformer. När det inte fungerat är lösningen densamma som vanligt när något inte funkat – mer av samma.


De största förlorarna är kanske arbetskraftsinvandrare. I närheten av mig finns Ericsson, som anställer ingenjörer från hela världen, men dessa vill nog inte köpa en lägenhet för 2-4 miljoner precis efter att de landat och kan inte vänta åtta år i bostadskö. Så det slutar med att de istället tar ett jobb i något annat europeiskt land, där de kan hyra en bostad direkt, och så får svenska IT-bolag svårt att rekrytera.

Finns det vinnare är det möjligen jag, som står i begrepp att sälja en lägenhet. Annars är hyresregleringarna på något märkligt sätt av ondo för alla, såväl för hyresgäster som hyresvärdar och för landet i stort. I Sverige är det till och med krångliga regler för att byta lägenhet mellan två hushåll.


Så nu har man för femtioelfte gången gjort mer av samma, ännu fler regleringar. Från 1 oktober riskerar man fängelse om man tar för hög andrahandshyra, även om hyresgästen är nöjd med priset. Detta har resulterat i att utbudet minskat rejält, i storstäderna med runt 20 procent på den dryga månad som gått.

Allt bottnar väl i politikernas rädsla för marknadshyra, alltså att man ska få ta ut det pris marknaden vill betala. Så då får bostäder stå tomma istället. När A och B flyttar ihop i A:s lägenhet låter man B:s lya stå tom. För spricker förhållandet kan det ta decennier att få en ny bostad. Enda möjligheten är om B kan sälja kontraktet svart för att därigenom själv få råd med en bostadsrätt eller ett eget svartkontrakt.


Det här är inte kvantfysik och även om man skulle ha en blockering för att förstå hur det funkar är det ju bara att titta på historien. Ju längre in i våra bostäder politikerna sticker sina näsor och fingrar, desto mer trögflytande blir bostadsmarknaden och desto mer öppnar det upp för mygel och fusk, som politikerna försöker lösa genom ännu mer reglering. Som i sin tur...

20 kommentarer:

 1. Alltid lika underhållande att ta del av bostadsfrågan i Sverige när våra kära politiker fortsätter med sin fars.

  Fick mig att tänka på ett intressant podavsnitt om bostadsmarknaden ur ett fastighetsbolags perspektiv: https://poddtoppen.se/podcast/1326731401/investerarens-podcast/bonusepisod-fastighetsbolaget-akelius-residential

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är märkligt att polletten aldrig trillar ner.

   Tack för tipset! Borde vara förbjudet att lägga upp poddar på plattformar där man inte kan ladda ner dem utan bara streama, men jag hittar den säkert någon annanstans. Fast just nu ska jag ut i höstrusket ihop med en annan podd.

   Radera
 2. "även om hyresgästen är nöjd med priset"

  Tja, har man en revolver pekandes mot tinningen. Klart man är nöjd med priset.

  Det är för dyrt att bygga i Sverige, för mycket byråkratiskt krångel, för tungrott regelverk. Å så lite alltför politiskt inkorrekta åsikter som jag tyvärr inte har möjlighet att yppa i detta forum ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte säga att hyresgäster normalt har revolvrar mot tinningen (kanske i Malmö, men det verkar ju vara normaltillståndet där nere nu). Men om fler hade möjlighet att hyra ut sina bostäder på korta kontrakt och utan att skattas till döds skulle säkert priserna sjunka. I kombination med ditt påpekande att det byggs för dyrt.

   Radera
  2. Nu är jag ju någonting så märkligt som en höginkomsttagare som ibland röstar med kommunisterna, dvs jag är schizofren. Bland annat vid tillfället med huruvida äldrevården skulle överlåtas åt riskkapitalisterna.

   Det där med att väga blöjor är inte min tekopp.

   Radera
  3. Det är bra att inte låsa fast sig, men bara för att jag tycker att bostadsmarknaden blir allt mer sönderreglerad betyder det inte att jag förespråkar misshandel på ålderdomshemmen.

   Radera
  4. Trots att jag är kapitalist så är jag den förste att vilja förbjuda all privat äldrevård OM någon kan visa att inga missförhållanden någonsin har förekommit på några kommunala/statliga dito.

   Radera
  5. Det kan ingen. Det finns fullt av exempel på såväl stölder som psykisk och fysisk misshandel på kommunala äldreboenden.

   Radera
 3. Å jag menade naturligtvis imaginära revolvrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, sådana där de har på Rosenbad numera:

   https://www.dagensjuridik.se/nyheter/dagens-juridik-avslojar-vapen-stulna-inne-pa-rosenbad/

   Radera
 4. Att hyra ut en hyresrätt i andra hand till rätt pris är ju inget problem för det är bara att hyra ut det till det pris som du själv hyr för.

  Dessutom så är det svårt att se att någon skulle åka i fängelse för överhyra eftersom straffet verkar vara böter eller fängelse om du skulle ha räknat fel för bostadsrätter så länge du kan visa hur du resonerat och det har sin grund i lagstiftning. När straffet är med böter inkluderat i straffskalan är det där det brukar hamna. Jag tycker inte det är fel när de ska stävja de grövsta missbruken med överhyra. Här i Göteborg verkar andrahandshyran för tvåor centralt vara 15000 kr, vilket troligtvis innebär en överhyra på 5000 kr för nyare hyresrätter och för bostadsrätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det pris jag själv betalar på en tokreglerad marknad vara "rätt pris"? Om marknaden hade varit beredd att betala mer skulle man väl snarare kunna säga att det är fel pris?

   Man kan ju vända på det där. Varför införa fängelse i straffskalan om man inte tänkt använda det? Jag är övertygad om att man inom kort statuerar exempel.

   Radera
  2. Ska jag göra mig omaket att tömma min lägenhet för att hyra ut de månader som jag är utomlands varje år så gäller det att det är värt det för mig, 10k är nog standard för en lägenhet som min men har hittills inte gjort det, å andra sidan om nån kom och sa de var beredda att betala 20k skulle det bli för mkt pengar att säga nej till, då tycker inte jag att den personen kan komma i efterhand och klaga på att hyran var för dyr!

   Radera
  3. Omaket är en sak, riskerna en annan. Risken att hyran inte kommer in, att hyresgästen vägrar flytta ut eller har gjort åverkan och kanske vägrar att betala för det. Jag kan ana vilken framgång man får om man går till polisen eller försäkringsbolaget och ber dem om hjälp.

   Radera
  4. Det kanske inte är rätt pris men det är priset som för tillfället är. Då kan man fråga sig om du ska tjäna pengar på en lägenhet som du inte behöver medan andra har svårt att hitta bostad.

   Det känns som folk är onödigt nojjiga. För att dömas ska du dels hyra ut utan tillstånd OCH ta ut överhyra. Det kan hända att någon döms till fängelse men majoriteten får böter.

   Riskerna kan reduceras genom att kontrollera personens ekonomi och om man är extra nojig om denna är dömt. Dessutom kan man ta några månadshyror i deposition och det finns speciella uthyrningsförsäkringar så om hyresgästen skulle slår sönder din lägenhet så går det på försäkringen. Försäkringen kostade några 100 kr för ett år. Vill du vräka personen så får du gå till Kronofogden. Annars kan du behålla en nyckel och se till att personen har "flyttat ut" nästa gång denne lämnar lägenheten och därefter byta låset. Det senare är dock inte lagligt men då måste ju hyresgästen bevisa att så skett vilket kan bli problematiskt. Jag tror sympatipoängen skulle vara låg hos polisen.

   @Anonym - Det är en personlig bedömning vid vilket pris det blir värt det. Personligen skulle jag inte heller bry mig om att hyra ut om jag var borta några månader. Jag kan hålla med om det är taskigt att komma och gnälla i efterhand men å andra sidan är dagens hyresmarknad inte heller rättvis.

   Radera
  5. "Priset som för tillfället är".

   Ja, på en sönderreglerad marknad som bevisligen inte fungerar.

   "Då kan man fråga sig om du ska tjäna pengar på en lägenhet som du inte behöver medan andra har svårt att hitta bostad."

   Det är ju så marknadsekonomi fungerar. Om jag är den enda som har glass när solen skiner kommer jag att kunna sälja den för mer än om ingen vill ha glass, men nästan alla säljer. Då reglerar sig marknaden själv, vilket gör den långsiktigt hållbar.

   "Det kan hända att någon döms till fängelse men majoriteten får böter."

   Jag skulle aldrig chansa på att denne "någon" inte blir jag. Om det är nojigt vet jag inte, men eftersom antalet annonser i Stockholm, Göteborg och Malmö minskat med en femtedel på en dryg månad är det tydligen många som nojar.

   "Å andra sidan är dagens hyresmarknad inte heller rättvis".

   Nej, eftersom den är sönderreglerad av klåfingriga politiker! T o m i europeiska storstäder går det att hitta en lägenhet att hyra, men i Stockholm kan det ta decennier om du inte väljer att bli kriminell genom att köpa ett svartkontrakt. DET är vad politikernas "omsorg" inneburit.

   Radera
 5. Jaha, det där hade jag missat. Men det ante mig att våra kära politruker återigen följde kartan, istället för verkligheten. När det inte funkar, upprepa å misstaget som sagt var. Det funkar alltid, om man är politruk.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också funkar det inte och då konstaterar man att det där hade ingen kunnat räkna ut. Ändå räcker det med att titta utomlands. Jag undrar om det finns något europeiskt land med trasigare bostadsmarknad än Sveriges.

   Radera
  2. Antagligen inte. Så låt oss därför öka problemets enorma omfattning än mer gnm helt vidöppna gränser? Det kan funka bra, eller kanske inte?

   Radera
  3. Det gör det såklart inte enklare, men den svenska bostadsmarknaden var rätt fucked up redan på 80-talet.

   Radera