torsdag 14 november 2019

Swishjournalistik

Swishjournalist” används ofta som ett föraktfullt tillmäle mot journalister och opinionsbildare som inte har en stor redaktion i ryggen. Oftast från journalister som har det. Antagligen tänker de att potentiella läsare/lyssnare ska se Swishfinansierade konkurrenter som mindre seriösa, men själv tänker jag nog instinktivt tvärtom.

Släng er i väggen, SVT!

Jag håller långtifrån alltid med Joakim Lamotte, Katerina Janouch eller Navid Modiri, men det handlar inte om hur mycket de tjänar eller varifrån pengarna kommer. Samma sak med poddar som Dekonstruktiv Kritik och Haveristerna som drar in över tusen dollar per avsnitt bara på Patreon. Flera av dessa personer kallar sig ”oberoende”. Det kan diskuteras hur oberoende de är, men de är åtminstone oberoende av våra skattepengar, till skillnad från SR/SVT som ska ha 8,5 miljarder varje år - 8500000000 kronor.


Det här med skatt förresten, är inkomster via Swish och Patreon verkligen skattepliktiga? Det är tydligen inte helt glasklart. Nu tror jag inte för ett ögonblick att det är det kritiken från de stora mediehusen handlar om.

Jag tror att det stör dem något alldeles fruktansvärt att journalistik inte längre är förbehållet mediegiganterna, att en enskild människa med en telefon kan gå ut och göra det jobb DN eller Aftonbladet ibland försöker, ibland undviker. Och värre än så, de gör det bättre och de börjar dessutom få en aktningsvärd publik. Borta är den tid då ledarskribenter oemotsagt kunde fastslå hur verkligheten ser ut, och oj vad de saknar den! Nästan lika avundsjuka som jag:
  

7 kommentarer:

  1. Lugn, bara lugn. Skattejournalisterna och deras kollegor reklamjournalisterna jobbar stenhårt på att (deras allierade inom) regering och riksdag ska se till att de fortsatt får behålla sin särställning, både genom direkt lagstiftning såväl som "påtryckningar" till platformsägare av olika slag.
    Det kallas för rättvisa, jämlikhet och liberal demokrati. Iallafall om man är politiker, eller politiker i civila kläder och jobbar på en av sr-journalisternas redaktioner (skatte- resp reklamjournalister). Nämen, som av en ren slump visade sig förkortningen även stämma in på det av staten i verkligheten ägda megafonbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Påtryckningarna känns betydligt läskigare än "skattjakten". Det är ju ändå inte mer än rätt att de som jobbar professionellt med något de får Swishpengar för betalar skatt, och det tror jag att de flesta gör. Om däremot regeringen ser till att människor med avvikande åsikter exempelvis avmonetariseras från Youtube är vi rätt långt från ett demokratiskt samhälle.

      Radera
    2. Prefixen skatte- resp reklam- syftade på samma sätt som swish - varifrån pengarna stammar.

      Själva innehållet i journalistiken är en annan femma, det brukar ju av dem själva gå under rubriker som: kvittojournalistik, skjutjärns-, samhälls-, kändis-, ekonomi-, och numera hatjournalistik, hetsjournalistik. Det är här jag tror att de gamla journalisterna vill få tankar att gå bland publiken - dvs associera Swish med (tomt och meningslöst) innehåll istället för vad det är: en finansieringsmodell.

      I krig är alla medel tillåtna sägs det, och en av de första sakerna man försöker eliminera för motståndarna är ju deras peningförsörjning. Det är ju på samma sätt som vänstern jobbar hela tiden - pressa arbetsgivare att säga upp anställda som inte har rätt "värdegrund", få det att verka som om kunder tar avstånd från en företagare genom att fåtal hör av sig till kundtjänst eller direkt till medarbetare, få företagare svartmålade genom kampanj till deras kunder och leverantörer osv osv.

      Vi kommer att få se en upptrappning på den här fronten framöver, det är jag helt övertygad om.

      Radera
    3. "Om däremot regeringen ser till att människor med avvikande åsikter exempelvis avmonetariseras från Youtube är vi rätt långt från ett demokratiskt samhälle"

      Med andra ord: vi är långt ifrån ett demokratiskt samhälle.

      Eller som det heter nuförtiden: vi lever i en liberal demokrati

      Radera
    4. "Associera Swish med (tomt och meningslöst) innehåll".

      Det är absolut syftet. Som att journalister på SVT eller Aftonbladet skulle drivas av en högre grad av idealism. Det tror inte jag att de gör, och skulle vilja gå så långt som att nästan alla som funderar igenom skillnaden kommer till samma slutsats som jag.

      Det där är också intressant, att vänstern i högre utsträckning försöker skrämma folk till tystnad. Swishjournalistik-alternativet tar udden av hotet. Även om varken Modiri eller Haveristerna i mina exempel är höger på något sätt är det nog ändå vanligast.

      "Vi lever i en liberal demokrati".

      Ordet liberal var till skillnad från övriga världen ett högerbegrepp för bara några år sedan, men efter att de två riksdagspartier som kallar sig liberala gått från höger- till vänsterblocket börjar vi anpassa oss till omvärlden där det är helt naturligt för en socialist som Bernie Sanders att kandidera för liberala partiet.

      Radera
  2. Väl sammanfattat, som vanligt. Det är så sjukt att ingen av partierna i regeringen ens har en start till en vision om att begränsa mediastödet, eller ska vi kalla det slöseriet med våra skattepengar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl ännu ett område där partierna gynnas av att tokerierna fortsätter. Eller, om man vänder på det, det parti som föreslår minskat stöd till tidningar och public service kan förvänta sig en rejäl uppförsbacke i nästa valrörelse.

      Radera