torsdag 21 november 2019

”En gratis donation”

Jag har kritiserat MUCF:s bidragsregn förut, men problemet tycks bara bli värre och värre. Den här uppmaningen kommer från Feministiskt Initiativs ungdomsförbund, men kunde komma från vilket håll som helst.


Nog är det lite oroväckande att de som vill bli morgondagens makthavare (och troligen blir det, bara inte i det partiet) kallar statsbidrag för ”gratis donation”. Jag kan ha lite andra invändningar också, t ex slutsatsen att alla som inte är feminister är att betrakta som fascister, men jag skulle i och för sig bli förvånad om de börjar nyansera sin bild av verkligheten just nu.

Men felet är inte ungfeministernas utnyttjande av systemet utan att systemet överhuvudtaget existerar. Man behöver alltså inte ens betala för medlemskapet, det räcker med att klicka på en länk och skriva upp sig på en lista, och du kan parallellt med FI-medlemskapet vara aktiv i feminismens politiska gren Vänsterpartiet.

Om det av någon absurd anledning finns skäl att ge statsbidrag för att en förening har medlemmar måste det självklart kosta något för medlemmen och rimligtvis bör inte staten betala mer än vad medlemskapet kostar. Med ett helt kostnadsfritt medlemskap inbjuder man verkligen till fusk. Jag undrar hur många FI-medlemmar som inte har en aning om att de är med, lite som när minister Shekarabi styrde SSU.


Rimligast är dock att den som vill vara med i en förening, en politisk intresseorganisation eller folkraceklubb, betalar vad det kostar. Så kan skattepengarna istället gå till äldrevård, lärare, järnvägar och annat som hela samhället har nytta av.

16 kommentarer:

 1. Så.. Vad krävs för att sätta upp en sån här organisation själv?

  Jag kan tänka mig lite "gratis pengar" och om folk börjar göra detta så borde systemet ändras (om det inte kraschar först då).

  Sparos-ungdomsförbund, ingen krav på vilka som ska vara med och vi lovar att göra något roligt för någon för pengarna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är precis så många organisationer startas. Sedan kallar man den inte ViGjordeDetFörPengarna IFK, men det är så det är.

   Radera
 2. Ska man in i Riksdagen gäller det att i ett tidigt skede ha koll på alla möjligheter som finns att utnyttja systemet samt för maximal bidragsintäkt gärna involvera anhöriga.

  Vi kör en Utredning på det.

  SvaraRadera
 3. Det är förmodligen enbart en slump att Medborgerlig Samling är det enda parti som har i programmet att avskaffa den här typen av påfund.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om ifall du har rätt där.

   Radera
 4. Denna blogg är ett måste på förmiddagen. En skrivning av typ"För dig är det helt gratis men vi får 1000kr i statsbidrag" är faktiskt en förolämpning mot innevånarna i en gorilla bur.

  mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om de tänkt igenom detta. Kanske är det så att har man aldrig betalat skatt (åtminstone inte på ett icke-skattefinansierat jobb) ser man inte sambandet.

   Radera
 5. Skrattade högt åt formuleringen att vi har två alternativ här i världen, feminism eller fascism. Måste ta mig en rejäl funderade på vilken sida jag ska välja här.

  I övrigt så får det mig att tänka på begreppet "avancerad bidragsplanering" som användes av och till när jag spenderade några år på socialtjänsten på rätt sida av skrivbordet. Ett begrepp som även spiller över på många individer utanför myndighetsutövningens korridorer. Inte för att det i detta fall skulle vara särskilt avancerat, blir mest chockad över att det är ett alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju blivit poppis att kalla allt man ogillar för fascism, och i den kontexten ser jag helt enkelt feminism som fascism.

   Ja, när man på 80-talet bildade popband eller rollspelsklubbar och skrev upp folk som inte var med bara för att få mer pengar från något studieförbund hade man åtminstone en vetskap om att det var regelvidrigt. Nu skäms man inte utan går ut på Facebook och ber folk hjälpa till.

   Radera
 6. Kommunister och andra åt det hållet har ju en allmän tro att skattepengar uppstår ur tomma intet. Därför ser jag inte dessa formuleringar på aningen tafflig svenska som något att höja ögonbrynen åt. Speciellt inte när det är ett ungdomsförbund som ligger bakom det hela, deras förslag och formuleringar brukar oftast hamna något "upp i det blå". Komiskt var det i alla fall, även om det säkerligen inte var tanken med inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kan de verkligen tro det? Okej att de tror att medborgarna alltid gärna betalar mer skatt så att det bara är att höja skatten om det sinar, och därmed också tänker bort Lafferkurvan, men att pengarna kommer någonstans ifrån förstod jag när jag var sju år.

   Radera
  2. Jag har ingen annan förklaring tyvärr. De är emot företagande och vinstdrivande företag. Vem ska generera skattepengar när alla vettiga företag har flytt landet?

   Radera
  3. Jag vill tro mer om människor.

   Det där är en bra fråga! Kommer det till det läget antar jag att svaret är detsamma som i Venezuela - ingen.

   Radera
 7. Detta får mig att tänka på det gamla fina systemet kollektivanslutning.
  Som pågick i många, många år.
  Medlemmar i LO:s fackförbund blev tvångsanslutna till socialdemokratiska partiet och tvingades betala medlemsavgiften inbakad i fackavgiften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var fantastiskt. Och på något sätt är det väl fortfarande igång i och med att LO finansierar S, om än inte med en fast peng per medlem.

   Radera