fredag 8 november 2019

Kvällstidningarnas jultradition

Nu är det snart jul igen, en tid då man förvisso kan tänka på dem som har det svårt, men kvällstidningarna drar det alltid ett hack för långt. Förra året skrev de (och jag) om Marianne, 38, som inte hade råd att fira jul med sin dotter.

I år fick jag ett tips i kommentarsfältet om Renée, 50, som känner sig kränkt av Ö&B:s reklamfilm om julklappar. ”Den är ett hån mot oss som inte har råd.

Sa du Ö&B?

Hon lever på 6000 kr i månaden, vilket lustigt nog är ungefär lika mycket som jag själv gör av med, helt självvalt, och även om jag inte har några som helst problem att klara mig på det utan tvärtom skulle kunna dra ner på mina utgifter förstår jag att Renée får slita lite för att försörja sig och sin son ifall det är hennes bruttoinkomst före bostadsbidrag och hyra (jag tror ni anar min tveksamhet här).

Det får vi inte reda på eftersom artikeln i vanlig ordning inte innehåller en enda kritisk fråga. Eller jo förresten – till Ö&B! Japp, de får helt oironiska frågor om sitt ansvar för människor som inte har råd med julklappar och hur Ö&B tror att dessa upplever reklamen.


Tillbaka till Renée. En anledning till hennes låga inkomst tycks vara att Försäkringskassan tycker att hon är arbetsför medan Arbetsförmedlingen inte gör det. Jag kan inte bedöma det, men orsaken till hennes problem är en trafikolycka för 35 år sedan och bevisligen har hon jobbat sedan dess. Hon kanske inte kan dansa balett, men hade hon fått en krona varje gång hon bytt profilbild på Facebook skulle hon bada i pengar. Hon finns också på Instagram när hon inte sitter och självkränker sig framför tv:n.

Vidare har hon haft råd att skaffa sig ett par blaffiga tatueringar, men det kanske räknas som livets nödtorft. Den son som hon inte har råd att ge ”en endaste julklapp” är för övrigt vuxen – ännu en detalj skjutjärnsjournalisten glömde att berätta. Men mycket annat får vi veta, som att Renée verkar kränkas av att andra har kläder:
Folk köper kläder som de inte ens hinner använda, jag minns inte ens senast jag köpte ett nytt plagg.
Men offerkoftor verkar hon ha så det räcker och blir över.

18 kommentarer:

 1. Jag kan faktiskt också ärligt påstå att jag inte heller minns sist jag köpte ett nytt plagg.

  Man får ju typ allt man vill eller inte vill ha i presenter från släkt å vänner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att vuxna människor med stabil vikt inte gör av med särskilt mycket kläder. Visst sliter jag ut jeans och strumpor, men i gengäld har en del t-shirts och kostymer hängt med sedan tidigt 90-tal.

   Radera
 2. Imponerande att du lever på runt 6000 kr i månaden Micke. Själv har jag snittat på 21000 senaste sex månaderna men jobbar mig neråt. Hur fördelar sig dina utgifter på boende, mat, transport, nöjen, övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga purfärska siffror, men mellan tummen och pekfingret är det 4000 kr på boende, 700 kr på mat, 1000 kr på transport, 300 kr övrigt.

   Radera
 3. Är inte den generationen ganska lurad av sossarna/staten? Växt upp i framtidsanda och statens varma famn för att sedan vakna upp till verkligheten? Naivt - javisst men det verkar vara så många som hamnar här. Diskuterade detta med min 70-åriga far häromdagen. Han har kass pension och hade förväntat sig mycket mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar hon som blivit kränkt av Ö&B är hon bara ett par år äldre än mig och jag känner mig inte ett dugg lurad av sossarna, även om de försöker. Borde vara ett större problem hos 70-åringarna som växte upp med Erlander. Vem låter sig luras av Ygeman och Morgan Johansson liksom.

   Radera
 4. Haha. Micke jag vet att kärleken inte alltid är beavarad men jag kan ändå inte låta bli att bli lite kär i dig ibland. ;D

  "Hon kanske inte kan dansa balett, men hade hon fått en krona varje gång hon bytt profilbild på Facebook skulle hon bada i pengar. Hon finns också på Instagram när hon inte sitter och självkränker sig framför tv:n." Är ju briljant skrivet!


   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är heterofil ;-).

   Alltså, just det där stör mig så mycket. Jag har själv inte haft särskilt fysiska anställningar utan praktiskt taget suttit vid en datamaskin och tycker att om man klarar att sitta på sociala medier och byta bild en gång i kvarten, dela en massa meningslösheter och fylla i undersökningar av typen "Om du levde på savannen, vilket djur skulle du vara?", då kan man knappast hävda att ett whiplashskada man fick på 80-talet, när man var 15 år, omöjliggör lönearbete. Även om man tidigare haft ett jobb man inte längre skulle klara. Tänk utanför boxen, människa...

   Radera
 5. 6000 är ingen hög siffra, å Svenska priser är höga om man jämför mot världen. (Norge oräknat) Men någonstans känns det som att frågan kanske skulle bollas vidare till Arbetsförmedlingen och sjukvården, som inte kan göra så att hon finner en fungerande plats.
  Det ÄR synd om henne, men det är inte ÖoB:s fel. Det är även synd om oss andra, som måste betala år efter år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om siffran 6000 är vad hon har kvar netto efter att de fasta utgifterna är betalda (och det tror jag, med tanke på hur friserad artikeln i övrigt är) ser jag inte alls att det skulle vara synd av henne av ekonomiska skäl. Men det kan ju vara synd om henne ändå, för att hon helt saknar kunskaper i hushållning eller om whiplashskadan plågar henne.

   Om det finns jobb hon klarar, och det tror jag säkert, känns det inte i första hand som Arbetsförmedlingens eller sjukvårdens ansvar utan hennes, men visst vore det fint om hon kunde få hjälp med det.

   Radera
 6. Vad kan jag säga, annat än att det finns en god anledning till att jag i princip har slutat läsa Sveriges media. Och jag skulle absolut aldrig i livet betala för dyngan.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon enstaka artikel kan man läsa, antingen för humorns skull eller för att få en inblick hur de förhåller sig till fakta, men det förutsätter såklart att det inte kostar pengar.

   Radera
 7. Tycker inte dugg synd om henne. Har hon inget eget ansvar att fixa till sitt liv?
  Hjälper väl sällan att tycka synd om sig själv..
  Utan att veta kan jag tänka mig att hon lägger mer än 50% av sin vakna tid åt ren skit. Titta på tv, gnälla, kolla om hon fått några "likes" osv osv.
  Fan det verkar som att väldigt mångas liv kretsar runt "likes" och sociala medier.. Som i mångt o mycket är helt bortkastad tid..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon borde ha betydligt mer ansvar för sitt liv än vad Ö&B har, men till henne kom inga frågor om ansvar i artikeln.

   Och ja, jag scrollade hennes sociala medier tror din procentsats är i underkant.

   Radera
 8. Jag undrar hur någon på Aftonbladet tyckte att detta var ämne för en bra artikel. Jo det är synd om folk med kronisk smärta, men det vet vi redan. I.o.f.s verkar vinklingen vara att det är synd om henne för att hon har 6000 kronor att leva för. Om vi bortser från smärtan borde hennes liv vara angenämt. Av följande anledning: om man har 6000 kr per månad att leva för, har man mycket fritid. Med en låg lön, motsvarar 6000 kr ca 30-40% anställning? (Är det för lågt räknat?) Fantastiskt vad mycket härlig fritid! Sedan tänker jag att det är ganska destruktivt av Aftonbladet att implicit uppmuntra till att tycka synd om sig själv, det blir ju lite av en norm att lida. Slutligen undrar jag vid vilken summa per månad är det synd om en. 10000 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade de fokuserat på den kroniska smärtan hade den kunnat vara relevant. Istället handlar den om att hon inte har råd att ge sin vuxne son julklappar och tycker att Överskottsbolaget borde tänka på det när de utformar sin tv-reklam.

   Jag tror inte att hon jobbar alls, så de 6000 kronorna är knappast lön utan någon form av bidrag. Inte heller det behöver vara fel, såvida inte Försäkringskassan har rätt, att hon är arbetsför.

   Aftonbladet skiter garanterat fullkomligt i hur Renée framställs eller att deras snyftartikel kanske är det sista hon behöver.

   Jag tror inte att det finns en fast gräns, men med tanke på tidningens väldokumenterat flexibla inställning till fakta vill jag åtminstone veta hur de räknat.

   Radera
 9. Ja Micke, vet inte vad man ska göra åt saken..
  Jag ser om min egen borg och försöker skydda mig bäst jag kan.
  Gillade den där örebro grabben du lade upp länk på i tidigare inlägg. Mer sånt folk i politiken!

  Jag invester lite här och där för att skydda mitt kapital.
  Köpte ett lån hos lendify härom dagen. Liten skvätt av ett lån på 30k. Någon hade lånat till en semester, ränta 9,45% på 6 år.

  Ok tänkte jag värt risken att låna ut en slant till det puckot..
  Rätt eller fel får visa sig.

  Skulle jag själv ha lånat pengar för en resa skulle jag nog haft ångest hela den semestern. Nä då sitter jag hellre på en stubbe i skogen och bara glor rakt ut..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus Allard, Örebropartiet. Ja, det är en kul kille.

   Låna 30000 kr till hög ränta till semester tillhör definitivt situationer man inte bör försätta sig i. Förstår inte hur man ens får idén. Låna till spel eller en bil går åtminstone att argumentera för, men en semester avkastar garanterat inte en krona.

   Radera