söndag 1 december 2019

Inte bara svenska socialister

Norge har ett upplägg som heter BSU, ”boligsparing for ungdom”, som går ut på att man kan spara till sin första bostad, skattesubventionerat och med hög ränta. Sparandet är tidsbegränsat till 33 år. Dvs, du får behålla sparkapitalet även när du är äldre, men du kan inte längre peta in nya pengar i systemet, och eftersom det finns maxbelopp både på det årliga och det maximala sparandet gäller det att vara ihärdig.


Jag ser flera fördelar. Ungdomar lär sig tidigt att spara och slipper leva på sina föräldrar när de är 30. Skattesubventioner är alltid tveksamma, men det är i alla fall bättre att subventionera sparande än lånande, som i Sverige.

Men alla håller inte med. Sosialistisk Venstres finanspolitiska talesman, Solveig Skaugvoll Foss, 23, tycker att systemet ”belönar unga som redan är rika nog att kunna spara.


Nej, Solveig, så här är det. Alla som tjänar mer än vad som krävs för att överleva i form av mat och värme kan spara. Sedan väljer en del att inte göra det. Kanske drar jag för stora växlar på utspelet, men när SV säger sig vilja bekämpa orättvisor och menar att BSU är orättvist eftersom alla inte kan spara måste väl målet vara att alla ska ha så dålig privatekonomi att sparande blir ogenomförbart?

Gudskelov är Sosialistisk Venstre ett litet extremistparti som balanserar på fyraprocentsspärren, men det är ändå lätt att hålla sig för skratt eftersom de har suttit i regeringen i modern tid och rätt som det är börjar någon lyssna på dem igen.

Tack Aktiesvorsken för uppslaget!

14 kommentarer:

 1. Ja, alltså den där tanken att bara för att vissa inte klarar av eget ansvar, då ska banne mig ingen få göra det. Den tanken finns ju fortfarande i hög omfattning i (S)verige. Bra är när alla har det lika ja dåligt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar faktiskt så, och på samma sätt är olika utfall liktydigt med orättvisa.

   Radera
 2. appropå Norge och utlandet. Jag önskar ödmjukt få höra vilket land du tänkt vilja flytta till?
  Får jag ge dig lite tips?
  Sydostasien
  Afrika
  Tjeckien
  eller lyxvarianten:

  Karibien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer när biljetten är beställd, men jag kan väl säga att jag i princip bestämt mig, så även om det är kul med tips är det nästan i senaste laget.

   Radera
 3. Om medborgarna sparar och sköter om sin egen ekonomi så blir det svårare för staten att knuffa in dem i den beroendeställning som åtminstone renodlade socialistiska partier ogenerat säger att de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl så. Jag kan för lite om Sosialistisk Venstre för att uttala mig, men svenska Vänsterpartiet tycker jag är befriande tydliga med att de "på sikt" vill avskaffa det privata ägandet helt.

   Radera
 4. Såklart är det bättre att subventionera sparande än lån. Mycket bra poäng där! Jag har normalt väldigt väldigt svårt för subventioner men det här känns som att det kanske skulle kunna vara en bra grej.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet för lite för att våga säga det. Jag är precis som du allmänt skeptisk till subventioner. Det brukar inte bli bra när staten ska försöka styra medborgarna åt ena eller andra hållet, även om detta är bättre än den svenska modellen.

   Radera
  2. Tveksamt att kalla det subvention faktiskt. Det är ju ingen kostnad för staten, utan man har bara valt att inte beskatta det lika hårt. Norge har generellt t.o.m sämre incitament för sparande än Sverige har.

   Radera
  3. Är inte uteblivet skatteuttag själva definitionen på subvention?

   Svårt att jämföra två länder rakt av. Jag gillar de svenska sparformerna KF och ISK, men har alltid tyckt att det är vansinne att gynna lånande med skattelättnader. Om det bra tar ut det dåliga kan diskuteras.

   Radera
  4. Inget skatteuttag för att andas, är då luft subventionerat?

   Radera
  5. Ja, ifall det är normaltillståndet. Om alla i samhället tvingas betala en luftskatt med undantag för ungdomar, rika eller låginkomsttagare har man infört en subvention för dem.

   Radera
 5. Spara, nu när du tänkt flytta från Sverige hur gör du med ISK? Som unikt svenskt påhitt så anger banker att kontot med automatik omvandlas till vanlig depå vid såna lägen. KF påverkas inte om jag förstår rätt, så har du redan sedan många år flyttat över (enbart köpt) i KF lite pö om pö, eller du är det kanske så enkelt att du aldrig öppnade ISK från början.
  Är tanken att du behåller Avanza (?) även framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har både KF och ISK, men merparten av innehaven ligger i KF, så det är inget stort problem.

   Har inte satt mig in så mycket i de här bitarna, så jag får återkomma med detaljerna kring konton och banker.

   Radera