måndag 2 december 2019

Världens sämsta affärsidé

Jag vet vad ni tänker. ”Världens sämsta affärsidé” är det många som påstår sig ha hittat, eller för den delen själva kommit på. Är det att sälja sand i öknen eller plockmat på Parkinsons-konvent? Om just den sanden inte finns i den öknen kan det ändå gå, och Parkinsons-patienterna kan ju vilja dra igång matkrig, men försök hitta marknaden för hiv-smittad sperma.


Ja, det är helt sant. Världens första och hittills enda spermabank specialiserad på hiv-positiv sperma har öppnats på Nya Zeeland för att ”minska den stigma som drabbar människor som lever med viruset”. Jag är inte ute efter att skuldbelägga eller göra mig lustig över sjuka. De kan ju vara kanonmänniskor, men precis som att en hjärtpatient hellre byter till sig ett hjärta från en elitidrottare än från Agda, 93, lär aspirerande mammor föredra frisk säd framför hiv-smittad.

Jag menar, hur lite smitta är acceptabel? Om alternativet är friskt är svaret rimligen noll, även om någon räknat ut att den här sperman inte ska resultera i hiv-positiva barn. Och vad vill man uppnå? Minska-stigma-teorin tror jag vad jag vill om.


Har inte initiativtagarna The New Zealand Aids Foundation, Positive Women Inc och Body Positive något bättre de kan lägga pengarna på än detta ryska rouletteprojekt? T ex att informera människor om hur de ska undvika att bli smittade.

22 kommentarer:

 1. Kan det möjligen vara samma tanke som när HIV-smittade män har samlag med babies och tror att de skall bli av med smittan ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte för då handlar det ju om ren okunskap i kombination med dumhet. Har svårt att tro att en organisation med "Aids Foundation" i namnet inte är rätt insatta i detta virus.

   Radera
 2. Sparo, jag trodde jag hade hört allt, men du mig tagen på sängen.

  Finns det ett tillfälle då man skulle överväga att besöka den kliniken, Sparo?
  Jag tänker på ett tillfälle: när man blivit nekad sin begäran på de andra klinikerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste erkänna att mina kunskaper om spermabanker är obefintliga. Kan man bli nekad? OM det är så och man nekas precis överallt skulle jag nog fundera över om det här med föräldraskap verkligen är för mig.

   Radera
  2. Jag tror (har hört men minns inte var) att det beror på att kvinnor i nz med hiv inte får ta donerad sperma från vanliga kliniker och det är enklare att göra en "hiv-klinik" där även fadern är smittad än att ändra lagstiftningen som förbjuder dem från att använda osmittad sperma.

   Radera
  3. Det här blir ju bara värre och värre. Kalla mig konservativ om ni vill, men jag tycker inte att hiv-smittade kvinnor ska inseminera varken frisk eller sju sperma.

   Radera
 3. Tänk om energin kunde riktas lite bättre? Det finns så många som håller på med så mycket. Lite fokus på saker som verkligen behöver rättas till i världen så tror jag att mycket skulle kunna åstadkommas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varje grej man gör fel stjäl tid, energi och/eller pengar från sånt som behövs. Tur att man gör rätt ibland ;-).

   Radera
 4. Ja, det var helt klart dagens WTF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte säker på det, det finns mycket som tävlar i den kategorin :-).

   Radera
 5. Är du inte lite orättvis nu? Det kan ju bli som med Sveriges så kallade migrationspolitik, alltså att de oerhörda vinsterna visar sig fast långt in i framtiden :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är överhuvudtaget inte inne på kronor och ören i första hand utan tänker på risken för hiv-smittade barn - helt och hållet i onödan.

   Radera
  2. Fast det är typ inget problem i dag längre (om du har råd med medicin), så länge barn får medicin så kan de leva ett normalt liv. Förutom att de kan smitta andra.

   Radera
  3. Ser du några fördelar gentemot att skaffa barn utan obotliga virus? Även om det går att få till ett normalt liv med hiv finns det knappast ett egenvärde i att ta risken bara för att "minska den stigma som drabbar människor som lever med viruset".

   Radera
  4. Ja helt klart. Hela debatten handlar ju om det är så att hiv-smittade kvinnor har samma "rätt" till att skaffa barn som alla andra kvinnor.

   Samma sak kan man ju diskutera med alla sjukdomar som är ärftliga och/eller funktionshinder.

   Radera
  5. Alla med funktionshinder? Tycker du hiv-smittade kvinnor som skaffar barn som riskerar att födas med viruset är att jämställa med om en döv skaffar barn? Det är i så fall till att måla med väldigt breda penslar, även om jag såklart är med på att det finns gränsfall. Hiv är i mitt tycke inte ett sådant.

   Radera
  6. Nu svara jag på vad de handlar om inte vad jag tycker.

   Dövhet kan du "fixa" med cochlea implantat, precis som du kan "fixa" hiv problematiken med medicin. Du kan däremot inte fixa exempelvis cp-problematiken eller liknande funktionshinder. Så rent logiskt borde man inte låta de grupperna skaffa barn (för "barnetskull") om man inte ska tillåta hiv-smittade kvinnor skaffa barn av samma anledning.

   Radera
  7. Nu börjar jag bli lite trött på ditt sätt att "fylla i" mina slutsatser och sätta citattecken runt uttryck jag inte använt, gissningsvis för att det ska låta som att jag sagt det.

   Nej, "rent logiskt" kan man inte likställa hiv med neurologiska sjukdomar. Jag har inte gjort det och om du gör det har du - rent objektivt - fel.

   Jag tror att jag tömt ut mina åsikter i ämnet och om du inte accepterar dem kan jag inte göra så mycket åt det.

   Radera
 6. Tycker att du helt missar poängen i nyheten. Sperman är ju inte hiv-positiv och mottagaren kan inte bli smittad, eftersom behandlingen är helt effektiv. Hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är bara "incredibly low". Jag tänker att detta inte är höljt bortom alla tvivel:

   "It is important to note that this does not mean that the person is ‘cured’ of HIV. That said, it does mean that they cannot transmit the virus to anyone else, even through exposure to blood, unprotected sex, or childbirth."

   Myndigheter och forskare har sagt "Ojdå, vi hade visst fel" efter att ha låtit betydligt tvärsäkrare än så.

   Radera
 7. ”Det finns ingen risk för överföring av hiv vid sexuella kontakter, om personen med hivinfektion har en välbehandlad hiv, även då kondom inte används. Det visar den senaste forskningen om smittsamhet vid behandlad hivinfektion. Därmed finns det numera inga krav på att en person med välbehandlad hiv informerar sina sexualpartner om hivinfektionen. Dessa individuella förhållningsregler avgör den behandlande läkaren.” - Folkhälsomyndigheten

  Du får tro vad du vill. Jag tror du har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får också tro vad du vill. Och om du behöver nyttja tjänsterna hos en spermabank kan du antingen välja mellan en med friskt blod och en med hiv-smittat. Jag tror vad jag vill om vad du väljer.

   Radera