fredag 6 december 2019

Att-göra-mani

Jag tror att det framgått att jag är torsk på att göra listor. Jag skriver upp vad jag ska ta med mig, vilka jag ska kontakta och jag handlar aldrig utan att ha med mig en lista. Men mest av allt gör jag listor på vad jag ska göra. I stort sett varje dag skriver jag en lista på dagens uppgifter. Det behöver inte vara rena arbetsuppgifter, bara saker jag vill få gjort.


Det går ju att lägga nivån varsomhelst, jag skriver inte upp att jag ska borsta tänderna eller vattna blommorna. Det kan vara allt från en text som ska skrivas till en kompis jag måste ringa. Vanligtvis landar jag på 5-10 uppgifter per dag. Någon tar två minuter, någon två timmar och någon bli inte gjord alls.

Men nu har jag mött min överman i listvärlden (vore jag vitsig skulle jag säga att jag överlistats, men det är jag inte). Av någon anledning fick jag upp ett Youtubeförslag med en kille som bestämde sig för att springa ett maraton utspritt på ett dygn och däremellan få bort punkter på sin att-göra-lista. Sjutton minuter och jag blev trött bara av att titta på.


En av hans punkter, att sätta upp en tavla, tog tio minuter och det hade han tänkt göra i två år. Så är det, att få upp det på listan är ibland halva jobbet, och det är så himla mycket mer tillfredsställande att göra saker till 100 procent än till 97. Ändå väntar många med att skruva fast ett dörrfoder tills de ska flytta. Det är så dags då!

Jag blir faktiskt inspirerad och funderar på om jag inte skulle försöka sätta upp dubbelt så många punkter en dag bara för att se om det blir mer gjort. Annars är det lätt hänt att jag såsar bort tiden på Youtubevideos av när andra betar av sina listor. Jag är lite dum där.

12 kommentarer:

 1. Jag har synlig isolering fortfarande kring den nya ytterdörren i hallen, 5 år sedan den byttes. Men det beror naturligtvis i sin tur på att hallen/köket ännu väntar på renovering i övrigt (golv/tak/väggar/foder osv). Vilket år som helst nu ska det fixas...ska bara exekvera FIRE först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen känslan, men i den här bostaden har jag faktiskt skärpt mig och sett till att göra klart sånt där efter hand. Någorlunda.

   Radera
 2. Brukar skriva upp listor när jag har längre ledighet, för det är så jäkla skönt mentalt att färdigställa de där grejorna som jag har skjutit upp under lång tid. Ofta är det städ- eller reparationsuppgifter. Eller att redigera färdigt något fotografi som ska sättas upp på väggen.

  För mig är listor ett väldigt bra sätt att få den typen av saker gjorda. När jag handlar behöver jag också listor annars glömmer jag hälften av det som ska inhandlas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utan listor tycker jag att det finns risk att grejer inte blir gjorda, inte för att de behöver vara svåra utan för att man helt enkelt inte tänker på dem när man har tid. Listorna ger struktur som i sin tur ger effektivitet.

   Men när jag handlar mat händer det att jag glömmer grejer som STÅR på listan och då blir jag rätt besviken på mig själv.

   Radera
 3. Videon var det roligaste jag har sett på länge 😊 Jag använder mig också av listor. Att springa mellan punkterna är dock inget jag har provat. Men för min del får det bli en mil och begränsas till dagtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det närmaste jag kommit till sån där löpning är att jag försökte springa en mil var tredje timme under ett dygn. Började vid midnatt, men gav upp efter femte milen. Mest för att magen inte ville längre.

   Men då var det jävlar inte tal om att göra något annat mellan passen än att bada, vila och äta.

   Radera
 4. Jag läste någonstans för länge sedan att när man skriver ned något så fastnar det och det ökar därmed sannolikheten att faktiskt få det gjort. Och det tycks faktiskt stämma att det är så.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig fastnar både text och siffror på det sättet. När det gäller att-göra-listor tror jag mer att det handlar om att få stryka punkten. Annars lyser den mig i ögonen och det är fusk att stryka utan att göra.

   Radera
 5. Härlig video! Listor är det som får världen att snurra. Jag har också en "att göra-burk" med lappar för saker som får ta max en timme att slutföra och som inte är beroende av yttre faktorer som veckodag eller klockslag. Man tar en slumpvis lapp då och då, och fixar det som ska fixas.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken kreativ variant! Och det händer aldrig att du låter lappen glida tillbaka i burken och tar en ny ;-)?

   Radera
 6. Älskar listor! Har t.ex. en excelfil med barnens alla skors invändiga mått så att jag kan se i god tid när de börjar närma sig för små. (När jag för X:te gången mätte barnens fötter OCH skorna bestämde jag mig för att det var bättre att mäta skorna EN gång (när de var nyköpta), föra in det i ett excelblad och därefter bara mäta barnens fötter. Med formler i excelbladet blev sedan raden färgmarkerad när utrymmet i skorna började bli för litet. Man kan ju förstås också vänta tills barnen säger Aj skorna är för små, men det är inte riktigt så jag funkar :)
  Har att-göra-lista i en app som går att ta upp i både datorn och mobilen, skulle ha svårt att klara mig utan den. Kan göra listor och underlistor, färgmarkera och tagga alla uppgifter helt valfritt. Lätt att lägga mer tid på listan än själva uppgifterna dock... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffigt med Excelfilen. Jag använder ett kalkylblad när jag ska köpa löparskor eftersom vikten per sko som anges på nätet inte är baserad på min storlek, så då får man räkna om för att jämföra med befintliga skor.

   Men när det kommer till att-göra-listor är jag konservativ. Där vill jag ha punkterna på papper så att jag kan stryka dem fysiskt. Har inga färgmarkeringar, men lite olika symboler för olika saker, beroende på om det är en uppgift för bevakning eller om jag kan göra den när jag vill. Och jag tror faktiskt att det sparar mer tid än det tar.

   Radera