Men nu är det 2-3 månader sedan jag
köpte mjukt bröd (vid knäckebröd drar jag gränsen). Jag försöker
både förfina befintliga recept och testa nya. Den här gången blev
det ett nytt recept där jag blandade råg, havre och vete. Inte
unikt, men gott.
Ingredienser
smör/margarin, 50 gram
jäst, 50 gram
vatten, 5 dl
salt, 2 tsk
sirap, 2 msk
havregryn, 3 dl
rågsikt, 7 dl
vetemjöl, 6 dl
Smält smöret, häll i vattnet, värm
upp till 37 grader, lös upp jästen i vätskan. Inget nytt så långt
för så börjar nästan alla mina recept.
Därefter i med salt och sirap.
Och så gryn och mjöl.
Rör om med degkrokar. Låt degen jäsa
under bakduk i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Knåda den till två stora limpor och upp med dem i en långpanna. På
med duken igen och ytterligare en halvtimmes jäsning.
Slå på ugnen på 200 grader så att
den blir varm tidigast när halvtimmen gått. Släng in pannan långt
ner och låt den gräddas i 15 minuter. Sedan flyttar du upp pannan
till den övre delen av ugnen så att det blir en bra yta. Låt den
stå där tills den är färdig, gissningsvis efter ytterligare 15-20
minuter.
Gillar formen på dessa, att det blir
riktiga limpor i bra format. Har en förmåga att få limpor att
välla ut så att brödskivorna blir 2 cm breda, alltså som en halv
ostskiva. Man lär så länge man lever.
Det som framförallt saknas i min
matbrödsarsenal är ett bröd att ersätta formfranska med, om jag t
ex vill göra varma mackor eller fattiga riddare. Om någon har tips
på ett bröd ungefär som detta (fast gärna lite grövre) är jag idel öra.