Här kommer ytterligare ett recept från
kommentarsfältet, när jag efterlyste hembakta formbröd. Denna gång
en formfranska rekommenderad av Sara, men som vanligt gör jag några justeringar
(mest för att jag saknar en del av ingredienserna). Detta behövs i
min version:
jäst, 25 gram
vatten, 2,5 dl
ägg, 1 st (ska vara ett halvt, men de
är svårdelade)
smör/margarin, 1 msk
salt, 1 tsk
vetemjöl, 7 dl
Värm vattnet fingervarmt. Smula ner
jästen tills den är upplöst. Fyll på med ägg, smör och salt.
Rör om.
I med mjölet, degkroka tills degen är
smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Knåda ut luften och häll ner i en
smord bakform på 1,5 liter. Jäs i 30 minuter till medan ugnen värms
upp till 200 grader.
Pensla brödet med vatten.
Värm i nedre delen av ugnen tills
brödet har bra färg. I mitt fall tog det drygt 20 minuter.
Det var det hela. Egentligen ska man
garnera med vallmofrön, men kanske havregryn, som jag gjorde i ett
tidigare recept, också funkar. Det ska penslas med ägg (för
bökigt) och så ska det vara ”vetemjöl special”, men det reas
aldrig ut i de affärer jag handlar.
Det här var nog det närmaste jag
kommit en hembakt formfranska. Lite ”bräcklig” i konsistensen,
men det kanske hade löst sig med vetemjöl special eller bara ett
par minuter till i ugnen. Gott var det hur som helst.