söndag 13 september 2020

”Alternativ till kriminalitet”

Varje gång det pratas om kriminella gäng och yrkeskriminella säger ”förståsigpåare” att samhället måste ge dessa människor alternativ. Hur dessa alternativ ska se ut är de sällan eller aldrig särskilt tydliga med. För de har ingen aning.

Ni vet de där i skolan som rökte hasch, aldrig gick på lektionerna, inte fick ett jobb och började leva på att göra inbrott, bedrägerier eller indrivning? De vars liv var över innan 30, antingen bokstavligt eller i praktiken. Klart att det vore fint om samhället hade satt in insatser långt tidigare, men vilka?

Faktum är att det aldrig någonsin kommer finnas attraktiva alternativ för människor som inte har rika föräldrar, inte klarar skolan och är lite dumma i huvudet. Om de inte kan bli berömda artister eller idrottsproffs återstår det att bli hederliga låginkomsttagare, bo kvar i ett stökigt skitområde och transportera sig med kollektivtrafik och en rostig cykel.

Jag tror visst att man kan bli lycklig med det livet och tycker att det vore jättebra om de väljer det, men vill man till varje pris ha senaste BMW-modellen, en paradvåning i Stockholms innerstad och bada i kokain kommer man inte ändra sig för att Arbetsförmedlingen erbjuder ett truckkort som på sikt kan leda till en fast anställning på ett industriellt lager.

Jag tror inte heller att pengar är lösningen. Vi har vräkt pengar i ”utanförskapsområden” sedan jag gick på mellanstadiet. Skolorna där har fått mångdubbelt högre resurser än andra, det har plöjts ner pengar i kulturprojekt och ungdomsgårdar. Det har inte löst någonting. Inget av dessa områden är bättre idag än då. Antalet och andelen ungdomar som det går åt helvete för har bara ökat.

Så vad gör ”vi” då? Jag vet inte, men jag tror att det är dags att sluta låtsas som att alla problem kan lösas med morötter, och när inte de hederliga alternativen går att göra attraktiva kanske man ska lägga kraften på att göra de ohederliga oattraktiva. Högre och hårdare straff? Kanske, men framförallt måste samhället se till att risken att åka dit är så reell att den tas med i kalkylen.

Så tror jag, men här är jag öppen för idéer. Håll kommentarsfältet sakligt och trevligt!

41 kommentarer:

 1. Inför undantagsområden (specifika stadsdelar, kanske ner på kvartersnivå). Rent fysiskt söka igenom områden hus för hus efter narkotika, pengar, vapen et cetera samt ordentlig identitetskontroll. Inför sedan in- och utpasseringskontroll, ungefär som inrikespass, under en icke tidsbestämd period. Släpp på restriktionerna först när behovet inte längre finns.

  Fotboja alla som fyllt tolv år och ägnat sig åt någon kriminell verksamhet (om man har kränkt andra med våld, så åker den egna integriteten ut genom fönstret). Enkelt för polisen att se hur den fotbojade rör sig i samhället, och vilka andra fotbojade man träffar. Tar man av sig fotbojan på eget bevåg får man tillbringa tid på ett uppfostringsläger långt upp i landet tills man lär sig tala och skriva svenska, grundläggande matematik, sociala normer. De som fyllt 18 får dessutom lära sig ett hantverk som leder till ett jobb, inte nödvändigtvis på hemorten (alla behöver inte bli politiskt korrekta genusvetare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotboja kan funka, men undantagstillstånd och inpasseringskontroll kostar nog för mycket. Även om jag gillar idén att tänka utanför boxen och göra det radikalt.

   Radera
 2. Inte bara åka dit utan att göra precis allt liv svårt för de yrkeskriminella. Ta dem för småsaker (nolltolerans), processa så långt det går, stifta lagar där yrkeskriminella straffas hårdare för alla brott de begår, se till att ha ett överflöd av poliser i områdena där flera brottslingar rör sig för att visa att man är där.

  Men framförallt: Samarbete mellan myndigheter (Kronofogden, Socialen, Polisen, Försäkringskassan, Skatteverket, Tullverket) och gör hembesök hos de kriminella relativt ofta och konfiskera kontraband samt tillgångar som behövs för att betala skulder.

  Alla berörda myndigheter behöver gemensamt vara som en igel på dessa och inte släppa på trycket. Först då kommer de yrkeskriminella börja försvinna från våra samhällen, antingen slutar de och börjar jobba eller så sitter de i finkan...

  Just my five cents...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste jävlas med dem. Som det är nu gör man tvärtom. Antar t ex att ingen av de som upprättade privata vägspärrar i Göteborg nyligen har lagförts för det. På det sättet ger man dem legitimitet för händer inget var det i praktiken inte förbjudet.

   Radera
 3. Ser man på statistik så är det tydligt att etnisk och kulturell likhet samt nationell stolthet innebär lägre brottslighet. Alltså exakt motsatsen till vad nuvarande regering eftersträvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och fortfarande låtsas Löfven och andra åtminstone varannan dag att så inte är fallet.

   Radera
  2. Insåg jag redan för trettio år sedan, eftersom jag har bott och arbetat i ett av dessa områden i över tjugo år. Även om man försöker låta förnuftet tala, så till syvende och sist håller man på på sin familj, sin släkt, sitt folk och sitt land, en del mer en del mindre, många struntar i Sverige, deras känsla,respekt och hemmahörande är någon annanstans.
   Världen ser ut som den gör med förföljelser av olika folkgrupper, stridigheter p g a etnicitet och religion. Sverige kommer inte vara något undantag vare sig nu eller i framtiden.Sverige har under årtionden bundit ris åt sin egen rygg och inte insett att vi sitter på en krutdurk, det kommer fortsätta smälla.
   Har ingen lösning på problemet men tror inte att pengar och projekt räcker, varit med sedan slutet på sjuttiotalet och det har bara blivit värre trots alla miljontals kronor som rullat in sen dess.
   En sak som borde åtgärdas är att folk går hemma med bidrag. Många skogsområden är inte skötta idag,behöver åtgärdas, bärsäsongen skulle inte behöva importera arbetskraft, inte heller lantbrukare. Tror säkert att det finns fler områden som skulle kunna bidra med arbete till friska bidragstagare./M






   Radera
  3. Du skriver att Sverige inte insett, samtidigt att du insåg redan för trettio år sedan. Jag har samma bild. Att utvecklingen har gått åt fel håll har nästan gått att se år för år. Det är inte utan att jag undrar var politikerna var då. Mikael Damberg t ex, är uppväxt i min grannkommun och tretton dagar yngre än mig. Gick han med skygglappar hela sin skoltid och ungdom?

   Radera
 4. I vissa delar av landet verkar det som om kronofogden lägger beslag på allt av värde som vissa kriminella förfogar över. Funkar väl bara om de är skuldsatta, men det är ett litet steg i rätt riktning.

  Annars har jag filosoferat lite kring ifall man inte borde börja straffa folk exponentiellt hårdare för varje dom. Kanske med dödsstraff som slutdestination, fast där har jag inte kommit fram till en bestämd uppfattning ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter som en rimlig väg som inte kräver särskilt stora resurser.

   Jag håller med om att straff borde bli hårdare och hårdare (men drar gränsen innan dödsstraff). Har varit inne på samma vid P-böter. Har du parkerat på samma ställe där du fått böter tidigare är det uppenbart att du tycker att det är värt risken och skiter i reglerna. Kanske är det samma sak med kriminalitet.

   Radera
 5. Jag har varit en del i new York (pre corona) och där känner jag mig långt tryggare än i malmö. Där gick polisen för ett par decennier sedan direkt på småbrotten. Om jag minns rätt började de med plankarna i tunnelbanan. De resonerade som så att en plankare hade redan luckrat på sin moral.

  Husrannsakan hos alla plankare, kollade deras vänner och umgänge etc. De nystade så att säga upp en kriminell tråd och nu är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Det kräver större resurser från start, men lönar sig nog på sikt.

   Radera
 6. En grej, som jag undrar om man ens testat, är att införa ett system där skolor i utanförskapsområden inte har tillåtelse att anställa personal (lärare och övrig personal med mycket elevkontakter)som inte talar ren REN! svenska, i synnerhet inte i förskolan och lågstadiet. Men helst inte heller på mellan- och högstadiet heller. Det är ett stort problem att barn som är födda i Sverige fortfarande i mellanstadiet ofta har betydligt sämre ordförråd än jämnåriga barn med svensk bakgrund.

  Då de dessutom lever i samma grupp känner de inte ens till vad som bör anses som normalt. Barn tror att Sverige mest består av invandrare, har hört det talet själv av nyanlända tonåringar som inte sett annat. Har berättat att de bor i mycket speciellt område och att utanför deras förort finns en annan värld. Men de förstår inte vad jag menar (förstås). De får se senare.

  Nu lever de "lyckligt" ovetande en tid. Märks på ointresse för integrationsfrågor, problem uppfattas inte som sådana ens. Många som är födda här eller bott här mer än ca 5 år ser inte på sig själva som invandrare, de pekar istället på nyanlända som har mycket låg status bland invandrare. Detta efter de frågat vad ordet invandrare ens betyder. Inte självklart att förstå ordet fastän man är 13 år tydligen! De är anhängare av SD ofta men förstår inte att de själv utgör den grupp som många inom SD vill ska återvända till hemlandet. När jag påtalat detta blir de förvånade. "Jag är inte invandrare, jag har bott här hela mitt liv." Jaja, men tänker då i sitt stilla sinne, varför kan du inte prata ren svenska då, varför så efter i språkutveckling än jämnåriga svenskar, varför noll intresse för integration och världen utanför förorten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför lärare som undervisar barn inte alltid ska krävas att kunna perfekt svenska. En brytning är såklart okej, men språket bör vara klanderfritt.

   De elever som inte lär sig bra svenska kommer ratas på arbetsmarknaden, oavsett ursprung och tid i landet, om de heter Mustafa eller Markus.

   Radera
  2. De elever som inte lär sig bra svenska ratas på arbetsmarknaden ja och alternativet blir kriminalitet. Börjar tidigt. De kan värvas redan i 10-årsåldern och vara fullfjädrade redan innan man gått ut grundskolan.

   Språksatsningar i form av enbart personal i skolorna som talar REN svenska bör vara ett del av skyddet mot kriminalitet. Nu ser det annorlunda ut. Precis som de är mängder med invandrare som jobbar inom Arbetsförmedling, A-kassa och Migrationsverket så jobbar de även i skolor i utanförskapsområden. Barnen behöver inte lära sig svenska, de talar sitt eget språk med personalen.

   Märkligt hur lite detta uppmärksammas. Men det är en bra lösning för kommuner med hög arbetslöshet - kommunen anställer sina egna och behöver inte ge dem pengar utan motprestation. Visst är det bättre att jobba, men ändå en dålig lösning på sikt.

   Radera
  3. När jag gick i skolan satsades mycket på hemspråk. Det fanns en tro att bara genom att först lära sig sitt eget modersmål kunde man tillgodogöra sig svenskundervisningen. Idag tror jag inte att någon längre tänker så, men hemspråksundervisningen fortgår trots att den tar resurser som kunde användas bättre. Dessutom tid för dessa elever som kunde läggas på att lära sig språket i det land de bor.

   Radera
  4. Såklart beroende på typ av bransch men min erfarenhet är att engelska räcker om man jobbar på ett internationellt företag. Men om man bott i Sverige i 20år och inte kan svenska så kommer det såklart indikera att man är lite lat.

   Radera
  5. I arbetssammanhang kan engelska räcka, men för att bli en del av samhället tror jag inte att det gör det.

   Radera
 7. Frivilligt fängelse.

  Läste att "många" kriminella som dömts för brott samt utvisning inte kunde utvisas. Detta på grund av att vissa länder bara tog emot utvisade om de utvisats frivilligt.

  Så ett arbetsläger/fängelse som man slipper efter underskrift. Istället för att de går fria som idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om landet ifråga - och det händer - tar emot svenskt bistånd borde problemet vara lättlöst. För är man dömd till utvisning ska man givetvis inte ut i samhället en enda sekund utan transporteras direkt från fängelset till flygplatsen.

   Radera
 8. Sluta tänka i termerna straff. Skydda endast oss andra. Så fort någon medvetet skadar en annan eller dennes egendom låses han/hon omedelbart in en månad. En jourdomstol avgör om brottet är medvetet. Upprepas brottet fördubblas inlåsningstiden varje gång. Detta gäller även minderåriga. Dessa placeras på särskild anstalt med skola. Ev. skadestånd avgörs i efterhand av domstol liksom nu. Polisen koncentrerar sig på att ta fast brottslingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ingen motsats mellan straff och skydd.

   Det där med att låsa in minderåriga tror jag blir knepigt, men NÅGOT måste göras. En kriminell fjortonåring kommer inte bli en skötsam femtonåring dagen därpå. Dessutom får man inte vanliga straff i Sverige förrän man fyllt 21.

   Radera
  2. Kristersson är ju inne på samma spår när det gäller barn. Skillnaden är att han tar barnen p.g.a. föräldrarnas gärningar, jag p.g.a. barnens egna samt tidsbegränsat. I båda fallen krävs lagändring.

   Radera
  3. Att däremot hålla föräldrar ansvariga för minderåriga barns handlingar borde gå med nuvarande lagstiftning.

   Radera
 9. Jag gör som Sparo, jag tar med mig mina pengar och flyttar.
  Kommer att utvärdera läget i Sverige om några år och om det blivit radikalt bättre så flyttar jag tillbaka.
  Så möjligheten finns för Sverige att få in skattepengar åter igen från denna medborgare, men det återstår att se om någon praktisk ändring kommer att ske, att det observerbara blir en förändring, till det bättre alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några år räcker nog inte långt även om man skulle börja leta efter och hitta lösningar.

   Radera
 10. Jag tror på en ren diktatur vi har en redan men det är ju bara en demokrisk diktatur som jag ser det,vi får rösta på vilken diktatorg som vi vill ha.storfinansen styr o ställer så det spelar ingen roll hur vi röstar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite så känns det. När vi gick med i EU sa politikerna i de fem riksdagspartier som var för då (jämfört med åtta nu) att makten kommer att bli kvar i Sverige, men några år senare började de skylla allt på order från EU som vi inte kan göra något åt nationellt. Jag röstade visserligen nej, men känner ändå att jag vill reklamera.

   Radera
 11. Ikväll blir det floskelbingo när "klanbrottsligheten" ska penetreras av Mikael Damberg och hans undersåtar på SVT i Agenda. "Utredning", "det är inte ok" "socio-ekonomiska faktorer" är högt rankade ord, medan "ungdomsgård" är en runner up.
  Kanske det kommer att dristas "det är SD:s fel", nu när oljetankern ska vändas 180 grader innan valet 2022.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer ibland med på Twitter där alla (från höger till vänster) som ser agenda blir arga, förbannade, förtvivlade och illamående, och allt jag kan tänka är: Varför utsätter ni er för detta?

   Radera
  2. Sparo, det är helt enkelt deras raison d'etre

   Radera
  3. Att titta på SVT Agenda?! Nja...

   Radera
 12. Man skulle även kunna börja i den ände att man tittar på vem som bär ansvaret för dagens situation. Tjänstemannaansvar.
  Det är rätt uppenbart efter decennier att det Sverige gör inte fungerar, således bör motsatsen prövas. Sverige är ju paradiset för de som vill begå grova brott och dessutom nyttja statsbidrag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I övrigt bör man ju ifrågasätta om alla verkligen ska kunna bli politiker? Det måste införas kompetenskrav och krav på arbetslivserfarenhet. Strypa partistödet så att vi inte får byråkratpampar, utan folk som kan något, som vill något och som åstadkommer något.

   Radera
  2. Inte nödvändigtvis motsatsen, men i alla fall något annat än det som bevisligen inte funkar.

   Ja, samma sak med politiken. Om ständigt höjda politikerlöner inte ger bättre politiker är det dags att prova något annat.

   Radera
 13. Börja med att slopa alla rabatter på straff. Har man gjort fel ska man stå för det. Gäller alla. Sedan håller jag med ovan om att återinföra tjänstemannaansvar igen. Vi behöver förebilder som visar vägen genom att göra rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror lite på vilka rabatter du pratar om. Ungdomsrabatten tycker jag borde tas bort, men "mängdrabatten" är jag mer tveksam till. Om fem inbrott ska resultera i fem gånger så långt straff skulle det till slut kunna innebära att man får livstid för inbrott eller snatteri. Rättvist eller inte känns det märkligt.

   Radera
 14. "Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka."
  Hälsningar från Mona Sahlin
  i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001.

  SvaraRadera
 15. Det har tyvärr gått åt fel håll i många och om det nu går att vända denna utveckling så kommer det att ta många år, kanske flera generationer. Det hat som dessa kriminella individer känner mot polisen och resten av det legala samhället är så oerhörd stort och det kan man inte tvätta bort bara de blir bjudna av polisen på pizza.
  Vi måste först och främst sluta ta emot nya unga män som söker asyl i Sverige, vi kan inte ens ta hand om dem som redan finns i Sverige och många av dessa sugs in i de kriminella gängen. Begår någon asylsökande något brott så har de inget i Sverige att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror även att den där pizzan får motsatt effekt. En av anledningarna till det förakt de känner mot polisen och svenska samhället är att denna motståndare är vek och ovärdig. Att bjuda på pizza eller gå ner på knä för demonstranter minskar inte den känslan.

   Radera