tisdag 22 september 2020

”Bor det folk på landet?!”

Det här är Lorentz. Han är miljöpartist och sitter märkligt nog i riksdagen. Under skoltiden (Waldorfskola, ingen eftergymnasial utbildning) jobbade han extra som butiksbiträde. Sedan blev han politisk sekreterare på studentkåren och efter det politiskt sakkunnig. Sakkunnig på vadå?! Han tycks ju ha levt ett mycket skyddat liv i Stockholms innerstad (just nu Södermalm, var annars) och har inga märkbara kunskaper eller erfarenheter överhuvudtaget.

Jag följer inte Lorentz på Twitter och ingen annanstans heller. De enda gångerna jag ser honom i flödet brukar det se ut som i exemplet ovan. Han häver ur sig något som är så urbota dumt att att man först inte vet om han menar allvar, men när man läser vidare märker man för det mesta att det gör han faktiskt. Som i detta fall där han vädrar sin fördom om Sverige utanför tullarna där han inte tror att folk har tjänstebilar och att alla som tror det är oinformerade idioter.

I sakfrågan kan jag ha respekt för åsikten, att bilägande aldrig ska skattesubventioneras. Det vore lättare med generellt lägre skatter, men eftersom skattehöjning tycks vara Miljöpartiets svar på allt ökar intresset för fix och trix.

Men Lorentz är tyvärr inte unik. När Miljöpartiet nu ska välja ett nytt språkrör noterade jag att en av kandidaterna har mindre arbetslivserfarenhet som vuxen än jag själv hade när jag gick på högstadiet. Bortsett från jobbet som politiker, men riksdagsledamöter brukar vara noga med att påpeka att det inte är ett jobb utan att förtroendeuppdrag.

Det är inte heller ett MP-fenomen. Det finns ledamöter i alla partier som inte haft ett enda riktigt jobb. Många livnär sig på politiken till pensionen utan att någonsin ha fått en inblick i en vanlig arbetsplats eller suttit i ett fikarum med vanliga människor.

All offentlig makt utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare” står det i regeringsformen. Undrar hur många i gruppen ”folket” som känner sig företrädda av Lorentz Tovatt. Gissningsvis inte en enda utanför Södermalm i Stockholm.

23 kommentarer:

 1. Av någon anledning så tycker jag alltid att det står Lorentz Twat varje gång jag ser hans namn i skrift. Och det stämmer ju....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett parodikonto som heter Lorentz Tokfnatt eller något i den stilen.

   Radera
  2. Hur gör man parodi på någon som skriver så korkat, går det att skilja dem åt?

   Radera
  3. Jag följer ingen av dem, så jag vågar inte svara på det. Kanske är det inte ens ett parodikonto utan mer av en kul pseudonym.

   Men det är en viktig aspekt på parodi. Det är nästan omöjligt att parodiera oförutsägbara människor och ju tråkigare desto lättare.

   Radera
  4. Lozern fåntratt föredrar jag :=)

   Radera
  5. Men istället för att häckla karl'n, kan man inte göra något bra, typ hjälpa honom skaffa sig ett vanligt jobb? Just i coronatider kan det vara fel tid att byta jobb, däremot efter borde det finnas.

   Radera
  6. Ja, om någon läser detta och vill anställa en kille med Waldorfgymnasium som högsta utbildning och därefter i princip ingen arbetslivserfarenhet annat än skyddad verkstad, så kontakta Lorentz! Hans mejladress finns på riksdagen.se.

   Radera
 2. ”All offentlig makt utgår från folket och riksdagen är folkets sämsta företrädare”

  Sådär, nu har jag fixat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste bara ändras i grundlagen och stämmas av två gånger med ett val emellan där det blir ungefär samma utfall som tidigare, men det är säkert inga problem.

   Radera
 3. Balkongbiolog brukar jag kalla sådana som Lorenz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många sådana i MP. Knappast en slump att ju högre andel betong, desto högre andel MP-väljare.

   Radera
 4. Det är förvånande hur många som verkar tro att "alla" företags/förmåns/tjänste/personalbilar (kärt barn har många namn) körs i Stockholmsområdet. Sanningen är ju dock att tack vare att bilen normalt ägs av ett leasingbolag med säte i Stockholm blir det resultatet man får om man läser statistik utan att begripa sig på den. Var brukaren bor är en helt annan sak...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv aldrig sett denna vanföreställning förrän nu.

   Radera
 5. "Det är inte heller ett MP-fenomen. Det finns ledamöter i alla partier som inte haft ett enda riktigt jobb. Många livnär sig på politiken till pensionen utan att någonsin ha fått en inblick i en vanlig arbetsplats eller suttit i ett fikarum med vanliga människor."

  Tycker det här är själva knäckfrågan. Respekterar politiker oavsett parti som vill något och har riktiga erfarenheter utanför att ha socialiserats runt i de politiska partierna. Högerpartierna har tyvärr sin beskärda del också som aldrig har haft ett riktigt jobb, på sin höjd suttit i politisk karantän något år hos t.ex. Timbro.

  I just MP respekterar jag Isabella Lövin för att hon kom in i politiken från ett civilt arbete, för att hon ville förändra något (fiskefrågan), faktiskt la ned arbete på att få igenom det hon ville trots att det krävde allianser med partier som har andra åsikter än hennes eget i de flesta andra frågor, och sedan lämnar politiken igen när hon tycker att hon gjort sitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där (men jävlarimej bara där!) var även Fridolin ett föredöme när han gjorde klart att han bara skulle sitta två mandatperioder för att inte fastna.

   Radera
 6. Vadå? Skulle folk inte ha tjänstebilar i bushen? Det är väl just där avstånden blir långa som det blir praktiskt med tjänstebil? I mina trakter där Torsby (4500 invånare) är den centrala tätorten, körs det en hel del tjänstebilar. Här är det mycket obygder vill jag lova. Vilket mufflon, den där Lorentz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore onekligen intressant att se hans bild av landsbygden. Jag tänker mig Utvandrarna av Vilhelm Moberg :).

   Radera
 7. Det är alltså inte enbart jag som har uppfattat denne miljöpartist som en parodi på verkligheten? Och varje gång han blir konfronterad så svarar han med muppig överlägsenhet, trots hans imbecilla tidigare argumentation.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla svaren på varje tweet han skriver så ser du att vi är rätt många.

   Ja, tråkig attityd helt klart. Standard brukar var att avfärda alla som inte håller med som "trollhöger". Troll tycks betyda "den som kritiserar", man kan vara hur offentlig som helst.

   Radera
 8. Kan bara hålla med och anser att alla politiker borde ha ett minimum antal år på helst några olika arbeten. Överlag känns det som att politiker helt tappat förankring i landet de skall styra, säkert inte unikt för Sverige men vi ska i allt vara bäst så varför inte även här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbättringspotential finns helt klart. Om vi är sämre eller bättre än andra länder vet jag inte, men jag anar att vi är långt ifrån bäst.

   Radera
 9. Tack för att du orkar Micke. Jag får högt blodtryck bara över att hära namnet Lorentz. Han är helt verklighetsfrånvänd den gossen och att han verkar vara totalt outbildad och ändå anses sak"kunnig" verkar stämma överens fint med min bild av dagens politiker. När man inte trodde att förtroendet för dem kunde bli lägre så hittar du något sånt här. :/

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har allt mer börjat betrakta Sverige som ett festligt projekt. Med den synen blir det lite som att titta på en sitcom utan humor, typ Vänner. Inte kul, men uthärdligt.

   Radera