torsdag 10 september 2020

Tiden vi sparar

Aldrig har jag sett så många robotgräsklippare som i år. Ändå var fler svenskar än vanligt hemma hela sommaren. Så då hade de väl kunnat klippa sina egna gräsmattor? Jag kan förstå att folk skaffar robotgräsklippare trots att de är skitdyra, men de ger en god illustration över ett fenomen jag grubblat på – vad ska vi med tiden till?

Vad gör ni när ni är lediga? Jag har själv jättesvårt för att sitta på en stol och göra ingenting. Kommer någon och hälsar på så visst kan man fika och snacka skit en stund, men efter ett tag vill jag gärna göra något. Är det goda vänner känner de till mina egenheter och förstår att det inte är för att jag vill att de ska gå som jag börjar rengöra ugnen eller skruva upp en lampa. Jag umgås ju minst lika bra med något i händerna.

Jag tror dessutom att det är nyttigt för både kropp och knopp. De flesta med kreativa jobb har upptäckt att knutar har löst sig när de tagit en promenad eller diskat istället för att skriva, skulptera eller vad de nu egentligen skulle ha gjort. Människan är inte skapt att sitta och glo på en tv, men många nya uppfinningar går ut på att frigöra tid för att göra ingenting.

Ni kanske tycker att jag är en bakåtsträvare när jag går mina ärenden istället för att ta bilen, bakar bröd utan bakmaskin eller dammsuger utan robotdammsugare. Det beror på att jag är en bakåtsträvare. Allt nytt blir inte automatiskt bättre. Moderna människor har jättemycket fritid och knaprar psykofarmaka för att de ändå inte trivs med sina liv. Är det utveckling är jag gärna utan.

46 kommentarer:

 1. Asså...

  Det beror väl på... Om man betalar för en robotgräsklippare för att få tid till annat som att umgås med famlijen, träna, jobba eller vad som så kan jag tycka det är positivt. Om man gör det för att kunna sätta potatis i soffan och blippa tv så gör sig pengarna bättre på banken till nollränta samt att man gott kan klippa gräsmattan med en sån gammal handjagad omotoriserad gräsklippare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det ett bra syfte håller jag med, men precis som att folk kör bil med livet som insats för att komma hem till Let's Dance tror jag att de flesta inte ens tänker så långt, de bara köper.

   Radera
  2. Jag klippte till alldeles nyligen min gräsmatta med en sk handjagare. Inte för att jag är en bakåtsträvare utan för att jag ville ha min vardagsmotion. Tyvärr blev jag så urjävla förbannad på den en dag när den var extra trögkörd att jag svingade den över huvudet allt vad jag kunde ner i backen. Den gick i tre delar. Sista motionen den gav mig.

   Nu kör jag en batteridriven gräsklippare istället. Bättre för blodtrycket tror jag.

   Radera
  3. Det var länge sedan jag ens såg en handjagare. Min moster hade en till sin fem kvadratmeter stora gräsmatta när jag var aningen för lite att köra den själv.

   Ska du ha den till att svinga över huvudet tror jag kettlebells vore bättre ;-).

   Radera
 2. Fast det måste ju inte vara så att man byter ut gräsklippningen mot att bara sitta och glo :)

  Nu bor jag i lägenhet men mina föräldrar har en robotgräsklippare. De har mycket gräsmatta och somrar med växlande regn där gräset blir frodigt så handlar det om minst 4 timmar i veckan som sparas.

  Det finns annat att göra på huset. Målning, renovering av garage osv som tar tid. Uppvärmningen i huset är vedpanna och det klyvs, kapas och staplas fortfarande ved men sedan några år kompletteras det också med pellets.

  Ibland finns ett värde i att all tid inte bara består av "först jobba på jobbet - sedan jobba hemma". De har köpt en husbil som de åker runt med på små minisemestrar. De paddlar kajak, åker ut med båten osv. Helt enkelt kvalitetsfritid.

  Nu bor jag som sagt i lägenhet men den dagen jag flyttar till hus känner även jag att robotgräsklippare är en investering jag är villig att göra. Av erfarenhet från tidigare nämna vedpanna är det också något jag skulle vara medveten om och välja bort. Ja det är billig uppvärmning, men det är också mycket arbete.

  Det finns en frihet i att välja också. Inte att jag nödvändigtvis måste sitta och rulla tummarna men att jag KAN göra detta om jag vill. Jag är dessutom odlingsintresserad och just nu är ju möjligheterna lite begränsade men med hus känner jag att jag knappast skulle få slut med saker att fylla min fritid med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det måste inte vara så, men jag tror att det väldigt ofta är det.

   Jag är uppväxt med stor gräsmatta och var ofta den som klippte. Jag vill aldrig skaffa en stor gräsmatta igen. Skulle det hände slår jag den med lie en gång per år.

   Men som jag skrev handlar detta inte primärt om robotgräsklippare utan om själva fenomenet att vi (inte alla!) köper oss tid som vi sedan vaskar.

   Radera
 3. Hej Sparo!

  Vi har både rototdammusgare och -gräsklippare. Den tid som frigörs används till någon av de (evighetsmånga) sysslor som hus och barn medför (flytta inte till villa!).
  Det jobb robotarna gör behöver ibland kompletteras t ex i form av trappdammsugning och kantklippning.
  På det stora hela ger dessa maskiner oss tid att göra sådant maskiner inte kan göra, som att hjälpa till med läxläsning, se till att gympapåsar blir packade och måla husfasad.

  Jag gillar bakåtsträvare i många sammanhang och tror på det aktiva valet, inte att bli pådyvlad vad massan gör eller förkryssade alternativ.
  Detta var bara inte illustrativa exempel för mig.
  Rör inte min robotdammsugare!

  Däremot förstår jag din princip, tid in dumpas på inget.
  Fram för mer bakåtsträveri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tänkte göra just det, men helst en väldigt liten.

   Om t ex gräsklippning är det tråkigaste man vet, men man älskar att ha en stor gräsmatta är det naturligtvis inget fel i att köpa en robotgräsklippare. Diskmaskin förvånar mig egentligen mer eftersom det arbetet inte är särskilt betungande om man inte har en väldigt stor familj. Naturligtvis är det viktigaste att lägga tiden på vettiga saker och där känner jag att många fallerar.

   Radera
  2. Att ofta göra saker som man av någon outgrundlig anledning blir aggressiv av (jo, jag kan känna hornen växa ut under dammsugning och diskning) gör att omgivningen sponsrar hjälpmedel som diskmaskin.
   När jag diskar blir det liksom inte rent heller.
   Men jag rensar gärna ogräs!

   Radera
  3. Min erfarenhet av diskning är den motsatta - diskmaskiner verkar aldrig diska rent om man inte sköljt och fördiskat så noga att det praktiskt taget är rent när man ställer skiten i maskinen :(.

   Radera
 4. Grejen - som jag tycker är den stora - är att det blir ingen tidsvinst. Tiden läggs istället på att att tjäna ihop till den där robotklipparen istället för att klippa gräset på vanligt sätt. Det känns som att dessa tidsvinser oftast blir mer eller mindre obefintliga. Tänk en automatiserad villa. Man får en jäkla massa fritid om man inte köper tutti utan släcker lamporna med fingret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den risken är stor. Förutom att det kostar att köpa in "tidsvinnande" maskiner ska de underhållas och i viss mån administreras (det tar tid att hitta rätt innan köp, går de sönder ska de lämnas in osv).

   Radera
 5. Vi har stor gräsmatta. Väldigt stor! Varje gång nån frågar oss om vi inte ska skaffa robotklippare så frågar jag dem hur den där roboten gör för att undvika krokusar, gullvivor och prästkragar (ja, olika blommor som vi tycker är fina). Hittills har ingen kunnat svara på det mer än "ja ni har ju grannskapets finaste tomt på vårarna". Så vi fortsätter klippa själva, runt områdena med vårblommor (som flyttar sig lite varje år).
  För övrigt säger jag som en amerikan sa: vad ska tonåringarna ha som första jobb om de inte kan klippa gräset hos grannarna?

  Men den som uppfinner en dammsugare som kan dammsuga trappor får definitivt en kund hos mig. HATAR att dammsuga i trappor!

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också en viktig poäng. Jag har hört fler än en klaga över att deras robot inte gör som de vill.

   Jag hade inget emot att klippa mina föräldrars tomt (på den tiden var åkgräsklippare lite tufft, särskilt när man var 12 år), men vill inte göra om det.

   Låter som att du skulle behöva en enplansvilla ;-).

   Radera
  2. Jag avgränsar tillfälligt de platser där vårblommorna växer med kompostgaller(som jag delat mitt itu och satt ihop med buntband så det blir små "burar". Tar mig max 10 min att ta ut och in dem de gånger de behövs. Avskyr att klippa gräs så jag älskar roboten. Tiden den sparar använder jag till ngt som jag tycker är roligare. Plantera en buske tex. På vår tomt innebär det en heldag med korp och spett pga all sten. Gratis och tillfredsställande vardagsmotion i mitt tycke :-)

   Radera
  3. Borde det inte gå att spänna upp snören annars, med tältpinnar eller så?

   Radera
  4. Grova och täta blommor rår inte roboten på när de väl vuxit upp men att spänna en massa snören och slå ner pinnar i marken är för jobbigt dessutom skulle jag inte lita på att roboten skulle se dem. Nej, smidigt och arbetsbesparande måste det vara annars blir det snabbt lika tråkigt som att klippa manuellt

   Radera
  5. Min okunnighet om hur dessa tingestar fungerar är nästan bottenlös :)

   Radera
 6. Tjo!

  För mig är det inte tiden, grejen är att roboten alltid håller gräsmattan snygg, alla dagar utan min inblandning. Onödigt, japp, men snyggt och prydligt. Jag känner aldrig längre när jag kommer hem att "crap, måste klippa gräset" utan alltid "jäkla välklippt och snygg gräsmatta vi har". Det är värt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en aspekt jag inte tänkt på eftersom jag nog skulle kunna tänka bort det om det vore min tomt, men vi är alla olika.

   Radera
 7. Jag kanske skulle köpa en sådan där gräsrobot. Förutsatt att jag fick betalt för besväret.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, du får nog räkna med att betala faktiskt.

   Radera
 8. Har ingen tomt, men min bror har en fritidsstuga med stor gräsmatta.

  Det första han får göra när han kommer dit är att klippa gräset. Ibland 2 gånger då det var ett tag sedan han var där. 3 timmars jobb kanske och när det är gjort är fredagen över.

  Plus som sagts ovan, en gräsmatta som klipps ofta men lite blir väldigt fin samt att den alltid är fin. Huset ser även bebott ut även om det kanske bara är roboten där.

  Med robotklippare skulle min bror kunna gå i relaxmode direkt när han kommer dit, alternativt fixa något annat med huset eller trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter som en god anledning att inte ha gräsmatta. Jag skulle vilja slå ett slag för skogstomten, särskilt för fritidshus.

   Men det är som sagt inte specifikt robotar jag hänger upp mig på utan att vi jobbar och betalar för att spara tid utan att använda den till något som gör oss gladare eller friskare.

   Radera
 9. Kompisen köpte en ny "billig" motorgräsklippare för 5000kr som han inte vart nöjd med, min robotgräsklippare kosta 6500kr.
  Men den skapa otroligt mycket extrajobb i början. Var tvungen att ta bort alla robotfällor som jag tydligen hade på tomten.

  Otroligt skönt nu dock då jag hinner med annat som andra skriver här. Slipper klipparskräp i huset när dottern med kompisar springer in ö ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5000 för en vanlig motorgräsklippare låter inte särskilt billigt, men jag hade nog börjat med att kolla på Blocket.

   Radera
 10. Ca 800 kvm gräsyta klippes med en omotoriserad handjagare här! Går hur bra som helst, också nog det snabbaste alternativet för mig eftersom jag går väldigt fort, ja småspringer lite ibland faktiskt där det går uppför. Jobbigt? Nej inte för mig, ett exemplariskt tillfälle som förenar motion med nytta och ekonomi. Om det någon gång tar emot, ja men dela upp det då. Ta framsidan först och sen baksidan. Mina barn har inte heller några problem att ta en del eller hela.
  Vidare anledningar jag kommer på är att, ju mindre prylar man har som kan gå sönder ju skönare för själen. Inte så mycket som kan gå sönder på en handjagare mer än att den kanske kan rosta å bli lite seg med tiden, med lite underhåll så är det inga problem. En viss frihet alltså, ingen bensin, inget batteri osv, bara lite jävlar anamma.
  Vidare tycker jag också personligen det är lite gött å gå emot "mainstreamen" därute. Bor i ett välbärgat område där över 90 % har robotgräskluppare (inte för att det skulle finnas färre robotgräskluppare i medelsvenssonskvarteren, säkert tvärtom) och det gör det ju extra göttigt.
  Detta med tiden är en illusion, vi stressar upp varann, spara tid här spara tid där. Kom igen, hur stressad är du egentligen? Stanna upp i vardagen och tänk efter, vad är det som stressar mig?

  // gräset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kombinera motion med nytta är alltid kul. Och ja, när grejer går sönder tar det både tid och energi (och ofta pengar).

   Bra fråga: "Vad är det som stressar mig?" I mitt fall är det sällan vardagssysslorna (då vore det läge att ändra sin vardag) och jag har aldrig hört någon bli utbränd pga gräsklippning. Oftare av för mycket prylar.

   Radera
 11. 4-5 timmar tar det att klippa på gården. Min pappa gillar att sitta på åkgräsklipparen, klippningen styr vardagen (tex aldrig åka bort mer än tre dagar för sköts inte klippningen som den ska)

  Själv kommer jag nog skaffa robotgräsklippare när jag tar över, alternativt sätta en stolthet i att ha byns mest eftersatta gräsmatta, allt för att få mer tid till andra mer spännande fritidsintressen. Med en överfokuserande och lätt manisk personlighet finns det aldrig nog med tid till roligare saker.

  Finns väl bara en annan aktivitet som är lika överskattad som att sköta sin gräsmatta minutiöst - alla XXX timmar som sommarsverige lägger på att grilla. Alltid ska det grillas. Vart man än kommer ska det grillas i timmar. Det kryper i mig redan när grillkolen tas fram. Finns det någon förening man kan gå med i, tex "En grillfri sommar"?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstar för eftersatt gräsmatta. Meningen med naturen måste vara att inte försöka tämja den jämt och ständigt.

   Din grillfria förening skulle jag definitivt gå med i! Varför glömmer halva Sverige varje sommar bort att det kommit bättre grejer nu - induktionsspisar, varmluftsugnar, mikro...

   Radera
  2. Eftersatt? Nej inte alls. Om du låter den växa så blir det en äng med blandade blommor, sånt är väldigt poppis nu. Om nån klagar på din framtida uppvuxna gräsmatta/äng så säg bara "jamen jag har den mycket ovanliga krusidullfjärilen här och 38 olika sorters humlor". Dina grannar kommer bli gröna av både gräsfläckar och avund.

   Spargrisen

   Radera
  3. Inte helt säker på det. Särskilt om maskros är en av växterna man har. Det är en mycket trevlig växt som framförallt bin har stor nytta av (dessutom är den ätbar), men den sprider sig till grannarnas gräsmattor och då tror jag att de struntar i krusidullfjärilen.

   Radera
 12. Mitt syskon skaffade en robotgräsklippare och är mycket nöjd med den. Initialt var det tydligen ett riktigt pyssel att få den att förstå var den skulle åka. Sen sköter den sig nästan själv.

  Ett sidoargument från mig är också hur "tyst" det är i villaområden nu. Robotarna knarrar och surrar lite bara. Man slipper öronskydden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om en robot inte sköter sig själv vore det ju fan ;-).

   Men är ljudet av gräsklippare så farligt? De har ju ändå ett ganska monotont ljud. Värre är det med grästrimmers och röjsågar som går upp och ned i ljudfrekvens hela tiden.

   Radera
 13. Tycker det jobbigaste med att klippa manuellt är vädret. När väl solen visar under den svenska sommaren ja då ska man klippa gräset, finns tusen andra saker jag kan tänka mig att göra när solen väl skiner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har inte för avsikt att skaffa mig någon mer gräsmatta. Eller robot.

   Radera
 14. Jag tycker det är intressant att läsa din blogg då du tar upp ämnen och synpunkter som lämnar utrymme för olika åsikter. Inte bara ett sätt att utrycka det enda rätta.
  Kommenterar inte så frekvent men läser, begrundar och skapar nya perspektiv på saker som även finns i mitt liv.
  Din och liknande bloggar har lyft mitt liv på många sätt, både ur ett rent ekonomiskt perspektiv men även kunskapsmässigt.

  SvaraRadera
 15. Som vanligt är man sist på pucken!
  I våras köpte jag mig en knacklie, lät gräset växa sedan slog jag av allt en helg o drog bort massan på en press. Antar att jag sparat in en hel del tid på det..

  Vissa partier har jag dock kört över med åkgräsklipparen ska jag erkänna..

  -Sejva samma här kul att höra. Dock läser jag mindre o mindre då skärmtiden efter hand blir kortare o kortare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag skaffar en tomt med gräsmatta är det så jag kommer att göra, slå det med en hederlig gammal lie.

   Kortare och kortare skärmtid?! Det där låter inte bra ;-).

   Radera
 16. Det är ganska skönt att dra ner på skärmtiden..Svårt i idag med mail på mobilen mm. Men jag kör fredag kväll, söndag om det är dåligt väder. Samt samt ett par timmar tidigt morgon i veckorna (då de flesta sover).
  I jobbet måste man ju kolla mail mm, men inte varje timme!
  Är det något akut så brukar folk till slut ringa..
  Man ska inte stressa upp sig i onödan, "glöm" mobilen hemma nån gång ibland :)
  Kör du fortfarande med Nokia) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag har fortfarande en äldre Nokia utan internet, så på det sättet håller jag mig offline en del. Och tog bort automatisk e-posthämtning på datorn när jag upptäckte att jag släppte allt jag hade i händerna varje gång det kom ett mejl och eftersom jag redan är världsbäst på att svara på e-post behöver jag inte putsa rekordet ytterligare.

   Radera
 17. Micke!

  Det låter lysande! fortsätt så, så kommer du bli mer lycklig och fri som en fågel :)

  Själv har jag gett upp hoppet för en del.. som ständigt måste stirra på skärm för ev nya uppdateringar på facebook eller liknande.

  Fan kolla i stan...folk går ju runt som zoobies med deras jävla mobil framför skallen. Kollar ju inte ens om det kommer en bil innan de traskar ut i gatan..Sjukt!

  Ha det gott! släcker ner till förmån för bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Facebook la jag ner för fem år sedan och borde ha gjort det långt tidigare.

   Det är just de där döda blickarna som gör att jag vägrar smartphone. Jag vill inte bli en sådan människa.

   Själv köpte jag en ny mp3-spelare i veckan. Jag vet att en stor och klumpig telefon hade kunnat ta dess plats, men utveckling ska gå framåt för att det ska vara någon idé.

   Radera
 18. Bäst är ändå vår granne som klipper gräset med sin vanliga motordrivna klippare innan han släpper ut roboten, för att gräset inte ska vara för högt. Han vill inte att den åker omkring här när de är i sommarstugan, så jag förstår inte riktigt syftet med den, men antar att han mest bara vill köpa lite nya saker ibland. Tid finns nämligen, skulle jag be honom klippa min gräsmatta skulle han säkert göra det med glädje (även om jag så klart inte skulle utnyttja min pensionärsgranne till sånt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ändå att han är ute och klipper först så att han får motionen :). Men jag förstår inte heller. Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar (Karl-Bertil Jonsson).

   Radera