Jag vet att jag är ett ufo. Inget jag
brukar tänka på, men ibland blir jag påmind. Som när Gojan på Twitter gjorde en opinionsundersökning om hur
mycket pengar man lägger på mat.
Som ni ser är det högsta alternativet
3751 kr eller mer medan det lägsta alternativet börjar på 1500 kr.
Jag vet inte om min gamla uträkning som landade på 663 kr fortfarande stämmer. Mat har blivit några procent dyrare sedan
dess. Å andra sidan har jag börjat baka allt mitt bröd själv, så
det ligger väl i de trakterna. I alla lägen skulle jag behöva
dubbla mina matutgifter för att ens komma upp till den lägsta
gruppen, där ändå bara en fjärdedel i undersökningen hamnade.
Jag har i ett tidigare inlägg försökt
förklara hur jag kan äta så billigt,
kanske en fjärdedel av riksgenomsnittet, men jag förstår det inte
själv. Det är inte så att jag går in i matbutiken och bestämmer
att idag ska jag köpa så lite som möjligt. Det blir bara så. Och
så handlar jag såklart inte på Ica utan på Willys och Lidl.
Jag köper det jag själv gillar. Jag
gillar i och för sig godis, chips och läsk, men jag gillar också
att må bra och vara relativt smal, så det går bort.
Vegetarianismen hjälper mig såklart också. Nästan ingenting i min
matkorg kostar mer än 40 kr/kg och vad får man från djurriket för
det kilopriset, kyckling och falukorv?
Ingen offerkofta här, jag bär min
ufo-stämpel med stolthet. Som så mycket annat förstår jag den
inte riktigt. Jag kan fatta att man äter billigare än jag, men utan
utelunch fem dagar i veckan förstår jag inte hur man kan bränna
flera tusen mer. Man kan inte förstå allt.
Tror det hela ligger i hur mycket energi man behöver eller vill ha.
SvaraRaderaInnan jag började träna så låg min matkostnad under 1000-lappen. Det var dock 11 år sedan men jag åt helt vanlig köttbaserad mat. Utöver det söp jag väl varannan vecka. 1500 kr bör gå relativt lätt i dagens värde om man inte super.
Jag har sprungit tre gånger i veckan, totalt c:a fyra mil, samt promenerat ungefär lika mycket på min budget (om man nu kan kalla det budget när man bara låter det bli vad det blir). Men inget kött och nästan lika lite alkohol.
RaderaNu är jag bara nyfiken på hur andra gör, olika poster för olika varor från mataffären eller allt ihopklumpat?
SvaraRaderaDu borde ju ha delat upp ditt, jag har hitintills lagt allt på "matkontot". Käk, toapapper, tvättmedel, tandkräm etc.
Bra ord för icke-mat? Servicekostnader?
Nej, jag har inte delat upp utan klumpar ihop allt man köper i mataffären, så i mina 663 kr ingår t ex schampo (en mycket liten utgift för mig).
RaderaOrdet servicekostnader blir jag bara förvirrad av. "Sällanköpsvaror i dagligvarubutik" kanske, men det är inte heller klockrent.
Minns när jag åt kött och drack alkohol för en herrans massa år sedan, seg trött och däst var ofta resultatet. Kanske vi är olika i vad som är bra för oss att äta, men för min del är vegetariskt billigast, godast och bäst. Har alltid utmärkta provresultat fast jag inte ätit en köttbit på 25 år minst.
SvaraRaderaHar en maträkning kring 800 kr i månaden utan att ha känslan av att jag behöver vända på slantarna/Em
Samma här. "Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor" :)
RaderaJag vet inte riktigt hur mycket jag lägger på specifikt mat per månad. På kvittot hamnar ju högt och lågt, rengöringsprodukter, hygien och annat smått och gott. Det jag vet utan att egentligen veta är att jag definitivt äter för mer per månad än du gör. Bara fisk- och köttkostnaden lär väl överstiga din totala matbudget.
SvaraRaderaJa, det är nog det vanliga.
RaderaJag tror absolut inte du äter onyttigt eller har tillstymmelse till någon näringsbrist. Jag vet bara själv att jag inte skulle gilla effekten på min kropp av att äta så mycket kolhydrater och lite protein som du gör.
SvaraRaderaFör mig räcker en påse linser på 800 gram till 5-6 portioner linsgryta och då nojjar jag ändå för om jag borde ta ett ägg till för att få lite fullvärdigt animaliskt protein till. Jag tror du sa att du fick ut 25 portioner av samma påse genom att dryga ut med mycket andra grönsaker. Att kalla blomkål med svamp för en måltid skulle jag heller aldrig göra.
Jag är absolut ingen bodybuilder men tycker jag kan hålla ok form på kroppen genom att träna regelbundet och äta 120-150 gram protein per dag och hålla nere kolhydraterna till vardags för att kunna lyxa till det och äta lite godis eller bakverk när jag känner för det vilket blir några gånger i veckan.
Jag har ingen aning om hur mycket protein jag äter, men nu äter jag ägg också sedan ett halvår tillbaka.
RaderaNja, de 25 portionerna var när jag gör biffar av 800 gram kikärtor, eftersom det ger 75 biffar och jag äter tre per måltid. Då tillkommer oftast pasta, ris, potatis eller stekt vitkål i rejäla mängder till varje portion.
För mig är en måltid vad jag äter vid det tillfället. Det kan vara mycket och jättenyttigt eller inte, det varierar.
@miljonären
RaderaVad tror du finns i animaliskt protein, som inte finns i vegetariskt?
Den största sammanslutningen av dietister i USA kom med en rapport för något år sen, där man gick ut med att människor i alla stadier av livet kan leva precis lika hälsosamt, och få samma resultat, genom att äta vegansk kost som att äta mat från djur. Det gällde alltså både äldre människor, nyfödda och högpresterande elitidrottare. Alltså både styrkeidrottare och konditionsidrottare. Kött, fisk, ägg och mjölk behövs helt enkelt inte. Det konsumeras endast pga njutning och statusjakt.
Det är en myt som aldrig vill dö att vi måste trycka i oss kött från djur som lidit och slaktats.
Det är också märkligt att du är rädd för kolhydrater. Jag hade för mig att du konditionstränar mycket. Det behövs kolhydrater för det.
Att det finns konditionsidrottare i världseliten på helt vegansk kost är åtminstone klarlagt. Säga vad man vill om idrott, men deras verksamhet är väldigt lättmätt jämfört med när vi andra säger att "jag kände mig väldigt seg" på den eller den kosten. Att exempelvis ultralöparen Scott Jurek är vegan och världsbäst är svårt att argumentera emot.
RaderaDet är lika klarlagt som att den köttätande Miljonären är en bättre löpare än lakto-ovo-vegetariska jag :)
RaderaAnimaliskt protein är fullvärdigt i sig självt medan vegetariska källor behöver kompletteras med varandra då de är låga på vissa aminiosyror. Kan man tänka sig någon animalisk källa som ägg eller mjölk till måltiden behövs det så vitt jag kan förstå bara något gram protein därifrån så blir hela måltidens protein fullvärdigt. En linsgryta med 30 gram protein tillsammans med ett halvt ägg skulle alltså ge ungefär 33 gram fullvärdigt protein. Men det går utmärkt att kombinera olika vegetariska källor om man inte vill äta animaliskt, bara man vet vilka man ska kombinera.
RaderaJag är inte rädd för kolhydrater. Jag äter müsli, frukt och grönsaker varje dag och potatis och bröd några gånger i veckan. Det gör dessutom att jag har utrymme för kolhydrater i form av sånt jag vill kunna unna mig som paj, fika och godis (det skulle så klart vara nyttigare att hoppa över detta och fylla på dessa kalorier med fullkornsris eller grovt bröd).
Även om jag inte är rädd för kolhydrater så är jag övertygad om att genomsnittsvensken skulle ha mer muskler och mindre fett om de varje dag bytte ut 50 gram kolhydrater mot 50 gram protein i kosten. Rent hälsomässigt spelar det nog ingen roll fram till man blir 70-80 år då jag tror den ökade muskelmassan faktiskt har betydelse för hälsan. Detta med mer protein och mindre kolhydrater gör dock att maten blir lite dyrare (allt annat lika) vilket var det som min kommentar egentligen skulle handla om.
@Anonym:
RaderaAtt påstå att vi ENBART äter animaliska produkter pga njutning och att det är helt onödigt är väl att ta i. Ägg är den produkt som innehåller flest näringsämnen bland annat. Dessutom väljer jag hellre svensk grädde/mjölk än kokosmjölk från skövlade regnskogar där slavande apor skördar. Vad väljer du?
Dessutom har jag sojaallergi så finns inte en chans i världen att jag byter ut köttet mot soja. Rent miljömässigt är det ren katastrof dessutom, skiten ska fraktas från andra sidan jordklotet.
Osv osv...
Här var det många antaganden. Varken soja eller kokosmjölk från skövlade regnskogar har föreslagits av någon enda i hela kommentarsfältet.
Radera@AndreasD
RaderaSpelar det någon roll hur mycket näringsämne ett specifikt livsmedel har? Man äter väl en kombination av livsmedel i sina måltider. Dessutom är det extremt ovanligt med näringsbrist hos en människa i västvärlden idag, även om man äter ensidigt och dåligt mat. Du behöver helt enkelt inte äta ägg, eftersom du kan få de näringsämnena från andra livsmedel.
Som Sparo skrev, jag förordar inte kokosmjölk eller sojamjölk. Det finns alternativ till det, tex havremjölk eller helt enkelt vatten.
Det ÄR onödigt att äta djur. Speciellt med tanke på att djur lider för det. Det är ovanligt med köttätare som kan medge att de äter kött pga egen njutning. Istället kommer man med massa undanflykter och motargument. Jag åt själv kött tidigare (mycket), men när jag tänkte på det insåg jag att det inte går försvara det.
Ett av de finaste epitet att få idag är ufo eller kuf. När jag ser hur genomsnittet agerar så är det en komplimang.
SvaraRaderaJag tänker likadant. Det är i och för sig sällan någon kastar ett sånt ord i ansikten på en, men det gör mig inget när det händer.
RaderaOm man blir kallad normal i Fire sammanhang är man fel ute och får snällt skruva upp sin sparkvot.
SvaraRaderaMenar normal av allmänheten. Ledsen om jag är lite rörig
RaderaJa, normal är knappast eftersträvansvärt för särskilt många. Det är mer var man hamnar om man inte försöker komma någonstans.
RaderaDet är som du säger godis och läsk som gör skillnaden. Basmat är med få undantag kostsam och man kan alltid köpa på sig mer när det är kampanjer.
SvaraRaderaSiktar på att klara mig under tusenlappen den här månaden och har spenderat ungefär lika mycket som du gör på en månad men då har jag också en sista sväng till affären imorgon kvar. Hade jag skippat läsk, godis, chocklad och glass den här månaden hade jag landat på dina nivåer. Rätt tänkvärt egentligen vad mycket pengar man lägger på onyttigheter och vad lite man lägger på nyttigheter.
"Basmat är med få undantag kostsam".
RaderaHär gissar jag att du ville uttrycka det direkt motsatta. Annars får jag inte ihop det med att jag är helt överens i övrigt.
Det är de goda köttbitarna som driver kostnaderna med maten :)
SvaraRaderaDet märker man rätt väl när grillen åker fram på tidig vår.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Jag märker det inte eftersom jag inte sett vitsen med kött på 30 år och inte sett vitsen med grill på... någonsin.
RaderaDu får inte vara med i tävlingen för du har redan vunnit ;).
SvaraRaderaAktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!
Haha! Ja, JAG känner ju så. Sedan är jag övertygad om att det finns många som ser mig som förlorare av samma anledning, men det gör mig inget.
RaderaSenaste tiden har vi nog hamnat på ca 2300kr/mån för två vuxna, en 3åring och en 5månaders(som hel ammar). Så vi vuxna landar väl kanske på 1000kr/pers och så 300kr till lill-killen. Vi har nog rätt stor potential att sänka vår kostnad, så att landa på flera tusen per person är över mitt förstånd. Vi är i och försig föräldralediga och lagar all mat själva. Inga uteluncher med andra ord. Dock har vi alltid en del helfabrikat hemma, typ köttbullar, soyanuggets etc. Vissa dagar finns inte direkt tiden att laga "ordentlig" mat
SvaraRaderaDå får inte ni heller vara med i Gojans omröstning ;-).
RaderaAtt laga all mat hemma och från grunden är det helt klart lättare, vilket är betydligt lättare när man är hemma på dagarna. Men det är absolut inget krav. När jag jobbat borta måndag-fredag har jag lagat tre portioner av allt från fredag kväll till söndag kväll och på så vis både haft matlådor och middagsmat färdig att slänga i mikron när man kommer hem en kvart innan man borde gå och lägga sig.
Ja det är smidigt med storkok, för oss brukar vi vara bekväma och värma de matlådorna snabbare än vi lagar nytt, och då blir det lite hålrum när vi strax innan middagen frågar oss vad vi ska äta. Ofta blir det då blodpudding... men det är ju billigt iaf.
RaderaBlodpudding saknar jag. Inte för smaken utan för att det var billig, nyttig mat som man kunde börja äta tre minuter efter att man kom på att man var hungrig och behövde laga mat. Det finns inga många sådana vegetariska maträtter.
RaderaEller jo: https://www.awesomevegandad.com/tag/vegansk-blodpudding/ Men jag har gränser!
Med familj och olika viljor så har jag funnit att det smyger sig in mer alternativ som blir dyrare. Jag är ganska sträng så inget lördagsgodis eller chips varje fredag till myset men det verkar vara normen i svenska familjer idag. Jag skulle även gissa att du äter upp det du lagar. Hos oss och då är jag ändå ganska sträng, så slängs det väldigt mycket mat. Har hört siffror att 40% av all mat slängs och om det stämmer så blir det rätt dyrt. Du är en förebild för miljön:)
SvaraRaderaJa, jag försöker låta bli att slänga någonting alls. Det händer såklart att jag har en frukt eller morot som hinner ruttna, men det är väldigt ovanligt. Anar jag att det är på gång äter jag upp eller fryser ner.
RaderaSå ja, jag är nog en miljöförebild. Som jag skrev här någon gång är jag "miljömupparnas våta dröm utan att ens bry mig" ;-).
Till Aktiemamma.
RaderaOm ni till chipsen även gör grönsaksstavar (morötter, gurka), småtomater, blomkål mfl andra grönsaker och lägger upp snyggt på ett fat så kommer du snart märka att grönsakerna tar slut fortare än chipsen. I och för sig har man fortfarande en onyttig dipp till. Men i min bekantskapskrets så har vi märkt att chipsdelen på det där fatet minimerats, eftersom den inte går åt.
Spargrisen
Du menar att det finns barn som föredrar morotsstavar framför chips?!
Radera