fredag 18 september 2020

Ännu en formfranska

Här kommer ytterligare ett recept från kommentarsfältet, när jag efterlyste hembakta formbröd. Denna gång en formfranska rekommenderad av Sara, men som vanligt gör jag några justeringar (mest för att jag saknar en del av ingredienserna). Detta behövs i min version:

jäst, 25 gram
vatten, 2,5 dl
ägg, 1 st (ska vara ett halvt, men de är svårdelade)
smör/margarin, 1 msk
salt, 1 tsk
vetemjöl, 7 dl

Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen tills den är upplöst. Fyll på med ägg, smör och salt. Rör om.

I med mjölet, degkroka tills degen är smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Knåda ut luften och häll ner i en smord bakform på 1,5 liter. Jäs i 30 minuter till medan ugnen värms upp till 200 grader.

Pensla brödet med vatten.


Värm i nedre delen av ugnen tills brödet har bra färg. I mitt fall tog det drygt 20 minuter.

Det var det hela. Egentligen ska man garnera med vallmofrön, men kanske havregryn, som jag gjorde i ett tidigare recept, också funkar. Det ska penslas med ägg (för bökigt) och så ska det vara ”vetemjöl special”, men det reas aldrig ut i de affärer jag handlar.

Det här var nog det närmaste jag kommit en hembakt formfranska. Lite ”bräcklig” i konsistensen, men det kanske hade löst sig med vetemjöl special eller bara ett par minuter till i ugnen. Gott var det hur som helst.

24 kommentarer:

  1. Gott men inget vidare näringsrikt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Normalt vill jag ha lite grövre bröd (inte för att bröd någonsin blir så himla nyttigt, men i alla fall bättre). Det här handlar mest om ersättning för köpt formfranska, och då tror jag de flesta hembakta varianter är åtminstone lite bättre.

      Radera
  2. Skulle inte kalla det näringsfattigt. Ägg är det som kroppen lättast kan ta upp protein från. Ägg används som ett index i forskningen där kött ligger strax under och alla vegetabilier ligger långt under. Det är bara vasselproteinpulver som ligger över.

    Vetemjöl är absolut inte näringsfattigt. Högre proteinhalt än potatis, ris, kokta bönor, kokta linser och även kokta kikärtor. Utöver det har det kalcium, kalium, magnesium och järn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, jag trodde vetemjöl var ungefär det sämsta man kunde äta (synd att det ska vara så gott). Men kan det verkligen ha högre proteinhalt än kokta kikärtor?!

      Radera
    2. Om man ska vara ärlig så är det ju till 90 % vatten och mjöl. Vitt mjöl är lika näringsrikt som hundbajs hehe
      Ger tips på kamut Eller einkorn och köp en egen handkvarn så du kan fixa nymalt ,så gör alla som har 500+ IQ

      Radera
    3. Jag vet ingenting om näringsinnehållet i hundbajs :). Visste att vetemjöl innehåller en del mineraler, och jag tillhör den del av mänskligheten som fortfarande inte ser kolhydrater som ett gift, men det förvånar mig att vetemjöl ska ha okej med proteiner.

      Att mala mitt eget mjöl finns definitivt med som en möjlighet i ett framtida liv.

      Radera
    4. Tror myten kommer ifrån att man inte ska mata fåglar med bröd då de inte innehåller den näring fåglar behöver samt att de är gluten i det. Gluten är ju något som många tror sig vara allergiska eller intoleranta mot även om det är få som är. Men ja. Även vitt mjöl har 11 till 12 % protein vilket är mer än de 9% som kikärtor har när man kokat dem.
      Det enda som är "dåligt" med vitt mjöl är:
      - Högre andel kolhydrater.
      - lägre halt av fibrer.
      Vissa menar att man kan få diabetes typ 2 om man äter mycket vitt mjöl. Det viktiga är om man vill ha diabetes så får man inte röra på sig. Annars är det bara att ut och gå lite så är det löst. Andra menar att man blir fet av det. Vitt mjöl är en bra källa till energi så kanske kan finnas något i det. Här gäller calorier in = calorier ut. Den låga fiberhalten kan också få en del att bli rädd men faktum är att fibrer är helt enkelt skräp som din kropp inte kan bryta ner och såldes bör undvikas till en viss grad om man tränar mycket. Det tar bara upp en massa plats i magen och om man vill få ca 4000 kcal per dag blir det svårt. Jag menar inte att varje man skall undvika fibrer men det är inte bra att äta för mycket av dem. Hur som. Man skall inte enbart livnära sig på vitt mjöl. Då blir nog de snabba kolhydraterna jobbiga för de flesta samt att man får inte i sig allt man behöver. Det får man inte av andra mjölsorter heller. Men man kan ju alltid blanda. :)

      Radera
    5. Men vetemjöl innehåller ju också mycket kolhydrater. Och visst, förbränner man dem är det inget problem, men det ska göras. Går jag till mig själv för jag en ständig kamp mot vikten och känner att den dag jag slutar kämpa kommer jag förlora snabbt. Och i mitt fall är "motståndarens" vapen vetemjöl och socker.

      När det kommer till träning har jag märkt att ett stort intag av vetemjöl dygnet innan träning ger sämre resultat. För mig, jag har ingen aning om jag är speciell i detta avseende.

      Radera
  3. Tror aldrig jag sett ett recept där det anges ett halvt ägg...? En äggula eller en äggvita förekommer ju men det är liksom en annan sak och den delningen klarar man. Ägghalvor känner man ju också till, men jag tror inte man har kokta ägg i bröd va? :-D
    Ett alternativt sätt att få rätt proportioner i receptet är iof att köra dubbel sats, dvs två limpor. Då blir det "rätt" med ett ägg ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I originalreceptet var det ungefär dubbel sats, men det passade dåligt med min enda rektangulära form.

      Radera
  4. Kul att det föll herrn i smaken! Det är ju nåt speciellt med hemmagjort bröd ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det. Vill verkligen inte köpa mer bröd nu.

      Radera
  5. Blir till att prova det här receptet också. Det förra fick jag ändra om hur många gånger som helst för jag förstod inte vad felet var när brödet fick en degrand. Efter mycket frågande fick jag vad jag trodde var rätt svar: för mycket rågsikt. Annan person sa: längre tid i ugnen. Tredje person sa: höj temperaturen. Jag provade allt, inget fungerade.
    Ok... allt slutade med att jag köpte en ny spis. Jag tror felet ligger i den gamla spisen från 1978.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Lärorikt för mig som bagarnovis. Att mjölblandningen kan göra skillnad för gräddningen hade jag inte ens tänkt på.

      Bytte förresten själv ugn alldeles nyss, men där var det inget gränsfall - den gamla dog.

      Radera
  6. Vetemjöl special 2 för 30:- på Willys för några veckor sedan.
    Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, men det är ändå klart dyrare än ordinarie pris på vanligt vetemjöl, som dessutom reas så ofta att jag nästan aldrig köper det till ordinarie pris.

      Radera
  7. Äntligen lyckades jag med ett bak. Ingen degrand, perfekt färg och smaken var inte illa den heller. Undra om det är nya spisen eller receptet. Återstår att kolla genom att baka den där tingesten med rågsikt i. Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Det är det som är grejen med att baka, att så fort man är klar börjar man spåna på vad som skulle hända om man byter/utesluter en ingrediens, tar mindre jäst, gräddar längre...

      Radera
  8. Ditt bröd ser kompakt ut. Kan ju iofs vara gott ändå. Om du bara har elvisp med krokar borde du satsa på knådfritt bröd. Vetemjölsdegar kräver minst 15 min knådning i maskin för bra slutresultat. Ditt recept är fel. Saltet skall aldrig i förrän på slutet när man nästan knådat färdigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blev inte kompakt. Snarare i luftigaste laget. Det är därför jag funderade på om jag borde ha gräddat lite till, för att åtminstone få en hård yta som håller ihop det.

      Jag har sett rätt många proffsrecept där saltet satts i samtidigt med jästen och det blir bröd ändå, så vad skulle fördelen med att vänta vara?

      Samma sak med det där att vetemjölsdegar "kräver" en kvart för bra slutresultat. Nu är det i och för sig sällan jag bara har vetemjöl i, men har aldrig bearbetat degen i 15 minuter och ändå upplevt bra slutresultat.

      Radera
    2. Allt handlar om glutentrådar. Lång jästid, mycket, glutentrådar, lång knådning mycket glutentrådar, salt i tidigt förstör glutentrådar. Du har nog bakat bröd med mycket råg eller havre kanske? Då är det inte viktigt att saltet går i mot slutet. Proffsrecept med vete är alltid salt på slutet. Bröd blir det ju alltid men det kan bli stor skillnad beroende på bakmetod. Men det finns ju recept skrivna av proffs för hemmabagare också. Om du inte får bra yta var det nog låg temp. Brassa på med 250 i början i 10 min och vädra 2 ggr och sänk sedan till 200-220 såborde det lösa sig.

      Radera
    3. Vädra låter för krångligt, men högre värme tror jag på.

      Radera
  9. Vad kostar det att köpa helsäd för egen malning (som det skrivs om längre upp i tråden)? Verkar dyrt efter en snabb googling. Om det utöver att bli nyttigare även blir billigare att mala själv är det ju klart intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett klipp med den här snubben: https://www.youtube.com/watch?v=JQQ7KJhY1Vs
      Han köpte (köper kanske fortfarande?) all sin mat direkt från producenter och menade att det blev billigare än att handla i matbutik, och som framgår av klippet malde han sin egen säd för att göra pasta. Om just säden var dyr vet jag ju inte, men det är nog så det ska göras, att man åker till bonden och köper en rejäl säck.

      Radera