onsdag 9 september 2020

Hitan och ditan

I en av de senaste opinionsundersökningen fick Feministiskt Initiativ mindre än 0,1 procent. Nästan ingen vet vad deras företrädare efter Gudrun Schyman heter och vi är nog många som inte kan namnge tre personer i partiet (utan att räkna in avhoppare), men då och då presenteras de som ett seriöst parti, så låt oss därför titta på deras ekonomiska politik.

På sin hemsida anger FI 100 skäl att rösta på dem. Detta är uppenbart skrivet inför valet 2018, men eftersom det ligger ute får vi väl förutsätta att det är aktuella förslag, så låt mig presentera de tio galnaste FI-idéerna ur ett ekonomiperspektiv. Plats 10:

För avgiftsfri kollektivtrafik för alla, i hela landet (förslag nr 8)

Skönt att de inte skrev ”gratis” så slipper jag dampa på det. ”Man kan räkna på hitan och ditan” sa dåvarande partiledaren Gudrun Schyman när hon fick en ekonomifråga i Ekots Lördagsintervju (varför i all världen hon blivit inbjuden dit!), men det blir snabbt uppenbart att de mest räknar på ”hitan”. Så gott som alla förslag kostar och nästan inga ger pengar. Norrlandskommuner med långa avstånd ska alltså köra runt folk, inte subventionerat utan helt utan ersättning. Det skulle kanske funka om de tjänade in det någon annanstans, men här är det ”allt åt alla” som gäller.

För att bostäder med rimliga hyror måste prioriteras (förslag nr 41)

Feministerna vill sänka hyrorna så att alla har råd med en bra bostad, barnfamiljer får under inga omständigheter vräkas, så de kan alltså välja ifall de vill betala hyra eller köpa något annat för pengarna. Men även utan det tillägget betyder förslaget mindre pengar till välfärd eftersom bostadsbolagen i många fall är kommunala.

För att vi vill slopa avdrag och skattelättnader som gynnar dem som redan har mycket (förslag nr 19)

Det som avses är ”pengar som går till RUT- och ROT-avdrag, ränteavdrag och jobbskatteavdrag” och där får jag ge dem ett rätt, ränteavdraget borde ha plockats bort för länge sedan. RUT- och ROT-avdrag ger däremot avkastning i form av ökat skatteuttag. Klart att man kan ta bort dem ändå, men när majoriteten av ens förslag kostar massor ska man kanske vara lite försiktig med att slakta fungerande reformer av ren princip.


Feministisk snöröjning då?

För att vi vill ställa om skogsbruket (förslag 48)

Kan FI något om skogsbruk, kanske ni undrar. Svaret är nej. Man vill t ex förbjuda kalhyggen, förmodligen i någon romantisk Åsa-Nisse-dröm om manuell avverkning och timmertransporter med häst. Det moderna skogsbruket ser inte riktigt ut så och än värre blir det när de skriver: ”Staten ska ta ett större ansvar för att bruka skogen på ett hållbart och långsiktigt sätt.” Staten och bästa kompisen Kyrkan äger visserligen mycket skog, men fyra femtedelar av den svenska skogen är privatägd. Ska staten in och härja där och till vilken nytta?

För att det inte går att dutta i klimatpolitiken (förslag nr 4)

Vi vill se avgiftsfri kollektivtrafik, köttskatt och sluta se BNP-tillväxt som överordnat mål för svensk politik.” Japp, det står helt klart att FI inte är ett parti som räknar som andra. Pengar är inget problem och om debet och kredit inte går ihop jämnar man ut det med floskler.

För att säkra HBTQ-rättigheter (förslag nr 71)

En av partiets två kärnfrågor som tycks få hur mycket utrymme som helst. Jag trodde i min enfald att vi redan hade diskrimineringslagar som garanterar ovannämnda bokstäver och några till minst lika stora rättigheter som alla andra, men tydligen inte. De ska ha ännu mer rätt och det vill man göra genom att HBTQ-certifiera offentlig sektor. Oklart vad som blir bättre av det, men att det är svindyrt är däremot ställt bortom allt tvivel.

För amnesti och permanenta uppehållstillstånd (förslag nr 7)

Invandring, den andra kärnfrågan. Här vill man ”återinföra permanenta uppehållstillstånd som norm, stärka rätten till familjeåterförening samt säkerställa fler gruppers och personers säkerhet och trygghet genom att fler asylskäl inbegrips”. Jag kan inte tolka FI:s uttalanden på migrationsområdet (som återkommer i punkt efter punkt) på annat sätt än att de i praktiken vill ha helt fri invandring. Kostnad? Oändlig!

För att demokratisera ekonomin och företagande (förslag 81)

Kanske inte den dyraste punkten, men möjligen den farligaste. Detta ”demokratiserade företagande” ska nämligen ske genom att kasta pengar ”på socialt och miljömässigt hållbara företag, underlätta för medarbetarägda företag, medlemsägda banker och för företagande med socialt ansvar”. Eller sammanfattat: krossa den fria marknaden. Genom att sponsra affärsidéer som inte håller på egna meriter saboterar man effektivt även de företag som hade lyckats under rättvisa förutsättningar. Det här är en av grundorsakerna till att socialism aldrig fungerat. Att man döper om ideologin till feminism gör i det avseendet ingen skillnad.

För att vi har reformen som tar oss till 6 timmars arbetsdag (förslag nr 6)

Nej, det har ni verkligen inte! Ni har några spridda idéer som – när riktiga ekonomer räknat på det – kommer att kosta mellan 250 och 300 miljarder. Vad ska finansiera det, grön skatteväxling?!

För en skattepolitik som ökar skatt på ägande och finansiella transaktioner istället för på arbete (förslag nr 34)

Jag tänkte att jag skulle avsluta med det allra galnaste, men det är så mycket att välja på. Den här punkten tycker jag ändå på ett fint sätt sammanfattar varför dessa personer inte ens skulle kunna driva ett föräldrakooperativ eller ideell förening, än mindre ett land. De vill motverka konsumtion, stimulera arbetsinkomster, men beskatta ägande. Är det fler än jag som inte får ihop den ekvationen? Varför ska vi jobba om vi varken får konsumera eller behålla pengarna? Vad ska folk göra med sina pengar (om de trots er politik skulle få några över), elda upp dem?

Som sagt, en majoritet av de 100 förslagen kostar pengar och var ska de tas ifrån? Att lägga ner försvaret kan knappast finansiera alla reformer de vill införa. Sedan ska vi inte glömma alla knäppistankar som inte har med pengar att göra. Mer sexualundervisning med ”utgångspunkt i ett normkritiskt perspektiv”, ökad demokrati genom att sluta bevaka territoriella gränser och vad i all sin dagar innebär feministisk miljöpolitik?!

Jag vill ändå inte kalla Feministiskt Initiativ för idioter utan föredrar att låna deras eget uttryck från förslag nr 9: De är människor med normbrytande funktionalitet.

30 kommentarer:

 1. Det var ju en hel hög med spännade förslag! Benny Andersson (ett av B:na i ABBA) har genom åren donerat ett par hundratusen kronor till FI. Jag undrar om det är den avgiftsfria kollektivtrafiken som lockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, för då blir det mer plats på gatorna för miljardärernas lyxbilar. Kreti och pleti får trängas på bussar, spårvagnar och annan kollektivtrafik. Se gärna till att höja biltullarna ordentligt så att mijonärerna och andra kreditlina-wannabees hålls borta från gatorna, jag menar, någon j*la ordning får det väl vara!

   Radera
  2. Jag vet inte vad det blivit för fel på den. Även Björn Ulvaeus tror jag ska hålla sig till musiken.

   Radera
 2. Feminism och rödvinsvänster är för mig två helt olika saker, som inte behöver ha med varandra att göra egentligen. Men FI kluddar ihop dem på ett hemskt sätt, vilket är tydligt i förslagslistan som du uppmärksammar. Trist (för feminismen) att yttersta vänstern lagt beslag på området

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har det definitivt blivit. Jag blir alltid chockad när någon kallar sig feminist utan att också vara socialist. Fast det händer inte så ofta.

   Radera
 3. Lyteskomik är vad det är. Undrar om de själva inser det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte. För dem är det patriarkaaaatet som gör narr av dem av rädsla för att tappa sina privilegier.

   Radera
 4. Man kan väl publicera om listan med titeln "100 skäl att INTE rösta på FI"? Det hade passat mycket bättre.

  När jag hamnar i diskussion med liknande folk (händer faktiskt ibland, även om jag är ganska långt åt höger i mina åsikter), brukar jag alltid kontra med "men vem ska betala?". Då brukar det bli tyst eller nåt i stil med "ähhh du fattar ju inte!"

  Det finns många politiska förslag som låter bra t.ex. totalstopp för invandring för då försvinner brottsligheten". När man börjar plocka isär och analysera påståendena är det pinsamt tydligt att det rör sig om ren populism och inget som är genomarbetat och genomtänkt.

  Nej jag vet faktiskt inte nån från FI, mer än tanten Prost som kom in i EU-parlamentet. Det var alltid lika underhållande att höra henne gaffla i nån intervju i P1...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du inte Soraya Post? Vars dotter fick två års fängelse för rån mot utsatta och pensionärer.

   Radera
  2. Ja, den rubriken hade passat bättre. Sedan kan jag tycka att om man anser sig vara ett parti att räkna med kanske man ska uppdatera hemsidan någon gång på två år.

   Ja, Post heter hon. Dottern rånade pensionärer och maken/sambon misshandlade någon på Landvetter i samband med att de lämnade av parlamentarikern på väg till Brüssel. Riktig höjdarfamilj...

   Radera
  3. Var det samma dotter som enligt uppgift giftest bort som minderårig eller var det en annan? Vill minnas att riksprovokatören Hanif Bali hade ett litet Twitter Battle med fru Post om detta.

   Radera
  4. Jag vet inte om det var samma dotter. Försökte hitta det nu, men det verkar svårt. Giftermålet diskuterades ju långt tidigare än fängelsestraffet, så då fanns inget skäl att hänga ut henne med namn.

   Radera
 5. Otroligt hur man kan bli så världsfrånvända. Fantastiskt knasiga förslag som partiprogrammet innehåller. Gissar att ingen av parti-ideologerna är nationalekonom i alla fall.
  Din fråga vad man ska göra med pengarna om några pengar eventuellt finns kvar: Man kan köpa mens-konst, har du inte tänkt på det? Sånt är dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kommer ihåg Big Brother-Lindas "Unika Partiet" som jobbade lite i samma genre. Känns som att det är barn som skrivit programmen med förslag som "Nej till krig" och "Ja till miljö".

   Radera
 6. Men Micke, FI betyder ju per definition Financial Independent så alltihop är helt logiskt...

  SvaraRadera
 7. Fick en fråga av en trött journalist i kvällsrusningen precis innan förra valet, hon malde snabbt igenom "vilket parti kommer du rösta på?" och när jag svarade FI så sprack hennes nollställda ansikte upp och hon log och nickade när hon plitade ner min svar.

  Jag klassade henne direkt som en s.k. Idiot. Och rättade inte mig själv efter mitt första skämtsamma svar utan sade inget mer utan bara gick vidare suckandes....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade annars varit rätt skoj om du skrattat och sagt: "Jag bara skojade, fattar du väl? Skärp dig!"

   Radera
 8. Visst är det förfärligt, det du beskriver ovan. Att det finns de med politiska ambitioner som agerar som ovan.

  Men samtidigt undrar man ju om det ändå inte är tämligen liten skillnad gentemot de stora Riksdagspartierna? Se bara idag när Moderaterna går ut och slår på stora trumman, för att de plötsligt insett behovet av folkräkning. Något vi andra fattade för 5-10 år sedan. Det är nästan som att dessa partier vill se Sverige plundrat och våldtaget. Man undrar bara varför?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nogsamt undvikit politik idag så jag har inte koll på de olika partiernas utspel, men jag skulle ändå säga att det är stor skillnad F! och riksdagspartierna. Det här barnsliga tilltalat och avsaknaden av ekonomiskt konsekvenstänk har jag inte sett någon annanstans. De kan räkna helt galet, men de räknar åtminstone.

   Radera
 9. Jag har ibland funderat över vad som skulle hända om exempelvis F! eller något annat stolleparti plötsligt fick egen majoritet och kunde genomföra all sin politik. De skulle säkert bli totalförvånade när det likt Venezuela blev misär och svält, och skylla på både imperialism och patriarkat att deras politik gör att landet går åt skogen. När det är riktiga pengar räcker det inte med att räkna på "hitan och ditan".

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt. Och skrattet fastnar ju lite i halsen av att F! faktiskt haft reell makt i Stockholm.

   Radera
 10. Verkar just nu som vinden har vänt!

  Genus feministerna har inte mycket att komma med idag, bara trams..

  Kolla Veronica Palm i aktuellt debatt, helt världsfrånvänd och kan bara svamla massa skit.

  För ett tag sedan fick jag "lära" mig av en släkting från stockholm..att nu minsann fick man inte längre säga Indian! Nähe sa jag vem har bestämt det...? Inget vettigt svar på frågan.. Jag frågande henne om man fick säga negerdvärg? Sen var den helgen räddad! Hon ville inte språka så värst mycket mer med mig..

  Men denna vecka verkar det som att även en del politiker har fattat..bara 20 år efter..Lite pinsamt är det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte en chans att jag kollar på debatt med Veronica Palm. Eller på SVT överhuvudtaget. Det kommer inget gott av det.

   Det där med indian är märkligt för vad ska man säga då? Ska jag mitt i en mening bryta av svenskan med "native american"? Eller säga "ursprungsamerikan"? Ingen kommer ju begripa vad man menar.

   Jag behöver inte säga neger om det stör någon (fast jag har aldrig hört någon svart ta illa upp, med undantag för Afrosvenskarnas Riksförbund och andra som har hela sin inkomst ifrån att ta illa upp i alla lägen), men snart behöver man ett lexikon för att kunna forma hela meningar utan att någon politiskt korrekt människa provoceras av att man inte kallar dvärgar för vertikalvarierade.

   Radera
 11. Ok fattar om du inte vill kolla SVT, men på tal om bok..
  Genusdoktrinen
  av: Anna-Karin Wyndhamn, Ivar Arpi

  Sjuk läsning ..jag blev förvånad själv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört någon intervju med dem och tänkte klara mig med det. Orkar inte riktigt med ämnet även om jag tycker att det var ett smart grepp att de skrev boken ihop.

   Radera
 12. Btw
  som du säger..jag behöver inte heller säga nåt. Huvudsaken är väl att jag håller käft o bara håller med..

  Men det funkar inte på mig..men nu ska jag va tyst o bara läsa.

  ha det gott !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsning är aldrig fel, ha det gott själv!

   Radera