onsdag 23 september 2020

Snålfällan

Anders Jansson har varit med i många skit-tv-program efter Hipphipp, men hans senaste förslag tror jag på – Snålfällan:

Kanske något i den här stilen:

Programledarna Revisor-Rikard och Tutt-Fia presenterar programmet. Revisor-Rikard har fått jobbet för att han har de grå tinningarnas charm, har sex med tv-chefen och ”driver en framgångsrik revisionsbyrå”. Tutt-Fia är med för … för att … Ja, det ska väl vara en kvinna också.

De börjar med att gå igenom Sparos och Snålas hem.

Revisor-Rikard: ”Den datorn, har ni lån på den?
Sparo: ”Nej, vi köpte den begagnad av en som köpte en ny på mellandagsrean.
Revisor-Rikard: ”Tavlorna då?
Snåla: ”De har jag målat.
Tutt-Fia: ”Hej hej!

Rikard och Fia sammanfattar utomhus.

Revisor-Rikard: ”Vi förstod att de var illa ute direkt vi kom in i lägenheten. De hade inga ordspråk på väggarna, inget 'Carpe Diem'. Faktiskt stod det inte ens 'Home Sweet Home' i vardagsrummet. Inte en enda väggbokstav! Det här kan vara det värsta vi har sett.
Tutt-Fia: ”Ja, precis.

Sedan det obligatoriska nu-ska-ni-gråta-samtalet i köket.

Revisor-Rikard: ”Varför har ni inga tatueringar?
Sparo: ”Det har inte blivit av.
Revisor-Rikard: ”Ni måste väl ändå ha något favoritlag. En fjäril på skuldran ... Snåla, är det för mycket begärt?!
Snåla: ”Förlåt!” (Ser ledsen ut medan kameran zoomar in)

Speaker-röst: ”Vad Sparo och Snåla behöver hjälp med är att:

 • Sluta prata så mycket om ekonomi.
 • Inte räkna på allting hela tiden.
 • Minska sin framförhållning.” 

Dags för budgettavlan.

Revisor-Rikard: ”Ni har fjorton tusenlappar kvar på tavlan när alla utgifter är betalda.
Tutt-Fia: ”Visste ni att det var så här illa?” (ser spelat arg ut)
Snåla: ”Ne-ej. Alltså, det blir ju alltid pengar över, men jag hade nog inte fattat att det var så mycket.
Revisor-Rikard: ”Nu har ni fem dagar på er att vända det här. Har ni vad som krävs?

Han väntar inte på svar för nu är det hög tid för reklam eftersom det var tre minuter sedan förra pausen. Men först en sammanfattning av allt som händer efter reklamen, så att tittarna ska veta det innan de byter kanal till något de inte heller vill se.

I de följande scenerna får paret träffa programmets "coola ner"-coach, köpa grejer på Snålfällan-Loppis, handla en bil för tre gånger mer än den är värd, precis som man gör i Lyxfällan, och avslutningsvis gå på krogen för sms-lånepengar.


Tre veckor senare. Revisor-Rikard ringer till Sparo som av en händelse sitter i soffan framför en tv-kamera och väntar på att det ska ringa.

Sparo: ”Hallå! Det är Sparo.
Revisor-Rikard: ”Hej Sparo, Rikard från Snålfällan här. Hur har det gått?
Sparo: ”Perfekt, jag har ingen koll alls. Det är möjligt att Kronofogden kommer nu.
Revisor-Rikard: ”Nej, utanför dörren står vår sponsor med ett hemma-spa som vi har köpt på er bekostnad, uppdelat på fjorton avbetalningar.
Sparo: Ӏr det sant?!
Revisor-Rikard: ”Nej, programtiden är slut nu.


Speaker-röst: ”Vad Sparo och Snåla fått hjälp med är att:
 • Leva för stunden genom att göra många små inköp.
 • Dricka hinkvis med Coca-Cola och Red Bull.
 • Ett hopbakslån på GE Moneybank.

Disclaimer: Alla liknelser med verkliga människor är en ren slump och det är inte personerna på bilderna som har skrivit manus. Vidare innebär det alltid risk för tidsslöseri att titta på tv och det är inte alls säkert att du får tillbaka satsad tid.

64 kommentarer:

 1. Ha, ha, ha, haaaa! Tack för ett riktigt bra morgongarv! Och så disclaimern på det. Så, så, så bra.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. En disclaimer måste man tydligen alltid ha numera, det har alla poddar. Även om de oftast går att översätta till "Var inte dum i huvudet, och om du ändå är det - skyll inte på oss".

   Radera
 2. Haha, jag hade kollat (i ett parallellt universum där jag kollar på TV).
  Det hade nog tyvärr varit lite svårare att hitta deltagare till ett sånt här program än till Lyxfällan i vårat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, produktionsbolaget hade nog inte kunnat leta i det vanliga dokusåpadeltagarregistret.

   Radera
 3. Roligt! Kommer att tänka på "Allå Allå, emliga armén" travestin på "Hemliga armen", tror verkligen att din idé skulle slå, några avsnitt eller som en serie med påhittade figurer, dock inte lika länge som den evighetslånga lyxfällan, där det verkar finnas hur många nötter som helst som kan ställa upp./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Allå Allå" såg jag någon gång, men aldrig originalet. Förstod den nog inte riktigt, men tar det ändå som ett bra betyg.

   Ja, Lyxfällan tycks gå att köra hur länge som helst. Lite som Det okända och Fångarna på fortet, det tar aldrig slut.

   Radera
  2. Jo, för Hemliga Armén sändes det iallafall i rätt ordning, dvs förebilden först och därefter parodin. För tex Lödder (Soap) som några kanske kommer ihåg så var det ju en parodi på såpoperor - och sådana sändes inte av monopolet SVT (Sveriges Radio) alls, de kunde inte befatta sig med slikt överhuvudtaget, så det var ju i princip obegripligt av gemene man i Sverige att försöka förstå syftningar och underfundigheter som tittare i andra länder med regelbundna såpa-utsändningar med lätthet förstod.
   Nu i efterhand när Sverige har fått sin beskärda del av orginalsåpor så är det lättare att förstå vad det var som Lödder egentligen drev med, och hur.

   Appråpå Fångarna, såg att det sändes ett speciellt "vi-gratulera-oss-själva-till-30-år"-program häromveckan.

   Radera
  3. Lödder kommer jag ihåg, men jag minns inte om den var bra. Mest Gernandts outrosnack. Kanske borde ge den en chans.

   Är det något att gratulera till?!

   Radera
  4. Ja, dom tycker väl att dom kan gratulera sig själva att lyckats ha fyra avsnitt av Fångarna på Fortet på auto-repeat under trettio år i sträck - och folk tittar fortfarande ;-)

   Radera
  5. "SJUUUUU NYCKLAR! SKYNDA, SKYNDA!!!"

   Radera
 4. Tycker mig se en oroväckande sparsam och snål tendens i hopbakslånet hos GE Money bank. Det måste omedelbart betalas av med minst tio smålån från Kreddy, Freddy, Baltic Inkasso, Zoltans snabbkredit mfl småföretag i behov av business. Självklart får inget av dessa ha en lägre effektiv ränta än 43%

  Jag förutsätter vidare att det kreditköpta SPA'et installeras i Sparos tidigare kök som därmed avvecklas. Att laga egen mat är skattemässig stöld från staten så framöver kommer kosten uteslutande att bestå av hämtpizza, kebab och sushi från lokala näringsidkare. Kaffe köps på Pressbyrån och får inte kosta mindre än 20:- per kopp. Om påtår ingår lägst 25:-.

  Vad är SPA för ett jävla ord förresten? SPA är en kurort i Belgien som numera är känt för två saker, en årlig biltävling och mineralvatten (ungefär som Ramlösa, minus biltävlingen). Ett badkar heter badkar även om det har inbyggda funktioner som gör att man slipper fisa för att få bubblor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baltic Inkasso var det länge sedan man hörde något om. Undrar hur det gått för dem.

   Kök och badrum kan man slå ihop. Man kan säkert koka pasta i bubbelpoolen. Gäller bara att undvika att tvätta håret med hamburgerdressing.

   Jag läste för en kunds räkning in mig på Belgiska Spa häromdagen. Gissar att du och jag är de enda två svenskar som känner till ordets ursprung.

   Radera
  2. De kanske fick brist på grishuvuden och fick lägga ner...

   Ingen matlagning var dealen så inget fuskande av den arten. Hur ska annars din lokala pizzeria, kebabkiosk och sushirestaurang överleva?

   Jag har faktiskt en god vän med ett något osunt intresse för motorsport som rentav besökt den nämnda biltävlingen så han vet åtminstone var Spa ligger, även om jag inte säkert kan säga om han känner till kurorten och dess historia. Hans motorintresse med påföljande ständiga inköp av diverse bilar, båtar och motorcyklar har dock fått mig och min bror att undra om han inte vore en kandidat för Lyxfällan. Eller varför inte ett föredöme att visa upp i Snålfällan? :-)

   Radera
  3. Ska det inte vara hästhuvuden? Äh, jag är kass på maffiataktik. Har varken sett Gudfadern eller Sopranos.

   Jag och andra hånade en kompis som handlade otroligt mycket i korvkiosken där han bodde. När han hade flyttat tog det tre veckor innan den gick i konkurs.

   Bilar och båtar känns som ett bra sätt att ta sig till Lyxfällan. Fast för de flesta verkar det räcka skräpmat.

   Radera
  4. I Gudfadern är det mycket riktigt ett hästhuvud som figurerar. Dock inte som indrivning för en ekonomisk skuld utan för att tvinga en filmproducent att ta med en viss skådespelare i en film. Men en typ av utpressning är det förstås - och det är alltså filmproducentens egen favorithästs huvud han hittar i sin nedblodade säng när han vaknar.

   I fallet Baltic Inkasso däremot - vill minnas att det var Aschberg eller någon motsvarande skjutjärnsjournalist som gjorde ett TV-reportage om dem för kanske tio år sen - hade de skickat ett grishuvud till någon för att motivera denne att betala en skuld. Eller om de kanske gjort det mer än en gång, minns inte.

   Sopranos var dock efter vad jag minns fritt från djurhuvuden.

   Bilar och andra fordon ger en bra illustration till kostnader. Särskilt när deltagaren i Lyxfällan har köpt flera stycken på avbetalning eller tecknat leasingkontrakt, och de bara står på gården och skräpar. Allra helst om deltagaren dessutom saknar körkort ;-)

   Radera
  5. Jag tror snarare att det var 20 år sedan, och som jag minns det var det Uppdrag Granskning.

   Jag hann både köpa och sälja min första bil innan jag tog körkort, så den Lyxfällanrutan får jag kryssa ;-).

   Radera
 5. Haha! Underbart kul. Skulle nog kunna tänka mig att titta på något enstaka avsnitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog som med Lyxfällan, att snart blir varje avsnitt lika.

   Radera
 6. Som vanligt mycket bra inlägg :-)
  Känner att jag är i riskgruppen för denna programidé.
  Jag uppfyller bas kraven: inga tatueringar, inga skulder eller text på väggarna. Men jag har ju ljuslyktor, så jag kanske faller på det.
  Men man ska inte förakta Tutt-Fia som alltid tillför något till formatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inget fel med ljuslyktor om man inte ruinerar sig på dem.

   Radera
 7. Hahaha roligaste inlägget på länge! Man kallas snål för att man inte slösar pengar på redbull och cigarretter. För det ger såååå mycket livskvalité. Skall åka bort och ta in på hotell i helgen, kan då njuta lite extra för att jag kan lägga pengar på det istället för på skräp! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag minns ett avsnitt av Lyxfällan där en deltagare hade bildekalen "Din dröm - min verklighet", som de försynt frågade vem mer än han som hade hans skitliv som ideal.

   Radera
 8. Svar
  1. Tack! Fast idén var ju Anders. Mitt eget spånande är jag självkritisk till. Jag har inte sett Lyxfällan på många år och hade behövt se igen några avsnitt för att fräscha upp "tugget".

   Radera
 9. ASGARV :-)
  Ditt bästa inlägg någonsin, skrattar så tårarna rinner. Skulle bli en riktig TV-succe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men håller inte med. Om tårarna rinner efter att ha läst detta undrar jag om du inte drabbats av allergi eller förkylning ;-).

   Radera
 10. Lyfter på hatten.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag haft hatt hade jag lyft tillbaka.

   Radera
 11. Revisor-Rikard: ”Den datorn, har ni lån på den?”
  Sparo: ”Nej, vi köpte den begagnad av en som köpte en ny på mellandagsrean.”

  Jag trodde du hämtade en gratis i grovsoprummet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Datorer köper jag bara på firman, med helt annan ekonomi :)

   Radera
 12. Skicka in manus vet ja :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tv-manus-drömmarna har jag gett upp för länge sedan.

   Radera
  2. Det skulle kanske inte hålla för en serie, men garanterat som en lite längre sketch i ett program typ Partaj eller liknande.

   Radera
 13. Sparo, Snåla vem är det? Kan du inte presentera henne lite närmre? Kommer människan vara med här i fortsättningen, ska ni flytta ihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste du inte disclaimern? "Alla liknelser med verkliga människor är en ren slump". Det finns ingen Snåla i mitt liv.

   Radera
  2. Meh... Annars är en Snåla ett rätt säkert kort för att råka på lite extra spendering. Hur mycket Snåla hon än är...

   Radera
  3. Sant, det med. Jag hade heller ingen djupare tanke med namnet. Ville bara få till en slagkraftig namnkombo och då blev det Sparo & Snåla. Inte för att antyda att jag ändrat civilstatus, jag är fortfarande enastående.

   Radera
  4. Jag visste inte att enastående var en civilstatus ;)

   Radera
  5. Då fick du lära dig något nytt. Det är sen gammalt, enastående finns. Ej att förväxla med utomstående.

   Radera
 14. Jag hade sett varje avsnitt.. Klovkrent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det kommer så många avsnitt av denna serie, så det är lätt att uppfylla :)

   Radera
 15. Fan vad bra! Tack så mycket!

  SvaraRadera
 16. Inget carpe diem! Haha spot on! Det här inlägget ska jag fasen skriva ut och rama in, med riktigt dyra ramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att du tar i, men att kritisera beröm vore ju för eländigt av mig så jag tackar ödmjukast.

   Radera
 17. Ha ha
  kanske kan lägga till att slänga i stort sätt all inhandlad mat... Vaska maten! Fast var ett tag sen jag såg lyxfällan men dom kanske inte handlar mat; bara energidryck och snus??? Tack för skrattet!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slutade själv se det ungefär när Patrick Grimlund fick sparken. Inte för det, men jag tyckte att det var ett bra läge.

   Så jag vet inte, men tror att det är mer energidryck och tobak, men det går också att vaska. När det handlade om mat var det oftare till hundar och hästar, som jag minns det.

   Radera
 18. Riktigt kul! Perfekt det där med repetition innan reklamavbrotten. Det sätter precis fingret hur korkat och tramsigt detta samhälle blivit. När kommer del 2?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig förstått nyttan av att dra hela programmet i kortform. Ett halvtimmesprogram i reklam-tv har 23 minuters sändningstid, men genom att från start samt inför tre reklampauser berätta vad som ska hända senare bränner man ännu mer tid. Dessutom hackar man ju sönder programmet genom att avslöja saker i förväg. När jag såg sådana här program på tv hade jag fjärrkontrollen i handen beredd att byta kanal när det kommer spoilers.

   Radera
 19. För jävla bra tv hade det blivit! Och du är ett geni. Och jag springer i löparskor för 199 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae. Jo, det där med löparskorna tror jag på. Jag brukar själv leta efter förra årets modell, det är en myt att de skulle bli sämre av att ligga på hyllan några månader.

   Radera
 20. Kom att tänka på ebay låten av Weird Al" Yankovic :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde den för första gången för en minut sedan. Som vanligt med hans alster klart bättre än originalet.

   Radera
 21. https://mobile.twitter.com/StegetEfter/status/1309429208456794113

  Lul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steget efter är på något vis alltid steget före.

   Radera
 22. Hur kunde jag ha missat det här inlägget, helt jävla underbart!
  P.s ursäkta svordomen!

  SvaraRadera