måndag 28 september 2020

Dricka sprit och hålla käften

Jag tänker inte recensera budgetpropositionen. Får man inte ihop ekonomin måste man antingen höja inkomsterna eller sänka utgifterna, det gäller både stater och individer. Den här regeringen fortsätter att jobba med inkomstsidan genom att ta in mer skatt och ingen ramlar väl av stolen av förvåning över det.

Möjligen höjdes några ögonbryn över Magdad Bobs uppmaning till svenska folket att ”ta en öl på fredagen för att rädda försvaret”. Jag fattar att det var hennes sätt att försöka sig på humor. Hon ville skoja till det lite och vända höjningen av den redan sedan tidigare extremt höga alkoholskatten till något kul (don't quit your day job – jo förresten, gör det).

Därmed står det åtminstone klart för mig att man inte höjer alkoholskatten för att förbättra folkhälsan. Drick, och känn dig som en god socialdemokrat och medmänniska! Packa dina flaskor i Systembolagets ”miljöbärkasse” till det facila priset av sex kronor, tanka sedan din bil (som snart får ännu högre fordonsskatt) med världens högsta drivmedelsskatt och gör skillnad.

Kanske funkar det! Trots 1,5 mandatperiod av rätt misslyckat regerande är socialdemokraterna Sveriges största parti, så något rätt gör de. Ska man ljuga ska man göra det ordentligt, och det där med försvaret var väl friskt vågat? Undrar hur många som tycker att det är just försvaret den här regeringen satsar pengar på. Så fort ladorna fylls på skyfflas pengarna iväg till nya bataljoner och JAS-plan – eller inte.

52 kommentarer:

 1. Snälla Micke, posta på förkvällen istället. Nu är jag för ledsen för att jobba mer idag...

  "Vad fan får jag för pengarna?", det är där skon klämmer. Du har ju gjort mycket efterforskning på just detta. Hur det förhåller sig i andra i-länder jämfört Sverige.

  Ser fram emot att ta del av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ledsen för det. Ett tips är att du går in på kvällen och läser även om jag postat på morgonen. Sedan försöker jag att varva lite så att det inte ska vara tokdeprimerande flera dagar på raken.

   Jag har inte varit så systematisk, men även om jag tror att alla länders befolkningar funderar över vad de får för pengarna är det få som har lika stor anledning att vara kritiska. Ta bara vår "vård i världsklass" som trots att den är subventionerad ibland blir dyrare än att åka till ett annat land och få samma vård. Med världens högsta skattetryck (topp-3 hur man än räknar) är det något galet i att vi inte alltid har den bästa servicen.

   Radera
 2. Ja du som någon som inte dricker , handlar plastpåsar eller kör bil så får det la gå men lägger dom på en InternetSkatt så lämnar jag landet public service kan dra åt helvete

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer säkert. Landet går back och pengarna måste in. Då börjar man försiktigt med sånt som inte spelar så stor roll för de flesta, som alkoholskatt. Och så fastighetsskatt, man måste ju ändå ha någonstans att bo. Arvsskatten kommer garanterat tillbaka, och vi kommer ändå fortsätta dö.

   Samma sak när man ger sig på bensinbilsägare. Då köper vi diesel och då ger man sig på dem. Allt av påstådda miljöskäl. När tillräckligt många köpt elbil blir det en kilometerskatt på dem också.

   Radera
  2. Om arvsskatten kommer tillbaka så kommer även gåvoskatten tillbaka. Då tänker minsann inte jag dö i alla fall.

   Radera
  3. Tvivlar faktiskt på att internetskatt kommer komma i sverige. Däremot har det börjat pratas om det (eller ja "digitalskatt") inom EU. Det blir med andra ord att alla som har "förmån" att vara med i EU får betala skatt direkt till förbundet.

   Radera
  4. ZeroStrategy: Då tror jag att du har två alternativ efter årsskiftet - flytta eller bli odödlig. Ett av dessa är svårare än det andra.

   Anonym: Och egentligen spelar det ingen roll om vi betalar skatten till EU eller till ett av EU-länderna.

   Radera
  5. Danmark kanske? Vi körde förbi ett samhälle som hette Balle för några år sedan och som åtminstone verkade locka min fru.

   Radera
  6. Tänker på tv-serien "Jävla Kajsa" där Lena Endre jobbade på Café Ollonet. "Vi sitter här på ollonet" - tror att det finns dagar då man inte tycker att det är så kul att leverera den adressen.

   Radera
 3. Makten framför allt!

  Inget nytt under solen, vad man uträttar är sekundärt, det viktiga är bara att hålla makten. Även om det innebär att man skall regera med MP och/eller V. Om ett tag så kommer S även att regera med SD, M, C, KD och L. Det spelar inte längre någon roll, så länge S har statsministerposten.

  Det enda positiva i detta är att det i bästa fall kan bli så att man släpper partipolitiken och istället börjar titta på sakfrågor. En inte helt dum idé kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de har ju redan tidigare visat att de kan regera med en budget kraftigt influerad av C och L så det tycks inte spela så stor roll vilken politik som förs, bara man får behålla makten. Dessutom är ju skillnaderna mellan C, L och S inte så stora.

   Du är nog mer optimist än jag vart detta ska leda.

   Radera
 4. Såg en artikel där de jämförde fordonsskatten på en vw golf mildhybrid och en ford f150, https://www.google.com/amp/s/carup.se/okanda-kryphalet-darfor-far-v8-pickupen-lagre-skatt-an-en-vw-golf/amp/
  Sålänge man kan tanka etanol så blir skatten sjukt mycket lägre. Har inte sett någon jämförelse men alla dieselbilar som är godkännda för hvo100 borde ju på samma sätt få rejäla skattelättnader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge finns kryphålet att köra skattefria bilar som är 30+ år.

   Radera
  2. Fast de gamla bilarna drar mer bränsle och då blir det extra drivmedelsskatt istället. Inte mycket till kryphål IMHO.

   Radera
  3. Det beror ju också på hur mycket man kör. Sedan skulle jag vilja säga att uppgiften att gamla bilar drar mycket bensin är lite av en myt.

   Radera
  4. Jag bytte iaf en fullt fungerande 740 mot en modernare bil. Fordonsskatten gick från noll till 1500:-. Bensinen gick från 1500 till 700 liter per år (kör 1500mil). En besparing på minst 12k. Men visst, det finns en break-even nivå där skattebefriat lönar sig...

   Radera
  5. Min 745:a går på 0,9, trots automat. Det finns säkert 30 år gamla bilar som går på 0,7 också, men att som du komma ner under halvlitern blir säkert tufft. Men 1500 kr i fordonsskatt låter lågt, den måste väl vara rätt mycket mindre?

   Radera
 5. Nästan så man vill bli nykterist av skatteskäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände lite likadant. Risk att vinet får en bitter bismak av socialdemokrati.

   Radera
 6. Haha.. har haft roligt i flera dagar åt alla höger spöken som ondgjort sig över pås skatten. Sverige har sagt att man skall sänka plast påse användningen 60% till. 2030? Enligt EU överens kommelse. Nu hör man skatten så mycket att den minskade just så mycket. Check box på den. Men en sosse har ju alltid fel ;)
  Nu skall dom bara höga skatten på bil trafiken på tokholmen så att den ger avsedd effekt och inte bara är ett sätt att tjäna pengar. 50-100kr per passage och inga rabatter så löser det sig nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror lite på vad man är ute efter. Det har ju visat sig att förutsatt att man (som i Sverige) förbränner plasten är det troligen det mest miljövänliga alternativet. Att EU jagar luftslott och halmgubbar förvånar mig inte alls, och regeringen jagar som vanligt bara pengar. Om miljön får stryka på foten för insamlingen må det vara hänt.

   Radera
  2. Förutom att folk nu köper påsar på rulle, som görs på fossil plast istället för de gjorda av återvunnen eller bio-plast.. Så nej, plastskatten blev inte som staten tänkte sig.

   Radera
  3. Kanske begrep de det, men när skatten förklarades lät ministrarna som att de på allvar trodde att säljer man 100 miljoner (påhittad siffra) påsar och lägger på en skatt på 3 kr kommer man att få in 300 miljoner, som om en prishöjning på över hundra procent inte alls skulle påverka konsumtionslusten.

   Radera
 7. Väl talat som vanligt Sparo. Sveriges politiker jobbar extremt hårt på att ruinera det sista som finns kvar av tron på samhället, välfärden och landet. Fan trot, de tror nog att det med kan lösas av ngn ny avgift /förlåt skatt? Samtidigt som korruptionen exploderar än mer i samtliga offentliga enheter.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt på korruption kanske vore något :)

   Radera
 8. Som av en slump började jag med daytrading idag. Allt för att frigöra sig snabbare från staten och (o)-kapitalet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till! Testade själv lite ungefär i samma veva som det började flyga in plan i New York-byggnader. Insåg snabbt att det inte var en verksamhet för mig.

   Radera
  2. jag va lite nervig första gången.. så jag sålde för snabbt (missade en uppgång om nätta 350%) och fick nöja mig med ca 5% totalt.. Tänkte försöka mig på det 1 gång i veckan, för att bygga kapital snabbare (grunden är dock fortfarande utdelningsaktier)

   Radera
  3. Ja, jag har verkligen inga goda tips att komma med, men hoppas att det går bra.

   Radera
  4. Du har andra expertisområden :)

   Radera
  5. Ja, eller jag vet åtminstone vad som inte är min grej. Det är himla många som skulle vara hjälpta av att veta det - sångare utan sångröst, komiker utan humor... ;-)

   Radera
 9. Ärligt talat är jag glatt överraskad att dom inte höjde isk skatten. Man kan vara utan öl och bil för att nå frihet, men portfölj förutsättningarna bör inte jäklas med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte räntorna höjs snart kommer de nog tyvärr försöka med någon variant.

   Radera
  2. Jag blir så jävla förbannad. Efter dom pajat pensionerna och man vill fixa sin egen ska dom förstöra den med.

   Radera
  3. Jag snackade häromdagen lite med Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, barnskötaren Ulla Andersson, som i vanlig ordning målade upp de rika aktieägarna som roten till allt ont på bekostnad av hårt arbetande undersköterskor. Jag försökte förklara att det just är den utslitna undersköterskan som genom att spara i ISK/KF kan bygga upp lite trygghet, men hon vill verkligen inte förstå att inte alla sparare har monokel och hög hatt, röker cigarr och slår arbetare med oxpiska hela dagarna.

   Radera
  4. Du borde ha länkat Slimis blogg till henne ;-)
   /Arbetsplanen

   Radera
  5. Är det något särskilt inlägg du tänker på får du gärna länka det här.

   Radera
  6. Snackade med Ulla Andersson.. menar du att du fick svar? Hon brukar ignorera alla som inte hyllar marxismen.

   Radera
  7. Lite av ett icke-svar den här gången, men jag skulle säga att Ulla Andersson är en av ytterst få riksdagsledamöter som svarar och diskuterar på Twitter.

   T ex kommer jag inte på en enda sosse som gör det. Ingen centerpartist heller sedan Staffan Danielsson sparkades. Osäker på SD med. Paula Bieler kunde prata med icke-politiker, men hon är ju inte heller kvar längre. Möjligen är det bara ett par moderater som inte behandlar väljarna som luft, och just Ulla Andersson.

   Radera
  8. Tänkte överlag bara då han är undersköterska med låg grundlön och 3+ miljoner i aktier. Finns många inlägg om att ta makten över sin egen ekonomi (egenansvar), sänka kostnader, att lågbetalda också kan spara (om man sänker utgifter och kanske jobbar extra) etc. Borde vara en förebild :-) Då vet hon att det GÅR i alla fall och att mycket handlar om inställning.
   /Arbetsplanen

   Radera
  9. Jag tror inte att Ulla vill se att det går. Problemet för henne är inte fattigdom utan rikedom. Lågbetalda som tar makten över sitt eget liv är inte hennes väljare och kommer aldrig bli. Därför föredrar hon fattiga människor som förblir fattiga i väntan på att någon (politiker?) ska lösa situationen åt dem.

   Radera
 10. Rödingpolitikens heliga mantra: " straffa den som vill ta ansvar över sin egen situation"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och stimulera den som inte gör det genom bidrag och ränteavdrag.

   Radera
 11. Vill verkligen understryka att jag tar fördel av ränteavdraget. Kan dock inte försvara det ideologiskt. Jag är dock okej med att det skippas samtidigt som bostadsbidraget. Då blir det rättvist för då bor alla där de har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man utnyttjar det när det finns. Det skulle jag också ha gjort, men kan inte för mitt liv begripa vitsen med det.

   Radera
  2. Vitsen är naturligvis att köpa röster. Tror inte någon kom mer våga avskaffa det, särskilt inte nu. Vore politiskt självmord.

   Radera
  3. Avskaffas det inte när räntan är låg lär det inte hända, men så länge Sverige lånar pengar måste pengarna in. Det finns värre åtgärder för opinionssiffrorna.

   Radera
 12. Det bästa är om aktier blir mer folkliga. Då kommer isk kontot få samma heliga status som ränteavdraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att de redan är ganska folkliga, så jag tror inte att vi har mycket att hoppas på där.

   Radera
 13. Räknade på det där med fastighetsskatt och för vår del skulle ett återinförande med 1% av taxeringsvärdet innebära en extra månads utgifter. Eller ca 8.3% ökning av vår månadskostnad. Tycker inte riktigt det känns rimligt. Har heller aldrig sett någon argumentera för att ev. Bolån kan dras av. Jag menar om jag har bolån på 50% av bostadens marknadsvärde så borde jag ju inte skatta för det, vitsen som jag förståt det är att fastighetsskatten är tänkt för att de som är "rika" alltså äger sin bostad ska betala mer skatt. Och är bostaden belånad så äger jag ju rent finansiellt inte hela bostaden och har därmed inte de pengarna/förmögenheten.

  Med samma logik borde väl V tycka att man kan dra inkomstskatt på ett sms-lån? Det är ju pengar man får in på kontot och kan kanske i deras värld ses som en inkomst.

  Ursäkta en sån negativ kommentar, är lite bitter nu på kvällen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag ser ingen som helst rimlighet att man ska betala skatt för att man köpt ett hus för redan beskattade pengar. Vill inte staten att vi ska ha hem eller vad är problemet?

   Ge dem inga idéer. Nu blir det säkert inkomstskatt på lån.

   Radera