torsdag 3 september 2020

Pengar som inkomstkälla

Pengar blir lätt abstrakt. Särskilt pengar man aldrig ser, vilket ju är de flesta. De sitter som sifferkombinationer på ett konto eller som andelar i ett värdepapper. Jag har tidigare pratat om olika sätt att konkretisera pengar.


Det jag ska göra idag kommer nog en del tycka är motsatsen, men för mig funkar det, nämligen att översätta pengar till passiv månadsintäkt. Vi kan räkna på fyraprocentsregeln som förenklat säger att man nått ekonomiskt oberoende när man kan leva på fyra procent av av kapitalet, för över tid bör man kunna räkna med den avkastningen så att kapitalet inte minskar.

Alltså, behöver du en kvarts miljon om året för att leva krävs 6,25 miljoner (250000/0,04) på banken. Räknar vi baklänges avsäger du dig 40 kr om året varje gång du bränner en tusenlapp för om du istället hade investerat tusenlappen hade den varje år gett dig 40 kr i ränta. Eller utgå ifrån dina utgifter. Hur mycket kapital krävs för ”gratis” kaffe, gymkort eller internet? För enskilda utgifter ofta inte särskilt mycket. Gör en lista över utgifterna och ”döda” en efter en.


Många gör tvärtom och istället för sparkapital skaffar sig flera abonnemang eller krediter som var för sig inte är så skräckinjagande, men som sammantaget ger dem så stora löpande kostnader att de aldrig tycks kunna spara pengar som ger dem oberoende och frihet utan istället gör dem beroende av chefer, hyresvärdar och banktjänstemän.

20 kommentarer:

 1. Nu inspirerade du mig till att uppdatera mitt gamla exceldokument som gör precis detta.
  En slags progress bar mot friheten.

  SvaraRadera
 2. Gillar detta baklängestänk skarpt och ska försöka mig på det ikväll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltid att man blir lite klokare genom att försöka tänka nytt, även om det inte alltid är "vettigt".

   Radera
 3. Det är ett bra sätt att tänka tycker jag. Jag gör det i bland. Exempelvis har jag en månadsutdelare som finansierar min dotters månadspeng. Nu verkar tyvärr hennes månadspeng ha en lite bättre utveckling än min månadsutdelare så det blir till att öka mitt innehav lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller omförhandla med dottern och berätta att det underliggande pappret underavkastat ;-).

   Radera
  2. Då kommer jag få tillbaka något som min dotter kallar för "bitchblick". Därefter är förhandlingen klar och jag har förlorat.

   Radera
  3. Det där låter inte bra, men jag ska akta mig för att ha åsikter om barnuppfostran. Eller föräldrauppfostran, som verkar mer aktuellt i ert fall ;-).

   Radera
 4. Ja Jo visst och sedan råkar man dö av ett fallande rotorblad från en helikopter. Fan skulle nog köpt den där chokladkakan ändå. Hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är tanken man får i dödsögonblicket efter att ha fått ett fallande rotorblad i huvudet hade nog livet andra förbättringsmöjligheter, men jag håller med om att det är en avvägning.

   Radera
 5. Jag gillar ditt tänk här. Tyvärr är det nog dock alltför många som inte ser din poäng alls.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många som förstår vad jag skriver, men inte ser det som en poäng.

   Radera
 6. En vars man dröm. Även om man inte vet det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite en filosofisk fråga ifall det kan vara en dröm om man inte vet om det, men i princip håller jag med.

   Radera
 7. Precis så tänker jag också, haha! Så jag kommer aldrig kunna köpa en ny bil tex...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en annan poäng med att tänka så här, att man kan förstå vilka pengar och uppoffringar det faktiskt innebär att köpa en bil för X antal hundratusen.

   Radera
  2. Precis och kommer man fram till att det är värt det så borde det vara mer genomtänkt. En baksida är att man blir extra arg när man behöver betala avgifter som man inte efterfrågat, tänker på vad heter det nu, public service skatt/propaganda eller liknande.

   Radera
  3. Just SVT-skatten (DET heter den inte, men det retar Public Service-fanatiker) hoppas jag alla blir arga över.

   Radera
 8. Brukar också tänka så lite på skoj. Har jag passiv inkomst på x-kronor per månad täcker det denna utgift osv. Många fasta utgifter ligger på nån hundralapp så dessa kan man checka av fort. När man kan betala hyra/transpor/mat passivt så börjar man komma upp i fina summor. Sjukt motiverande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går också att lösa genom att sänka de utgifterna :)

   Radera