Jag har inte fått regelbunden lön på
tjugo år, nästan på dagen faktiskt. Så nu när det blivit den
25:e igen betyder den dagen lika lite för mig som vanligt. Eller jo,
ibland justerar jag mina Tradera-annonser efter lönedagen. Samma sak
med nätpoker, det finns vanligtvis mer ”döda pengar” vid borden
när det är lönehelg. Förutsatt att spelarna är svenska och får lön den 25:e.
I teorin fattar jag, men jag kan ändå
inte riktigt få in varför så många styr sin privatekonomi efter
lönedagen. Till och med finanstwittrare som verkar springa och köpa
aktier just när lönen kommit. Betyder de att de har en buffert vid
sidlinjen som de aldrig rör, eller att de också arbetar sig mot
noll på kontot?
Jaja, nu är vi i alla fall här. Löning och fredag, så jag antar att många tänker spela kung, kung, kung i baren ikväll. Eller låt oss ta en musikalisk referens med högre kvalitet. ”Det är fredag, det är lön” sjöng Traste Lindéns Kvintett i Kulorna ska rulla på skivan Gud hjälpe Traste Lindéns Kvintett. Gud hjälpe svenska folket...
Speciellt på finanssidan är det en intressant företeelse, det att köpa just då stålar dyker upp på kontot. Det är som om att priset är av mindre betydelse, det viktiga är att man agerar -gör någonting.
SvaraRaderaFast alla som har haft något med företagande att göra vet att just priset är av utomordentlig betydelse för hur resultatet ska bli. Om inköpsögonblicket bestäms av ett visst datum i månaden så är den naturliga frågan om inte även säljögonblicket också vore bäst styrt av kalendern?
Får flashbacks till när man var på krogen och då precis efter kl 24.00 den 24:e och då det alltså blev den 25:e så blev det alltid extra tryck vid bardisken just då. Folk som tigare suttit och sugit på en öl beställde nu drinkar med paraplyer i, shots till kompisar och så vidare. Kung i baren helt enkelt, en minut över midnatt.
Jag undrar (nu öppnar jag på fördomslocket) om de som prompt måste handla aktier den 25:e är samma människor som tänker att de ska behålla sina aktier livet ut. I så fall slipper de fundera över säljögonblick.
RaderaHelt otroligt att köpa drinkar för pengarna direkt när de trillar in ifall man är en person som har exakt noll marginal.
Tror det är långt ifrån alla som handlar aktier precis på lönedagen. Att det kryllar med dem på finnanstwitter kan bero på att de är aningen bättre på att investera än andra. Det vill säja. De har redan gjort alla tabbar och funnit sig i det väl kända uttrycket. "better with time in the market than timing the market". Uttrycket är väl inte 100% som jag skrev men meningen är den samma. Det finns ingen som kan pricka marknaden hela tiden eller förutspå den överhuvudtaget. Och därav det helt logiska att handla aktier så fort lönen kommer. De följer en disciplin som fungerar eller har fungerat hittills iallafall.
RaderaSjälvklart är det långt ifrån alla som handlar aktier precis på lönedagen och jag vill inte döma ut någons strategi. Jag undrar bara om de har en buffert vid sidlinjen och i så fall varför de inte handlar upp den med. Om de nu är övertygade om att det bästa i alla lägen är att vara fullinvesterad.
RaderaDen 25:e görs det en överföring till ISK:n. Är man helt fullinvesterad kan man ju tänka sig att det driver aktieköp.
SvaraRaderaFast de flesta som varit med ett tag är nog sällan helt fullinvesterade.
Hade en gång en bekant som jobbade natt på en större mack i en förort utanför Stockholm. En sån som också har ett visst matsortiment (fast svindyrt). Han påstod att strax efter midnatt den 25:e var ganska hektiskt.
Jag tror att gruppen börsintresserade privatpersoner som handlar efter lön är för liten för att driva börsen uppåt i någon större utsträckning, men det kan ju finnas psykologi i det där.
RaderaSkulle inte förvåna mig om du har rätt. Sen hoppas man väl att det inte var hungriga människor i allmänhet utan folk som ändå var ute och trampade, kanske på väg hem från krogen, som passade på att handla när kontot var fullt.
Den-25:e-fenomenet borde väl vara mindre synligt nu när det finns sms-lån. Med det kan man shoppa den 23:e och sen betala av lånet den 25:e.
SvaraRaderaFör en butiksägare är det ju bättre att ha ett jämnt försäljningsflöde över månaden. Där hjälper ju sms-lånen till.
Vore man optimist kunde man därmed se fenomenet som positivt, ett bevis på att inte alla sitter fast i sms-låneträsket. Men så positiv är inte jag.
Radera14 år sedan jag fick lön. Kändes bra då och känns ännu bättre nu. Under de 14 åren har det ju blivit ännu mer fördelaktigt att överge inkomst av tjänst till förmån för inkomst av kapital - ISK/KF, bort med arv, gåve och förmögenhetsskatt, prispress på alla aktierelaterade tjänster (courtage etc). Och som vi ser nu i pandemin så är det snarare förvärvsarbetarna som är risktagarna - inkomsterna kan helt försvinna från en vecka till en annan, medan de som de flesta ser som nån form av diffusa högriskspekulanter - de som är på börsen - kan fortsätta bygga trygghet steg för steg.
SvaraRaderaLäste Jonas Gardells senaste krönika om de som tappat allt
https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/du-har-inte-forstatt-nagonting-lofven/
..och tänker att det är så trist att efter många år av jobb så verkar ingen ha den minsta buffert/sparande.
Viktig poäng! På börsen pratar man ofta om att sprida riskerna, men som anställd har man oftast knutit upp hela sin inkomst till en enda arbetsgivare.
RaderaGardell berättade för säkert tjugo år sedan att han inte skulle behöva jobba mer, så hur mycket han än snyftar lär han klara sig. Och jag har aldrig förstått vad det som är så hemskt för kulturarbetare att byta bransch. När det blir en nedgång inom bygg, skogsindustri eller gaming får massor av människor byta bana. En del kommer tillbaka, andra gör det inte. Vad gör dessa människor mindre värda för Hans Höghet Gardell?
En tidigare arbetsgivare fick ett tekniskt fel en gång så lönen blev försenad två dagar. En kollega hade så dålig framförhållning att han inte hade råd att tanka bilen den 25e pga utebliven lön...
SvaraRaderaJag var med om en kille som ringde från semestern. När hans pengar inte kom på rätt dag behövde han ett akut förskott för att ta sig hem, varpå kvinnan som skötte lönerna tyst tänkte att han kanske skulle kört "hemester" det året.
RaderaHur mycket drar du in på nätpoker? Jag upplever att det i alla fall för några år sen var mer lönsamt med livepoker på Casino cosmopol Stockholm än nätpoker. Snittade ca 300 kr i timmen genom att spela supertight ABC-poker på 20/20-borden. Det var bara på fredag- och lördagkvällar jag gick dit. Vardagkvällar tror jag var tuffare. Nu har jag inte varit där på flera år. Slutade på 70 000 kr plus. :)
SvaraRaderaJust nu ingenting, varken live eller på nätet. Jag hinner inte. Bäst gick det för 10-12 år sedan, både live och nät-. Fördelen med nätet tycker jag är att man kan multitabla och dessutom hoppa in och spela kortare tid, medan livepoker gör att hela kvällen ryker. Vore det inte för det skulle jag nog hålla med dig om att livepoker är bättre/lättare.
RaderaJa livepoker kan bli lite segt med den strategi jag körde. Hände att jag bara spelade en eller två händer på hela kvällen. Ganska uppenbart att jag spelade väldigt tight. Ändå fanns det alltid nån som synade mina all in med AJ eller sämre :)
RaderaTjänar man bra får man stå ut med att det är segt att vänta på händer, men själv spelar jag hellre turneringar live. Då slipper man mycket av segheten, tycker jag.
RaderaHör också till gruppen som inte fått en 25:e löning på 20 år.
SvaraRaderaMen fick ett "fint" erbjudande på mejl från en av kortutgivarna.
"Få bättre koll på ekonomin. Vill Du ha en buffert? Aktiver kredit i appen".
i min värld sparar man ihop till en buffert, inte lånar till den.
Hahaha! Nej, det var onekligen en intressant definition på buffert.
RaderaJag brukar räkna mina pengar efter den 25:e. Egentligen kanske inte nödvändigt men gör det ändå. Ger ofta en positiv känsla
SvaraRaderaMatti
Det gör jag varje dag. Det förtar nog den där känslan lite grann, men så ser rutinen ut.
RaderaHaha, trodde det bara var jag, loggar in på olika banker och kollar hur dagen gått. Och ett par gånger i veckan kollar jag av ppm med. Min fru bara skakar på huvudet när jag summerar
RaderaPPM har jag absolut inte den kollen på, men resten förs in i ett kalkylblad med formler, procentsatser och kurvdiagram. Det går säkert att hävda att det är en bokstavsdiagnos i botten, men det tror jag inte.
RaderaVi planerar också ibland traderaannonser efter 25. Men också handling i butik och om vi nångång ska till ikea så ser vi till att det inte är vid 25e.
SvaraRadera"Det är fredag, vi ska parta. Har du öppnaren så kan kalaset starta"
Ikea tror jag är ännu värre efter 18:e - barnbidraget.
RaderaMitt intryck är inte att alla rusar in klockan 09:00 den 26:e för att handla upp hela sparkvoten på ett bräde. Det känns mer som att det pågår en hel del fönstershopping. Lite som en hungrande Robinsondeltagare som pratar om all mat och choklad de skall trycka i sig så fort de blir utröstade.
SvaraRadera"Alla" gör det definitivt inte, men hänger man med i Uppesittarkvällssnacket på Finanstwitter känns det som att många där gör det.
RaderaJo jag försöker väl hänga med där jag också, men jag tycker det låter mer som folk skriver en inköpslista över kommande månads köp. Några köp har jag dock sett på twitter.
RaderaFör övrigt verkar Traste Lindéns kvintett bestå av idel ögongodis. De har gjort en skiva som heter "Gud hjälpe... Traste Lindéns kvintett" :-D
Vafan! Jag såg nu att det var ju den skivan du har med i ditt inlägg. Jag fick för mig att den hette "Jag har hört på radion om..." En ganska bra titel det också.
RaderaJag tror att alla deras skivor var bra, även under det tidigare (bättre) namnet Traste & Superstararna. "Jolly Bob går i land" troligen bäst. Den dagen per år (ungefär) som jag får för mig att lyssna på musik är Traste definitivt med i spellistan.
RaderaJag hör till dem som handlar på börsen mestadels när lönen kommer. Jag ser till att få nödvändiga saker avklarat så fort som möjligt. Jag sparar i breda indexfonder och köper varje månad. Skulle börsen rasa markant som i våras tar jag av den lilla bufferten jag har (1 månads utgifter).
SvaraRaderaHade jag sparat i enskilda aktier är det nog inte lika smart :-) Jag kör på det passiva tåget nu dock och bara flyter med index.
/Arbetsplanen
Absolut mer känsligt i enskilda aktier, men på de här nivåerna ser jag cash som ett ganska attraktivt alternativ.
RaderaBörsen låg ännu högre för en vecka sedan, tror inte det spelar så stor roll i längden. Men visst hade det varit extremt gött att lagra hundratals tusenlappar på hög och pricka i botten av en stor nedgång :-) Chansen är nog rätt låg dock! Har tänkt den tanken (precis som alla andra), men var sätter man cut-offen? När ska man börja köpa igen? -20%? -40%? -60%? Om börsen minskar 39% och du tänker "snart ska jag köpa för allt jag har" och sedan tickar den upp igen, men du ligger kvar och väntar på ytterligare nedgång kanske du missar tåget helt. Visst kanske det är bättre trots allt att inse sitt misstag och kliva in vid -25%, men som månadssparare kanske du ändå köpt ner dig hela vägen till -39%. Allt beror då på hur mycket du lyckats spara ihop utanför börsen förstås.
RaderaOm du sitter på ett facit hur börsen ska gå de kommande åren är det bara att dela med dig så går jag självklart efter det!
Jag pausade inköp december-februari 2020 vilket verkade vara smart i efterhand. Tänkte göra något liknande igen om det fortsätter uppåt. Nu blev det dock lite billigare igen den senaste veckan, så jag väntar tills oktober i alla fall!
/Arbetsplanen
Beror på vad du menar med "i längden". Om index backar en vecka är en investering i cash mer lönsam än en i index under den perioden.
RaderaSvårt att veta när man ska gå in. Jag tror generellt på att skala in sig (och ut, men det är svårare). Men inte nödvändigtvis just den 25:e.
Sant! Syftar på en livstid mer eller mindre. Svårt att tajma år efter år, verkar inte fungera för så många i alla fall!
RaderaHåller med! In med mer i svackor och vara lite avvaktande efter längre uppgångar.
/Arbetsplanen
Att tajma genom att på ett kavastuellt sätt sälja allt man har på toppen är det inte många som klarar, men jag tror att många har tjänat pengar på att tackla kriser bättre än index. När börsen faller kanske 30 procent finns mycket pengar att tjäna på att inte hänga med hela vägen.
RaderaJa, det finns ju tom statistik på börsens rörelser som visar att efter löning så bränner svensken av sitt lilla krut på börsen. Bara för att liksom, lite som när man är kung i barne efter kl 12. Då är det inte så noga med vad man köper eller till vilket pris liksom :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag trodde inte fenomenet ens skulle ge ett hack i kurvan, men är det så är det beklagligt.
RaderaTror det är vanligt med automatiskt månadssparande i fonder på lönedagen för att få det avklarat, vilket även jag utnyttjar.
SvaraRaderaMen kör även in en summa varje månad på ISK där jag handlar aktier och ser det som kassaflöde till investeringar, sen används belåning för att lösa eventuella likviditetsproblem och köp/omplaceringar sker när det passar.
På detta har man ju kontant buffert samt lite ”mer säkert placerat kapital” så att man aldrig ska behöva ta på investeringarna i onödan. Att pengar körs in på ISK varje månad är mest för att man inte vill ha ”onödigt mycket cash” liggandes, men visst triggar det en att köpa bara för att.
Det är möjligt, men de jag ser är de som handlar aktivt den 25:e.
RaderaAtt pengar triggar till investering ser jag inga problem med (till skillnad från konsumtion). Det är det där desperata handlandet så fort pengarna landar som känns lite tvångsmässigt.
På någon nivå kan jag förstå mig på folk som shoppar när lönen kommit. De är helt enkelt dåliga på att hålla tillbaka dina impulser. Det är en normal variation av mänskligheten, utifrån vad jag sett. Hur främmande jag än må uppleva det. Men att det är rush på mataffären och apoteket på lönedagen? Om man har så dålig på sin ekonomi att man inte har råd att köpa den mat man vill förrän lönedagen så måste man väl på någon nivå ha misslyckats med att vara vuxen? Bör man gå runt utan koppel om ens impulskontroll är så pass låg?
SvaraRaderaJag försöker förstå, det är därför jag skriver om det, men jag kan inte säga att jag lyckas.
RaderaVi har väl alla dåliga vanor som vi till slut inte kan motivera ens för oss själva, och då måste vi göra något åt dem för att kunna se oss själva i spegeln. Om jag inte skulle ha råd med mat och medicin den 24:e, inte bara en gång utan var och varannan månad, så skulle jag ändra på det. Antingen genom att skaffa en extrainkomst eller genom att hushålla bättre.
Det finns säkert gamla och sjuka som bara inte kan det för att situationen är helt hopplös, men de är undantagen. De allra flesta som ivrigt väntar på sin lön är svaga människor. Ligger det ingen missbruksproblematik bakom kan jag inte se annat än att de snarast borde kunna ta sig själva i kragen.
Tänker ibland på min förra kollega som inte hade råd till en korv med mos i kiosken på lunchen den 24de utan fick låna en femtiolapp. Undrar hur han lever idag.
SvaraRaderaHan hade lån på bilen (de var ok i detta fallet), soffan, tv, tvspelet, kolonistugan han bodde i mm. Men det är nog vanligare än man tror.
Har man väl börjat leva på det viset är det nog lätt att fortsätta. Men kredit för att köpa tv och tv-spel alltså...
Radera