söndag 20 september 2020

Lifehack

Ibland flyter det. Jag har en längre tid funderat över vad jag ska göra åt mitt badkar. Det var en rostfläck i botten. Mindre än en centimeter i diameter och det påverkar inte funktionen, men snyggt var det inte. Jag testade att slipa och måla med emaljfärg och även om färgen inte blev helt perfekt var det inom felmarginalen, men så lossnade färgen efter något år. Tillbaks på ruta ett.


För egen del skiter jag i det, men när man ska sälja är det ju lite skit med en rostfläck i badkaret. Några repor också. Samtidigt känns det överdrivet att köpa ett nytt badkar för 3-4 tusen. Köparna kanske inte ens vill ha badkar och chansen att de river ut hela badrummet är nog rätt stor.

Att köpa ett begagnat är också mekigt. Det var så jag skaffade rostmärkeskaret (fast jag minns ingen rostfläck då). Jag skaffade till och med två badkar. Ett med en benställning där karet var väl slitet som jag fick gratis och ett fint kar utan ben som jag betalade en hundring för. Jag satte ihop dem och var rätt nöjd med att ha fått ett badkar för en hundring.

Karet ska ju passa i storlek också (det förra skohornades på plats mellan väggar, kommoder och kranar) och när jag nyligen letade kyl/frys till min mammas lägenhet märkte jag att varken skick eller mått i annonsen nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten.

Men så bar det sig inte sämre än att jag var förbi elsoprummet i bostadsrättsföreningen. För att slänga sopor, men det har hänt mer än en gång att jag fått mer med mig därifrån. Och där står ett felfritt badkar som tycks vara i rätt storlek. Jag gick hem, mätte, och jodå. Jag hämtade bilen och bärhjälp och någon timme senare stod det nya badkaret på plats.


Det gamla förpassades till containern för grovsopor (till skillnad från grannen förstod jag nämligen inte varför badkar skulle sorteras som elavfall) och alltihop kostade mig bara en deciliter bensin och lika mycket svett. Succé!

8 kommentarer:

 1. Grovsopor? Jag trodde en sådan som du skulle sålt det, vad har hänt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett begagnat badkar med en rostfläck och några missprydande repor i botten betingar ett värde av exakt noll kronor. I och för sig förvånas jag ibland över vad som går att sälja, men detta var inte ett gränsfall.

   Radera
 2. Svar
  1. Tack! Det känns alltid bra att hitta gratislösningar på problem. Jag tror det kvittar hur stora marginaler man har av tid eller pengar.

   Radera
 3. Hade också flyt här för ett tag sedan.
  Var ute hos en kund och de hade slängt ut hela köket på gården. Allt var gammalt utom köksfläkten. Min fläkt hemma var skrotfärdig. Frågade om jag fick ta den och det gick bra.
  De jag inte hade tänkt på är att jag har 70 spis och fläkten jag fått va de med :)
  Fick en nästan ny 4000kronors köksfläkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon! Och till skillnad från mitt fall undrar jag varför de inte försökt sälja den. Det där med miljö verkar inte så viktigt för folk mer än möjligen på ett teoretiskt plan.

   Radera
 4. Du vet väl var många gamla badkar med rostfläck och repor hamnar?
  De får ett andra liv som vattenho till boskap.
  Boskapshållare blir ju mer och mer sällsynta i Sverige så efterfrågan på badkar är nog närmare noll.

  Men att återanvända något som Sparo anser värdelöst. Det skulle jag kalla lifehack! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kor och hästar är nog ännu mer obrydda än jag över rost och repor, men gissar att bönderna betalar exakt noll för dem (och ändå gnäller). Men det tänkte jag inte på. Hade kunnat ge bort det till någon. Fast då hade de fått ordna en bottenplugg för min återvanns.

   Radera