onsdag 2 september 2020

Vilka elbesparingar lönar sig?

Elektricitet är en vit fläck i min kunskapsbank. Jag är på Elektricitetsvisans nivå:
Man bara knäpper, har ej besvär
så blir det volter i tråden,
och utav volter det blir ampére,
det är så svårt att förstå den.


Därför undrar jag över en massa på området och när det händer brukar det löna sig att ventilera frågorna här. Jag är så gammal att jag upplevt en tid då fjärrkontrollen ansågs som het och ny teknik, och med fjärrkontrollen kom standby-läget. När nyhetens behag lagt sig uppmanades vi att stänga av tv:n ”på knappen”, pga brandrisk, men också av elförbrukningsskäl. Man hör inte mycket om det nu, kanske för att det mesta på elräkningen är fasta avgifter och skatter, men hos Elskling läser jag följande:
En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.

Ändå har jag noterat att nya tv-apparater allt mer sällan har en avstängningsknapp. Vill man inte ha den i standby får man dra ur sladden alternativt sätta dit en strömbrytare eller skarvsladd med en sådan. Varför?


Just det drabbar mig inte eftersom jag inte har tv, men hur är det med datorer. Min stationära dator går efter några minuters frånvaro ner i sparläge. Samma sak med skärmen, men jag fattar ju att de ändå är på, drar ström och kanske påverkar komponenternas livslängd. Hur lång tid ska man vara borta för att det ska löna sig att stänga av datorn? Och är det skillnad på stationär och laptop?

Och hur är det med laddare till mobil och tandborste – fortsätter de att dra ström när apparaten är fulladdad? Är det farligt eller oekonomiskt att ”överladda”? Eller rentav bra?

Är det någon som har svar på dessa eller andra frågor om elförbrukning? Är det något livet lärt mig så är det att rutiner trumfar det mesta. Det är t ex ingen uppoffring att släcka lampan när jag går ut ur ett rum. När man väl vant sig går det av bara farten. Problemet är att jag inte vet när jag sparar pengar på det.

34 kommentarer:

  1. Om din dator inte är från förra årtusendet så hanterar den laddningen på ett optimalt sätt. Den slutar ladda när batteriet är lagom fullt. Annars förstörs batteriet. Om din laddare är varm på morgonen när datorn har varit laddad i flera timmar så är den inte så effektiv och drar ström äben om den inte laddar. Det gäller alla laddare, dom drar lite ström även om dom inte laddar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och detta gäller även för annat man laddar - telefoner, tandborstar osv?

      Radera
  2. Om det inte finns en mekanisk strömbrytare (som i lampknappen) så drar apparaten ström (i de allra, allra flesta fall).
    Visst, de drar mindre ström men ström det drar de. Så vill du bli av med strömförbrukning så blir det till att skaffa egna mekaniska strömbrytare.
    En liknelse är en vattenkran: när du ska fylla en kastrull kör du med fullt ös till kastrullen är full, och sedan stänger du av vattnet. Du låter inte vattenkranen stå på och droppa "för att det ska går snabbare att fylla kastrullen nästa gång" utan man stänger av. Om en kran står och droppar 23 timmar och femtio minuter av dygnets 24 timmar så förstår alla som har hanterat vatten att det blir mycket per dag, per vecka per månad (inte minst de som har haft vattenskador).
    Som ett konkret exempel så drar min mikrougn lika mycket ström när den är "av" (dvs kontakten är i väggen men den ser ut som den är avstängd) som när jag faktiskt använder den för att värma något i den totalt sett under ett dygn, och då har den inte ens någon display som visare tid eller dylikt utan helt mekaniska vred. Dvs ca 5-10 minuter på aktivt drar lika mycket som när den är "av" i 23h och 50 minuter. Hur vet jag det? Jo, jag har en kWh-mätare som pluggas in i vägguttaget och som man sedan ansluter mikrougnen till. Och så låter man den vara under ett dygn och avläser.
    Sådana där USB-laddare (när de inte är anslutna till något utan är i "vila" dvs sitter i uttaget men USB kontakten är inte ansluten till något) verkar dock dra mindre ström än apparater av olika slag. Å andra sidan är det vanligt med många USB-laddare i ett hem nuförtiden och många små små förbrukare tillsammans blir mer än många tror.

    Så Sparo, om du verkligen vill veta - kanske föra bok över det hela - så är väl rådet att skaffa en kWh-mätare, det kanske finns någon begagnad, för en ny går loss på runt 150kr.
    Eller så kanske kan du hitta en i brf gemensamma soprum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med mikrougn har jag faktiskt funderat över för jag hade ju en tom lägenhet som jag tyckte kostade alldeles för mycket för elen (https://sparosverige.blogspot.com/2019/12/60-spann-for-ingenting.html) och en av de få grejer som var på var just en standby-mikro med en klocka.

      Är lite sugen på en kWh-mätare. Ett tag har jag för mig att man kunde låna dem från det kommunala elbolaget, men det går säkert inte längre. Soprummet är en bra idé :)

      Radera
    2. "att mäta är att veta" som det heter.

      Det är väl knappast något som postmodernisterna sällar sig till...

      Radera
    3. Knappast, men det stämmer.

      Radera
    4. Vissa bibliotek lånar ut kWh-mätare. Sundbybergs bibbla vet jag gör det.

      Radera
    5. Himla vettigt! Tänker inte bo kvar här och har fullt upp, men bra grej för alla andra.

      Radera
    6. Men tänk på slitaget i vägguttaget kabeln och din hand och musklerna när du måste gå runt kanske böja dig ner och dra ut och in allt var tionde minut.

      Radera
    7. Många maskiner har fortfarande en gammal hederlig avstängningsknapp och våra muskler och leder mår säkert bara bra av att böjas ibland. Och särskilt när det gäller dator är det inga tiominuterssessioner i mitt fall, snarare tio timmar.

      Radera
  3. Hej!
    Jag lånade en strömmätare på mitt bibliotek och testade alla elprylar jag kunde koppla in i uttagen. Både vad de drog i avstängt läge och vid aktivt bruk. 1W kontinuerlig strömförbrukning kostar ca 15kr/år. Detta beslutsunderlag gjorde det iallafall lättare för mig att se vad som var värt att stänga av. Mobilladdare drog tex lite, medan en äldre TV och mitt Sonossystem drog mycket. Enkelt löst med en grenuttag med strömbrytare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar grenuttag med strömbrytare. Himla praktiskt att kunna slå av flera grejer på en gång utan att behöva krångla med kontakter.

      Radera
  4. Enligt mig ett av dina bästa inlägg då de allra flesta, inklusive jag själv, är på vad som på spanska kallas "el idiota"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är en stor och inte särskilt exklusiv grupp. "Frågar man inget får man inget veta", sa någon.

      Radera
  5. Dagens Tv-/datorskärmar har låg standbyförbrukning, ofta mellan 0,5 -0,1W. Men lite äldre skärmar kan ha väsentligt högre standbyförbrukning.

    0,5W*8760h/år = 4,38kWh. Elpris runt 1,5kr/kWh, men en del av det är fasta avgifter så besparingen blir mindre. Det kostar alltså mindre än 6-7kr om året att låta en datorskärm stå i standby, då har vi inte heller dragit bort timmarna den används. I slutändan kanske det är 3-4 kr/år man sparar på att stänga av en skärm/tv helt. Det måste alltså vara gratis och inte förkorta produktens livslängd för att det ska löna sig att göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 0,1-0,5 watt låter onekligen inte som mycket att bråka om. Men jag tänker också på livslängden, tar en maskin slut snabbare för att den står på standby än om den är av?

      Radera
    2. Vet inte om jag ska vara ärlig. Men tänker att med så låg effekt borde inte slitaget pga värme etc. på elektroniken vara särskilt stort.

      Radera
    3. Låter logiskt. Jag har ingen aning om vad det är som egentligen sliter.

      Radera
  6. En stationär dator drar ca 30-50w när den inte gör något (typ windows skivbord). Om jag räknar rätt så drar den altså 0.6 kwh per dygn om man har den på hela tiden. Inkluderat använding så kanske det blir 1-2kwh. Detta inkluderar ej skärmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om du räknar rätt, men multiplicerar man 30-50 med 24 blir det 720-1200, så det är väl 0,72-1,2 kWh?

      Jag slår av min dator på nätterna och så sitter jag vid den ganska många timmar, så då är det inte mycket standby kvar. Låt oss säga 6 timmar per dygn. Strömmen känns försumbar, men en dator som står på standby ett par tusen timmar per år, tar den slut snabbare än den annars hade gjort? Jag tänker att uppstarten också borde slita lite.

      Radera
    2. Det som slits mest i en dator är lagringen, dvs hårddisk/ssd disk. En vanlig dator skriver dock inte jättemycket till lagringsutrymmet, framförallt inte om den hat gott om arbetsminne då det minnet används istället. Processorn och andra kretsar kan klara sig väldigt länge förutsatt att dom är väl kylda och att man inte låter datorn damma igen.

      Radera
    3. Så har jag också förstått det, men slits hårddisken av standby (i ett rum med normal värme, bra ventilation och fläkt i maskinen)?

      Förlåt att jag tjatar, men jag är genuint nyfiken på detta, om jag bör stänga av datorn varje gång jag lämnar den eller om den slits mer av det.

      Radera
    4. Nu är jag inte expert så detta kan ha ändrats på senare tid. Att stänga av datorn är i princip bra för att du rensar alla processer, catches/ram vilket är bra för att dessa kan användas för beräkningar så du slipper skriva på din hårddisk. Dock belastas datorn en del när du startar den igen (speciellt om du har mycket på autostart/motsvarande), så det bästa borde vara att ha igång den men se till att så mycket som möjligt slås av. Men skillnaden är mest troligt försumbar för hållbarheten. Det som är viktigt är att rensa processer kontinuerligt snarare.

      Sen mår nya batterier bättre av att vara fulladdade än att laddas ur som gamla batterier gillade. Så att småladda då och då som ansågs dåligt förr är faktiskt bra nu, om jag minns rätt är det bäst för ett bättre i att aldrig gå under 90% laddning.

      Radera
    5. Ja, regelbundenheten prickar jag oavsett för jag stänger av datorn varje dygn. Tack för utläggningen, tror att jag blev lite klokare.

      Radera
    6. Livslängden på Li-batterier maximeras genom att ladda till 40% och därefter förvara i kylen.

      Radera
    7. Och Li-batterier finns i stationära datorer?

      Radera
    8. "Sen mår nya batterier bättre av att vara fulladdade än att laddas ur som gamla batterier gillade. Så att småladda då och då som ansågs dåligt förr är faktiskt bra nu, om jag minns rätt är det bäst för ett bättre i att aldrig gå under 90% laddning."

      Radera
    9. Det är sånt här som blir helt obegripligt för mig :)

      Radera
  7. Min mobilladdare drar nästan nästan 0,5w och TV:n drar ca 10w på standby. Min tv är dock ca 10 år gammal.
    Min nya stationära dator med ny skärm drar ca 2w.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter extremt lite jämfört med andras siffror, som "En stationär dator drar ca 30-50w när den inte gör något". Men jag hoppas du har rätt, då spelar elförbrukningen ingen roll för mig. Då är det bara det här med eventuell minskad livslängd som blir en faktor att räkna med.

      Radera
    2. När datorn är aktiv med skrivbordet framme drar datorn 50w och skärmen(32") 50w. När den går in i strömsparläge drar den mellan 1,5-2w.

      Radera
    3. Okej, det förklarar skillnaden.

      Radera
  8. Bättre att kolla vad dom drar är dom är på.
    Jag har 2st 24" skärmar som drar 135w styck när dom är på. Nya skärmar drar 30w tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara en skärm, gammal så säkert inte elsnål. Men den går ju ner på skärmsläckare några minuter efter att jag lämnat skrivbordet, sedan kan den väl inte dra så mycket?

      Radera